Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Hubrus

Postări Recomandate

• 5 săptămâni mai târziu...

dbl494=tl494urmareste pasii de pe site-ul chirio si ai totulel a facut insa o mica greseala si tens. de iesire are suprapusa caderea de pe shuntam verificat schema lui de limitare curent si pe sursa mea era instabiladaca duci proiectul pana la capat pot da o schema de limitare curent f. sigura dar nu este si pt curenti micisursele facute de mine stau in scurt infinit fara sa se incalzesca tranz.

Link spre comentariu

@miticamy multumesc pentru ajutor

Am modificat ce se vede in schema incadrat cu verde si am obtinut o tensiune minima de 3,4V si maxim 25V(in gol, inca nu i-am pus consumator)

Urmeaza sa modific si partea pentru curent si revin cu rezultate

Link spre comentariu

ramane greseala ca tens. de iesire variaza cu sarcina cu caderea de tens. de pe shuntsant f. curios cum se comporta in limitare de curenttestele trebuie facute cu o sarcina minimala,macar 100ohm/5w

Link spre comentariu

Am facut eu modificarea aceea si sursa functiona ffff bine am obtinut o variatie intre 2,5 si 32V, si un curent variabil de pana la 15A, problma este ca dupa ce am terminat tot, la un mic scurt, cu amperajul la maxim, s-a aat cu fum gros de tot, eram un pachet de nervi, sursa o am si acum, e totul modificat dar trebuie sa schimb tranzistorii din primar, si aia erau tare buni , ceva de 15A 600V, nu mai puteam de ciuda, d-le miticami, spuneti cum facem o protectie calumea, banuiesc ca asta implica un mic traf de curent, nu?

Link spre comentariu

Mai am o sursa de la un dell cu KA3501 asta merge modificata?

Am pus si un consumator pe iesirea de la sursa modificata si tensiunea nu cade dar cand dau potentiometrul la minim sa am 3 volti pe iesire apare un bazait la transformator.

Urmeaza sa fac si partea de reglaj pt curent.

Pacat ca saitul recomandat nu e in engleza

Link spre comentariu

limitarea de curent trebuie privita din 2 perspective:este acel curent care poate defini puterea maxima a sursei si se foloseste pt. a alege tranz. de fortapt. sursele reglabile fol. in general in ,,laborator,, se adauga si facilitatea de curent reglabilin acest caz nu mai este vorba de protectia sursei ci de protectia sarciniiincepatorii care experimenteaza conv. dc-dc la tensiuni mici daca ar avea aceasta sursa cu reglare de crt. ar anticipa consumul in diverse etape de test si cand gresesc ceva sursa le protejeaza tranz. din montajatx-urile modificate de mine pana acum au val. fixa pt. crt. limitatma bazez pe caderea de 0,6v pe un shunt care deschide un tranz. pe siliciu si prin intermediul altui tranz. actionez in pinul 4 altl494 unde las si circuitul de soft-startin unele cazuri fol. si un tranz. cu germaniu care se deschide la aprox. 0,15vin acest fel obtin 2 valori de limitare crt. intr-un raport 1/4dati anunt pe aici pt. tranz. cu germaniu,atat npn cat si pnp ca sant utileam primit un tel. cu camera f. buna dar inca nu am primit cablul de datespuneti-mi si mie cu ce sa incerc sa desenez din programele calc. dar sa nu-mi manance mult timp

Link spre comentariu

@cosmin_hka3501 este numai supervizorul,el se elimina la modificarea surseitrebuie sa spui ce integrate mai sant pe acolosursele brand-name sant forward si e mai mult de munca la modificarea lor

Link spre comentariu

Mai e o problema cu limitarea asta de curent: condensatorul de filtrare se descarca in sarcina pana sa apara limitarea, uneori e posibil sa contina prea multa energie si sa faca prostii.

Link spre comentariu

In cazul asta ar fi interesant de facut limitarea de curent clasic,cu un tranzistor de putere dupa iesirea sursei in comutatie si un circuit sa mentina caderea de tensiune pe tranzistor constanta. Pentru curent mare se poate folosi un mos-fet si in cazul asta caderea sa fie de 0,1-0,2v

Link spre comentariu

Eu asta intentionez sa fac cand o sa am timp: scot vreo 30...35V din sursa ca apoi sa pot obtine reglabil dintr-o sursa liniara pana in 30V. Controlez cumva si reactia la sursa in comutatie incat sa nu am disipatie prea mare pe elementul liniar. Si poti obtine o sursa compacta si ieftina asa. O sa revin bineinteles cu tot proiectul cand o sa fie gata. Inca sunt in dubii cat de complex sa fac, ar beneficia tare mult de afisare curent/tensiune. Ca fapt divers, intentionez sa obtin tensiunea mai mare renuntand la priza mediana si folosind cele 2 secundare de 12V in serie si redresat cu punte. Asta nu prezinta vreo problema, din ce inteleg s-a mai facut. Cat de buna e redresarea doar monoalternanta pentru a obtine doua tensiuni de +/-30V, de exemplu, pentru un amplificator? (presupun o sarcina egala pe cele 2 alimentari).

Link spre comentariu

ai pus o problema care nu existalimitarea de curent este totdeauna inainte de cond. de iesiretocmai cond. de iesire asigura filtrarea finala si da calitatea surseidaca pui dupe el sa zicem un tranz. de limitare cum mai faci bucla de control?energia stocata in cond. de iesire,la un scurtcircuit se disipa pe sarcina(adica firele de iesire) si pe rezist. interna a cond.-ESRin cel mai rau caz va distruge condensatorul daca e prost limitarea de crt. va incepe sa funct. imediat dupa scurt pt. ca inainte de cond. este o bobina care se va opune variatiilor rapide de curent2)corecta ideea de a face o prestabilizare in comutatie urmata de stabilizator liniaro folosesc si eu cu sursa atx modificata-partea liniara este cu lm317si acest montaj este simplu-bucla de stabilizare citeste diferenta de tens. intre intrare si iesire lm317aceasta valoare se mentine la 2,5--3v indiferent de tens.de iesire,ex.1,2--20veu am optat pt. un optocuplor care cu fotodioda inseriata cu 2 diode citeste caderea pe lm317 iar tranz. din optocuplor este pus pe amplificatorul de eroare din tl494

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări