Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce se intampla cu acumulatorii de la laptopuri?!?

Vizitator DanMortu

Postări Recomandate

cit ar trebui sa fie tensiunea per element incarcat complet?pentru ca la mine incepe sa urce spre 4,08si de chestiunea cu ansa stiu si am un semn pe priza sa nu-l pun invers il verific cu un creion de control tensiune

Link spre comentariu

4.20 e deja prea sus, la 4.08 ar trebui sa fie incarcati cel putin 50%. Daca nu iti cupleaza bateria (sta la 0% si se stinge daca scoti incarcatorul) vezi ca ai 2 mosfeti canal P de obicei in capsula dip8 in serie cu bateria. Acei mosfeti fac cuplarea/decuplarea acumulatorului in caz de defect, daca oricare din celule e peste sau sub tensiunea admisa incarcatorul decupleaza. Ori, aici e strategia de marketing, celulele sunt monitorizate individual pe cand incarcarea se face in serie. De aici evident ca se incarca inegal si odata ce incepe procesul de imbatranire a uneia din celule, aceasta trage intreaga baterie in jos.

Sari peste acei 2 mosfeti cu un fir. Se recunosc usor, cu bateria scoasa din laptop ai tensiune pe o parte a lor pe cand pe cealalta (si implicit la conectorul care face legatura cu laptopul) tensiunea nu apare. Dupa ce laptopul raporteaza bateria incarcata scoate firul, ar trebui sa ramana cuplata bateria.

Link spre comentariu

(...)Sari peste acei 2 mosfeti cu un fir. Se recunosc usor, cu bateria scoasa din laptop ai tensiune pe o parte a lor pe cand pe cealalta (si implicit la conectorul care face legatura cu laptopul) tensiunea nu apare. Dupa ce laptopul raporteaza bateria incarcata scoate firul, ar trebui sa ramana cuplata bateria.

It sounds crazy enough to work :freaza: Respect !
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Faza cu decuplarea firelor de pe circuitul de control nu este recomandata in cazul bateriilor inteligente (smart battery). Se sterge continutul memoriei si bateria nu mai functioneaza nici cu elementi noi...

During cell replacement, the circuit of many 'smart' batteries must be kept alive with a supply voltage. Disconnecting the circuit, if only for a fraction of a second, can erase vital data and render the circuit unusable.

Aici aveti un link care explica mai mult.http://www.buchmann.ca/article21-page1.aspEu am patit mai demult asta, cand am incercat sa inlocuiesc prima data elementii intr-un DELL (D600 parca). La a 2-a incercare am aliemntat separat circuitul de control cu elementii din alta baterie identica si am putut sa-i schimb pe cei defecti fara probleme...Ieri am injghebat un HP nx9030 si m-am trezit ca din 4 baterii gasite prin atelier, nu merge cu niciuna. Tocmai ce incepusem sa "sap" iar prin Internet, sa ma pun la zi cu informatiile din domeniu si am regasit acest post.Apropo de utilizarea bateriei in laptop; nu este bine sa fie scoasa din aparat si veti gasi explicatii pe anumite pagini. Elementii au nevoie de anumite cicluri de incarcare-descarcare, altfel compozitia isi pierde proprietatile de inmagazinare a energiei; este recomandat sa fie folosita bateria 2-3 ori pe luna (macar odata).Eu am folosit un IBM ThinkPad X31 aproape 2 ani. Avea deja cam 2-3 ani vechime cand a ajuns la mine. Uneori il foloseam de 3-4 ori pe saptamana doar pe baterie, pe teren, si functiona 3 ore. Chiar si acum daca-l folosesc, bateria tot mai tine aproape 3 ore. Mentionez ca este de 12", fara DVD, dar chiar si asa tine destul de bine bateria, nu si-a pierdut nici 15 minute din durata in 2 ani de zile, cat l-am folosit eu...Smart battery are intr-adevar un circuit care contorizeaza si ciclurile de incarcare (vezi IBM si nu numai, arata in Power Management de cate ori a fost incarcata si cand a fost prima data conectata chiar). Din pacate, unele firme chiar "declara mort" acumulatorul inainte de termen, sub acoperirea unei declaratii de securitate; de fapt este chestie comerciala. Exista programe care pot rescrie memoria din acumulator si elimina acest inconvenient.
Link spre comentariu
Vizitator digitalage

...Smart battery are intr-adevar un circuit care contorizeaza si ciclurile de incarcare (vezi IBM si nu numai, arata in Power Management de cate ori a fost incarcata si cand a fost prima data conectata chiar). Din pacate, unele firme chiar "declara mort" acumulatorul inainte de termen, sub acoperirea unei declaratii de securitate; de fapt este chestie comerciala. Exista programe care pot rescrie memoria din acumulator si elimina acest inconvenient.

Ar fi bune si niste linkuri sau macar numele programelor despre care spui...
Link spre comentariu

Despre acest software s-a pomenit deja in acest post

http://be2works.com/howtobuy.html

Sunt si eu in cautare de ceva soft gratuit, daca exista.

Oricum, cel de sus merita 10$, mai ales daca ai deja pregatite cateva baterii care asteapta sa fie deblocate.

O sa sap prin lotul de baterii care-l am si pana la urma cred ca o sa cumpar be2works, daca nu gasesc nimic gratis...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pentru inlocuire bateriilor se alimenteaza doua surse externe de 6 v care la insumare sa dea 12V parca atat cat da insumarea bateriilor si se dezlipesc acumulatorii si se pun altii noi in acel timp fiind alimentat circuitul . Dupa lipirea acumulatorilor noi la circuit se deconecteaza sursele de alimentare in acest fel nu se reseteaza nimic totul functioneaza in continoare normal.Depistarea acumulatorilor cu probleme se face cu un aparat de masura si un bec auto in acest fel becul se conecteaza intre plus si minul al acumulatorilor insumati si cu aparatul de masura se masoara caderile de tensiune pe fiecare celula in parte daca sunt 3 celule unite a cate 6 acumulatorii . Daca tensiune pe o celula scade mult mai repede decat pe celelalte doua in seamna ca acea celula are unu sau ambi acumulatori defecti si se inlocuiesc . Dupa aceea se descarca si celelate celule pana la valoarea celulelor noi montate. In final se inchide bateria si se baga in laptop la incarcat si descarcat cel putin 3 cicluri .

Link spre comentariu

In final se inchide bateria si se baga in laptop la incarcat si descarcat cel putin 3 cicluri .

Presupunand ca te referi la cicluri complete, de ce ?

...acumulatorii Litiu stiu ca nu au nevoie de formatare.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator boss_vyc

Salut.Ma poate ajuta cineva si pe mine?Am un laptop HP Probook 4510s.Am avut garantie 6 luni la baterie , iar dupa 8 a cedat.am desfacut-o si am urmat pasii cum sunt si in posrturile dinnainte.Dezlipit toti acumulatorii si am lasat-o o noapte fara ei.I-am verificat 2 cate 2 cum sunt inseriati si e totul ok.Voltajul este bun in acumulatori.Am montat-o la loc si surpriza.De la 15 minute cat tine acum nu o mai recunoaste deloc.Precizez ca nu am facut nici un scurt sau sa pun firele la loc aiurea.Ledul la incarcare sta permanent aprins dar nu recunoaste nici o baterie din windows.Ce pot sa-i fac?Multumesc frumos.

Link spre comentariu

Daca ai fi prestat oleak de atentie la ce s-a spus mai sus despre "smart batteries", nu ai mai fi deconectat elementii...Acum, fara un software adecvat, va trebui sa cumperi alta baterie.

Link spre comentariu
Vizitator boss_vyc

Daca ai fi prestat oleak de atentie la ce s-a spus mai sus despre "smart batteries", nu ai mai fi deconectat elementii...Acum, fara un software adecvat, va trebui sa cumperi alta baterie.

OFF.Ce tampit sunt at.Si ce soft sa gasesc?Mpoti ajuta putin?Multumesc mult si raman dator de cinste :d
Link spre comentariu
Vizitator boss_vyc

Am rezolvat jumatate din problema.Cand am dezlipit firele de la acumulatori de pe placa la baterie , am incins si siguranta acea sensibila.Prin urmare am ars-o.Acum am inlocuit-o si functioneaza ca innainte.Cautand pe net mai in detaliu am aflat ca memoria EEPROM modelul meu nu se reseteaza decat in circa 100 de ani fara alimentare.Deci faza cu acumulatorii dezlipiti si lasat o perioada fara ei pica.Am incercat cu programul BE2Works dar acesta nu imi recunoaste bateria.Pe siteul la HP am gasit un program HP Battery Check care arata detaii despre fiecare acumulator in parte.II recunoaste pe toti buni doar ca la incarcare arata ca este doar 9 % , prin urmare bateria fara incarcator tine doar 15 minute.Cum pot reseta memoria la EEPROM?mai exista vreun program?Procesorul este bq20z75.Atasez poze pt mai multe detalii.bafta

Link spre comentariu
Vizitator boss_vyc

Pai man, cum ii "recunoaste pe toti buni" cand primul element ti-l vede mort ?

Sau nu ma uit eu bine acolo unde am evidentiat in poza...

Placa din bateria este si pt. 8 celule.Eu am decat 6 ca asa a fost modelul meu.Pe ea se pot pune si 8 daca se mai adauga inca 2 acumulatori plus un fir pe placa din acumulator.De aia vede un element mort.Am si alti acumulatori noi ca si eu am zis lafel ca tine :) . Problema este din EEPROM . Trebuie rescris.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări