Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

Vizitator titelush

Am aceasta sursa cu tl494 si lm 339, pe care vreau sa o modific. Imi puteti explica va rog cum functioneaza protectia la supracurent?

blob.png.c5dbfe6ad63f97608fcfd8bc9b9001b4.png

multumesc frumos miticamy!

As putea refolosi calea protectiei de curent exitenta, in sursa modificata (conform chirio, fara limitarea de curent de acolo - doar partea de tensiune reglabila)?

Link spre comentariu
5 hours ago, titelush said:

Am aceasta sursa cu tl494 si lm 339, pe care vreau sa o modific. Imi puteti explica va rog cum functioneaza protectia la supracurent?

Daca observi,  transformatorul T1 se inseriaza cu o infasurarea de protectie din secundarul lui T2.  La cresterea curentului in infasurarea primara al T1 si infasurarea de protectie al T2 (sunt inseriate), in primarul lui T2 se induce o tensiune de protectie Up (ii spun eu) care este culeasa cu D14 si divizata prin R54, R55, R51 si grupul R56, R57, R58, dupa care tensiunea ajunge la intrarea + (pin 5) al CI LM339. La intrarea - (pin4) avem o tensiune data de divizorul R44, R45, R40 SI D33. Cand tensiunea din pinul 5  depaseste valoarea de tensiune din pinul 4, iesirea 2 al Lm339 trece in HI (ia valoarea lui Vref- 5V) iar prin R39 si D39 se face o reactie pozitiva si tine la pinul 2 tensiunea de 5V (functien latch) chiar daca tensiunea de protectie Up scade ( de aceea sursele ATX odata ce au intrat in protectie trebuie oprite total pentru a reintra in ciclu normal de functionare). Tensiunea din pinul 2, prin R41 ajunge la pinul 4 DTC al TL494, si inhiba iesirile din pini 8 si 11 al TL494 sau mai bine zis reduce facorul de umplere pana la 0%.

Protectia nu este o protectie la supracurent ci la supraputere. Curentul din primar este proportional cu puterea din secundar. Daca ai in secundar o tensiune fixa atunci protectia va fi la un curent fix dar daca tensiunea din secundar este variabila si curentul maxim din secundar va lua valori invers proportionale cu tensiunea. Din acest motiv chirio a implementat o altfel de limitare la curent, altfel punea un potentiometru pe tensiunea de protectie Up si facea limitarea in acest fel.

Editat de elman
Link spre comentariu
Vizitator titelush
1 hour ago, elman said:

........

Foarte pe inteles, elman, multumesc!

Asa cum observ, tensiunea Up divizata ajunge si la pinul 16 al tl494. Este o protectie suplimentara?

Link spre comentariu
24 minutes ago, titelush said:

Foarte pe inteles, elman, multumesc!

Asa cum observ, tensiunea Up divizata ajunge si la pinul 16 al tl494. Este o protectie suplimentara?

N-am observat conexiunea cu pinul 16.  Cresterea tensiunii in pinul 16 la peste 5V duce rapid la reducerea factorului de umplere si a solicitatii sursei. Se pare ca LM339 face doar latch-ul (mentinerea protectiei). De asemena observ ca C37 cu R52 fac un delay si o filtrare a Up,  intarzie  actionarea protectiei prin aceasta ramura, probabil pentru a evita intrarea in protectie pentru impulsuri scurte.

Link spre comentariu

CITAT:    Daca ai in secundar o tensiune fixa atunci protectia va fi la un curent fix dar daca tensiunea din secundar este variabila si curentul maxim din secundar va lua valori invers proportionale cu tensiunea. Din acest motiv chirio a implementat o altfel de limitare la curent, altfel punea un potentiometru pe tensiunea de protectie Up si facea limitarea in acest fel.

Incorect, este valabil la FLYBACK. Toate sursele ATX peste 100W sunt FORWARD, deci curentul din secundar nu creste cu scaderea tensiunii pt ca acea scadere de tensiune se produce datorita micsorarii conductiei. La FORW.  raportul de transformare atat in tensiune cat si in curent ramane constant. Deci si la 20V pe iesire si la 2V la acelasi curent in primar ai acelasi curent in secundar, se modifica doar durata impulsului. Ia fa un raport energetic. Iar infasurarea aceea de 2 spire de pe traful driver nu este de protectie ci de comanda proportionala in baza cu curentul de colector. Protectia cu ajutorul acestei infasurari este o gaselnita pt surse ieftine. Primele surse AT (s-au produs mii si la ICE Felix) aveau traf de curent separat. 

Link spre comentariu

N-as vrea sa intru intr-o polemica de aceea nu vreau sa comntez textul.

In AN1207 http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/01207B.pdf , incepand de la pagina 39 explica exact aceasta topologige (half bridge). La pagina 45 gasim urmatoarea ecuatie 5ad0a56be22ae_Ecuatia149.jpg.fa5caa1247061827c11336ea1c624718.jpg

IP,mr - curentul in primar la mijloc de rampa

Po - puterea de iesire in secundar

VDC - tensiunea de intrare in primar

Dmax - factorul de umplere maxim (0,5)

Link spre comentariu
1 hour ago, elman said:

N-as vrea sa intru intr-o polemica

Pai nici nu prea ai cum sa intri in polemica, cu cineva care a lucrat o viata pe subiectul ala...

Citez din documentul ala:

Current flowing in the primary windings is plotted in Figure 39(E and G). It is the sum of the magnetizing current flowing into the primary windings and the secondary load current reflected back by the transformer turn ratio.

Adica e asa cum spune Dl Miticamy.

Editat de marian
Link spre comentariu

Asa, si unde este tensiunea de iesire in acea ecuatie? Tot nu intelegi ca acolo este Dmax ce corespunde tensiunii de iesire maxime? Cand reduci tensiunea de iesire o faci prin reducerea D si pt a avea acelasi curent de iesire varful de curent (corect la mijloc de rampa) trebuie sa ramana acelasi pt ca nu ai egalitate energetica. Daca la Vin min ai 24V la iesire si curent de 10A, la 12V iesire bucla reduce D la jumatate. La 10A ai 120W la iesire fata de 240W anterior. Dar traful trebuie sa dea tot 240W in impuls pe jumatate de perioada pt a avea la iesire 120W continuu.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Salutare. Am modificat o sursa cu dbl 494 si anume in pinul 1 am pus un reglabil catre +12v si un rezistor catre masa, puteam creste voltajul dar intra protectia peste 14.5v si nici astia nu-i tinea in sarcina de cativa A. Am intrerupt pinul 4 din dbl494 si acum functioneaza fara sughit la 16v.

Intrebarea mea este cat este de sigur? Am vazut ca liniile de 5 si 3.3v fluctueaza destul de mult. si cam sfaraie la 2-3a sarcina. O folosesc pentru un amplificator cu tda7560.

Sa demontez tot ce tine de 3.3 si 5v?

Mersi.

Editat de davidut5
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări