Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

am mai raspuns si cu redresarea monoalternantacand se foloseste la 50hz, generatorul de energie,care este Electrica SA nu va simti un dezechilibru in amplificatorul tau pt ca el oricum face medierea a mii de consumatoritoate tv pe lampi si hibride aveau redresare monoalternantadaca toate tv dintr-un cartier ar fi fost puse in priza in acelasi sens ar fi fost o problema pt. traful Electricadaca intrebam un matematician va spune ca probabilitatea ca jumatate din cetateni sa puna tv intr-un sens este 1alta este problema cand furnizarea de energie este facuta de un intermediar-invertorul de inalta frecv. cu tranz.vei produce un dezechilibru intre cele doua ramuridar la limita,asa cum ai spus,poate sa funct.dar nu numai in electronica,toate proiectarile la limita duc uneori la dezastredaca tot faci un proiect,pune 2 trafo atx in paralel in primar si in serie in secundar,pune tranz. mai mari mje13009alta metoda de a mari puterea sau tens de iesire este de a folosi 2 etaje de putere cu un singur tl494sau 2 surse independente cu 2 tl494 dar sincronizate

Link spre comentariu

1) problema exista sau nu, functie de ce sarcina ai. Eu ma gandesc nu doar la o protectie la scurt circuit ci la o limitare de curent la o valoare prestabilita. Sunt conditii in care energia ramasa in condensator permite trecerea unui curent mare pentru o perioada suficienta de timp pentru a afecta sarcina. 2) Aproximativ acealas lucru vreau sa il fac si eu, doar ca voi folosi un LM317 + tranzistor de putere pentru a obtine un curent mai mare. Vreau sa folosesc o varianta similara de circuit care mentine o tensiune maxima pe LM317, dar fara optocuplor. Apoi o sa adaug si limitare de curent. Se completeaza in final cu voltmetru + ampermetru cu microcontroller si afisaj pe 7 segmente pentru ca mi se pare foarte vizibil.LE: ma refeream la redresarea de dupa traful din atx, la frecventa de zeci de KHz, nu la 50Hz. Problema era ca puteam obtine o alimentare low cost dintr-o sursa atx. Practic, trebuie doua diode si doua condensatoare noi pe langa sursa normala. Ideea era sa nu intru in traf sau sa fac modificari majore.

Link spre comentariu

obosesc incercand sa raspund la fiecare tema in parte,dar si ideea mea de a scrie numai teorie si sa nu raspund problemelor punctuale cred ca ar fi si mai dificilasant de 100minute la servici si nu am facut nici o lipitura pt. firma crezand ca interventiile mele ajutarisc si o penalizare,dar credeam ca meritascurtcircuitul este expresia maxima a suprasarcinii pe iesirea unei sursesursele obisnuite nu au 2 protectii diferite-una numita limitare de curent si una la scurtcircuitscurtcircuitul este intuitiv o variatie a crt. de la o valoare oarecare pina la infinit(matematic Unom/0=infinit)pe acest grafic undeva este valoarea curentului la care stim ca am reglat limitarea de curentin acest moment circuitul respectiv este ,,trezit la viata,,si nu va permite sa treaca prin elementul de forta un curent mai marementinerea acestui curent nu se poate face decat cu micsorarea tens de iesireex:avem un ci lm7812 care limiteaza la 1adaca pun sarcina 15ohm la iesire am 12vdaca pun 10ohm la iesire am 10vdaca pun 1ohm la iesire am 1vdaca fac scurt cu ampermetrul pe iesire acesta indica 1as-au inplinit 2 ore de cand o sursa atx ma asteapta sa o repar si eu am stat numai pe forum

Link spre comentariu

atx-urile cu tl494 sant din categoria cu transfer direct in 2 faze,varianta semipuntedaca urmaresti postarile mele am scris destul de mult cum funct.o particularitate a schemei este ca circuitul integrat de control este in partea secundara a sursei asta da accesul usor la modificarisursele atx cu uc3843 sant tot din categoria cu transfer direct dar intr-o fazadificultatea la modificare consta in faptul ca sursa are in plus 2 optocuploare,pentru stabilizare si pt. on/offsursa de stby. trebuie sa funct. pt. ca alimenteaza si uc3843daca mai ai curaj sa modifici sursa da un semn

Link spre comentariu

ExpressPCB e un program (slabut) utilizat in principal pentru a realiza cablaje imprimate.

Pentru dvs., cred ca cel mai bun ar fi un program cu care sa desenati, analizati & simulati scheme electrice, cum ar fi NI Multisim

In link-urile de mai sus este prezentata ultima versiune, foarte complexa. Pentru scheme simple, la care nu e nevoie de multitudinea optiunilor de analiza si simulare, mult mai eficiente si usor de folosit sunt variantele mai vechi - cum ar fi

.

Daca sunteti interesat, va trimit pe mail programul.

Link spre comentariu

incercare cu metoda propusarez. intre minus cond. iesire si priza trafo putere da val. curentului limitatpt. 0,1ohm curentul aprox este 0,7v/0,1ohm=7arez baza tz. npn=2,7---3,3Kohmrez emitor npn=680 ohmrez col npn=5,6---6,8Kohmrez emitor pnp=1Kohmrez pin 4 la masa=39---47Kohmcond pin4 la pin 14=100nF! 0,1ohm este de 5wsper ca s-a inteles ca traseul de la priza mediana trafo forta la masa iesire se intrerupe si intre ele se pune rez de mica val. care da curentul limitatpana mai invat cu desenarea as fi bucuros daca cineva care are deja modificarea facuta sa adauge si varianta mea

Link spre comentariu

@miticamy, multumesc pentru ajutorMomentan as vrea sa finalizez sursa cu DBL 494 careia i-am modificat dor partea de reglaj a tensiunii, dar din cauza ca nu inteleg ce spune R.Chirio pe pagina sa as avea cateva nelamuriri. 1. Pot face tensiunea sa coboare mai jos de 3 V cat e minimul acum?2. Daca nu fac partea de reglare a curentului cam cat o sa pot consuma din sursa cum e acum3. ce ar trebui sa mai inlocuiesc pentru a nu avea surprize in viitorMultumiri si imi cer scuze daca intrebarile par simple pentru unii dar nu am foarte multa experienta in domeniu avand in vedere ca pentru mine electronica e un hobby

Link spre comentariu

electronica nu este chiar asa simplamulti amatori pot face montaje complexe daca urmaresc cu atentie niste instructiuni si au totusi o abilitate in a manui instrumentele specificept. rezultate care sa te faca sa continui(am apropiati care au renuntat spre 20 ani,unul e politist celalalt instalator) este neaparata nevoie sa intelegi cat mai mult din caramizile cu care se fac aceste montajecea mai importanta este tranzistorul-de fapt este baza pt. ca realizeaza amplificareatrebuie sa faci apoi pasul urmator:amplificatoare operationale,comparatoare,circuite secventialenu trebuie sa le cunosti la nivel sa spunem de facultatedar cand le vezi intr-un montaj sa intelegi care este rostul lor acolorevenind la tl494 in schema lor interna sant 2 AO legate intr-unSAU logic la pinul 3pinii 1 si 2 sant fol pt stabilizarea tens de iesirelogica este urmatoarea:se aplica o tens. stabila la intrarea minus iar tens. de iesire divizata se aplica la intrarea pluscand sursa stabilizeaza cele 2 intrari sant la acelasi potentialtens. stabila de la intr. minus se obt. prin divizarea tens.de 5v din pinul 14 care este denumita Vref,deci referintatens. minima la iesire este egala cu tens. din pinul 2proiectantul sursei a ales acolo 3v si de aceea obtii min. aceasta valoaredaca esti atent chirio a ales in pinul 2 100mvma astepta vecinul cu tv,raspund dupa 19

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări