sebi_c Postat Martie 15, 2009 Partajează Postat Martie 15, 2009 Nu-i bine sa se inroseasca anodul, sau albeasca anodul. Putin rosu foarte inchis se mai admite.Intrebarea mea este daca tu masori bine curentul prin lampa. Cel mai bine in catod, pe rezistenta, masori caderea de tensiune si faci o mica socoteala (Vmas/Rezistor). Altfel, daca ai un osciloscop, verifica daca nu cumva incepe sa oscileze in RF. Am vazut ca cei care o utilizau in RF foloseau un montaj cu doua in push-pull, montat cu neutrodinare(neutralizare) in X (grila tub1 la anod tub2 si invers) , tocmai ca sa nu auto-oscileze. Daca oscileaza si tu citesti curentul de pe rezistorul din catod, nu a sa-l observi pe voltmetru. O sa vezi numai componenta DC a acestuia si poate ceva acolo in plus.Cresterea curentului e lina? Sau e brusca? (fixeaza voltmetrul pe rezistor catod, creste negativarea si uitate la valoare)In mod normal la curentii pe care ii spui, nu ar trebui sa se inroseasca, mai ales ca lampa suporta curenti mari si ce-i mai interesant, suporta curenti de grila sanatosi (poate fi atacata cu puteri mari). Link spre comentariu
Kosmin Postat Martie 15, 2009 Partajează Postat Martie 15, 2009 Uitandu-ma pe graficul tensiune-curent al anodului tubului se pare ca la -10v pe grila trebuia sa ai un curent mic.Uite iti dau linku cu o foaie de catalog a unui alt producator al aceluiasi tip de tub 254.http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /HK254.pdfPe ultima pagina gasesti acolo graficu si iti dai seama cam unde ar trebui sa te situezi.Asa cum a zis si sebi_c anodul nu ar trebui sa fie rosu.....poate oscileaza din cauza firelor de test atarnate pe langa lampa acolo. Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 15, 2009 Partajează Postat Martie 15, 2009 Foarte buna interventia lui Kosmin! Eu nu am gasit caracteristica de iesire la acest tub si am umblat cu prezumtii.Se observa ca, lampii, ii place sa fie excitata in putere, adica cu curenti de grila mari. Atunci va scoate putere serioasa.In conditiile unei excitari cu grila negativa, chiar se impune o simulare, pentru a scoate ceva din ea.Totusi inrosirea puternica a anodului spune ca ceva se intampla acolo! Link spre comentariu
ioannis Postat Martie 16, 2009 Autor Partajează Postat Martie 16, 2009 va multumesc frumos pe amindoua (sebi_c, si kosmin227) pentru ajutor!dupa pdf care a dat kosmin227, la o tensiunea negativa de -60V curentul la tubul final ar trebui sa fie in jur de 45mA, iar eu am 17mA.la 17mA totul este ok, si anodul tubul nu se inroseste deloc!la catodul tubului am pus 2 rezistente de 120?, una pe fiecare parte a filamentul si dupa amindoua la masa(sper ca m-am exprimat bine). caderea de tensiune la rezistenta, este de 1V, adica, aceasi curent trece prin rez, cit si cind masor si cu un milliampermetru analogic. Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 16, 2009 Partajează Postat Martie 16, 2009 E bine Ioanis, cum masori! Ce pui tu in anod? Ai pus trafo de iesire? Sa nu pui direct anodul la V+!Eu am facut un model un pic mai brut la tub si m-am jucat cu negativarea in simulator. Daca e dezadaptare mare, tubu' incepe sa oscileze. Daca pui o rezistenta de 10K in anod ar trebui sa ai:Uneg 0V ->82mA, Ua=1200V, Pda=96W;Uneg -20V ->54mA, Pda=74W;Uneg -40V ->32mA, Pda=55W;Uneg -60V ->17mA, Pda=32W;Uneg -80V ->8mA, Ua=1910V, Pda=16W;Date scoase de simulator, acu' nu stiu cat de acurate sunt, dar trebuie sa fie pe acolo!Am vazut ca lampa suporta pana la 100W disipata pe placa lejer. Atentie, rezistenta de 10K sa fie de putere mare (100W?)La recitire, observ ca am nimerit simularea atata timp cat tu ai gasit la -60V, -17mA. I'm surprised! Link spre comentariu
ioannis Postat Martie 16, 2009 Autor Partajează Postat Martie 16, 2009 multumesc pentru simularea! la anodul tubului final, am pus un trafo de iesire, prin care am gasit acasa, cu primar de aproxim 6K. acuma cred ca simularea ajuta prin adevar!!!!ce ziceti? sa las tensiunea anodica la 2000V si la curent de 17mA?acuma ma gindesc cum sa proiectez o schema, in asa fel incit sa ajunge atacul la tubul final, dar este greu....... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 16, 2009 Partajează Postat Martie 16, 2009 am alimentat tubul final cu 2000V asa cum mi-a zis sebi_c, si se super fain..... dar, cind tubul trage cam 30mA la anodul si tensiunea negativa in jur de 30V anodul de la tubul final devine rosu! asa trebuie sa fie sau nu? cind scad tensiunea negativa la -10V, atunci tubul trage cam 50mA, dar anodul mai rosu, nu am mai vazut in viata mea!!! please help!!!!!!! din datele de catalog rezulta ca anodul disipa 100w,deci fa-o sa lucreze la 2000v si 50 mA asta e regimul in clasa A pt ca in B suporta mult mai bine sau C dar nu e cazul nostru.......cum am mai spus are nevoie de min 10-11kom pe primar asa ca ai grija cum inzolezi infasurarile.... faptul ca devine rosu anodul nu pare a fi o problema(de obicei devine rosu pe anumite zone nu in totalitate pt ca daca e totul rosu e cam mult ,deci evita sa fie rosu in totalitate reglind din bias....)oricum vezi cum se comporta si a 2 a lampa daca e la fel pe acelas bias e ok daca sunt diferente mari ...vor fi probleme. Pe de alta parte la aceste regimuri de functionare ar avea nevoie de ventilatie fortata pt racirea balonului de sticla (daca depaseste 180 grade )daca ai o sonda masoara temperatura e mai sigur. :smt103: Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 16, 2009 Partajează Postat Martie 16, 2009 ok Ioanis!Daca te uiti pe caracteristicile de iesire (fara ele esti out in a face un design, mai ales pt final), o sa vezi urmatoarele particularitati:- la tensiuni negative, curbele sunt aproape orizontale; daca lucram numai in zona asta, avem o excursie mica de curent si una mare de tensiune. Daca micsorezi tensiunea, vei scoate cativa wati, sau nici atat. Solutia este sa lucrezi cu o tensiune cat mai mare, dar cu cat tensiunea e mai mare ai probleme cu constructia trafo, mai ales in conditii home. Rezistenta de iesire in anod trebuie sa fie cat mai mare, astfel ca 10K ar fi un compromis. Eu am simulat tocmai pe 10K sa ved cum ar sta PDanod si Putila. E o mare diferenta fata de 6C33C, unde curbele sunt aproape verticale, adica excursie mai mica de tensiune si mare de curent. Deci Ranod mica.-Cel mai bine i-ar conveni lampii sa functioneze cu curenti de grila in clasa AB2. In A cu curenti de grila nu poate fi vorba ca depasesti PDanod daca excursionezi toata dreapta de sarcina. Clasa AB2 este mai dificila din cauza ca exciti in putere si cuplajul trebuie facut cu transformator, mai mult trebuie sa faci un contratimp (2 tuburi). In acest caz poti spera la 150W real, poate mai mult. Injectia de semnal la intrare in acest caz se poate face in grila sau in catod. In catod trebuie putere mare, dar avantajul e ca puterea injectata se regaseste insumata la iesire. Un alt avantaj la excitatia catodica este stabilitatea amplificatorului pentru ca este naturala.Presepun ca vrei sa lucrezi in clasa A cu tensiuni de grila negative. Se observa ca domeniul de lucru in grila este de la -60V la 0V. Alege o tensiune de negativare fixa de -30V. Etajul precedent trebuie sa furnizeze 60Vpp (sau amplitudine 30V), adica sa acoperi in jurul lui -30 de la -60 la 0. Pune in catod 100 Ohm.Transformatorul trebuie sa fie facut pentru 10K in primar si o tensiune de 380Vrms (1000Vpp), dar care sa suporte 2000V. Nu e o joaca, izolatii f.bune intre straturi si sarma calumea. Eu nu stiu sa proiectez trafo, dar trebuie facut cu atentie. Nu poti pune orice. Link spre comentariu
ioannis Postat Martie 16, 2009 Autor Partajează Postat Martie 16, 2009 azi am facut niste experimente cu ampliful, adica am atacat tubul final cu el34 cu kt88, 6l6 si cu ecc81 in configuratia srpp. se aude binisor, si distorsioneaza cind dau la un volum mai tare. asta se intimpla, ca traful de iesire nu este asta care trebuie! ma poate ajuta cineva, la constructia t/r de iesire, ca daca t/r de iesire nu este asa cum trebuie, dejaba ma chinui!!!! Link spre comentariu
zal Postat Martie 17, 2009 Partajează Postat Martie 17, 2009 Aoleu! Nu v?d rezisten?e de echilibrare în paralel pe condensatorii de la alimentarea Uanodic?, s? nu se str?pung? în lan?... Link spre comentariu
ioannis Postat Martie 17, 2009 Autor Partajează Postat Martie 17, 2009 da prin adevar, la inceput nu am pus rez. de echilibrare pe condensatorii, dar dupa aia am pus rezistente de 220K in paralel cu condensatorii!! Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 18, 2009 Partajează Postat Martie 18, 2009 Nu trebuie sa exciti lampa cu ceva de putere daca lucrezi in zona de tensiuni negative. E suficient o trioda sau o pentoda de putere mica. Numai daca ai de gand sa exciti cu curenti de grila, atunci iti trebuie ceva de putere (EL34, 6P3...), de regula folsind un trafo intre etaje. Alfel, se poate si cu un repetor pe catod. Link spre comentariu
blue Postat Martie 18, 2009 Partajează Postat Martie 18, 2009 Am o observatie pe care o consider foarete importanta : in zona de alimentare cu 1000-1500v transformatorul de iesire este extrem de greu de construit, conditia de izolament intra in contradictie cu atingerea valorilor de calcul al transformatorului , pe scurt fereastra miezului ar trebui sa fie mare , aceasta pt. asigurarea izolatiei si acest lucru determina o micsorare de transfer magnetic, deci alte probleme. Personal am avut suprize neplacute cand l-a 1050v , in lipsa sarcinii , a aparut o descarcare accidentala primar/secundar cu toate ca am incercat o dimensionare rezonabila a transformatorului, de acea este preferabila o supradimensinare a izolamentului, deci alte necazuri.... Link spre comentariu
ioannis Postat Martie 18, 2009 Autor Partajează Postat Martie 18, 2009 am stat azi si am facut niste calcule pentru t/r de iesire. valori care am obtinut pentru puterea de iesire 100W, rezistenta primarului 10K, si curentul anodic max 250mA, frecventa min 20Hz sint:miezul t/r de iesire 18cm patratispire in primar 6200spire in secundar 232 la 8?diametru sirmei in primar 0.35mmdiametru sirmei in secundar 1.3mmcredeti ca sint corecte voloriile astea??? mie imi se pare prea putin 18cm patrati miezul de iesire!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 19, 2009 Partajează Postat Martie 19, 2009 am stat azi si am facut niste calcule pentru t/r de iesire. valori care am obtinut pentru puterea de iesire 100W, rezistenta primarului 10K, si curentul anodic max 250mA, frecventa min 20Hz sint:miezul t/r de iesire 18cm patratispire in primar 6200spire in secundar 232 la 8?diametru sirmei in primar 0.35mmdiametru sirmei in secundar 1.3mmcredeti ca sint corecte voloriile astea??? mie imi se pare prea putin 18cm patrati miezul de iesire!!!100w in nici un caz ,poate 22-25w .........si un curent de max 100mA banuind ca il vei alimenta la 1500-2000var fi mai realist,ce zici? :wav: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum