Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

DR-C2002 este greu de modificat, supravegheaza si tensiunea de 3,3V si cea de 5V si cea de 12. In astfel de situatii cea mai buna optiune este modificarea sursei cu conversia ei la TL494. Aceasta modificare a fost descrisa de catre Marian la topicul de "Proiect didactic de sursa reglabila" pe acest forum. Cu ajutorul modulului descris acolo se poate converti aproape orice sursa ATX. Pentru a creste tensiunea fara modificare atrafului ATX original, se poate decupla priza mediana de la masa si se face ulterior redresare dubla alternanta, cu 4 diode in loc de 2, cum este in montajul original...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator beclea andrei

DR-C2002 este greu de modificat, supravegheaza si tensiunea de 3,3V si cea de 5V si cea de 12. In astfel de situatii cea mai buna optiune este modificarea sursei cu conversia ei la TL494. Aceasta modificare a fost descrisa de catre Marian la topicul de "Proiect didactic de sursa reglabila" pe acest forum. Cu ajutorul modulului descris acolo se poate converti aproape orice sursa ATX. Pentru a creste tensiunea fara modificare atrafului ATX original, se poate decupla priza mediana de la masa si se face ulterior redresare dubla alternanta, cu 4 diode in loc de 2, cum este in montajul original...

Dar -12 +12v impreunate ce amperaj debiteaza la 24v?

Link spre comentariu

E clar ca am descris degeaba traful la #765.

Daca sarma este aceeasi in cele 2 jumatati, daca pui diode identice obtii acelasi curent si pe +12 si pe -12.

In sursa ATX este pusa o dioda mica pe -12, de aceea curentul este mic.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 4 luni mai târziu...

Salut.

Ma poate ajuta cineva cu o schema simpla si fiabila pentru o sursa reglabila (parca de 1.25V pana la .... cat se poate conform tensiune alimentare)

In ceea ce priveste alimentarea, dispun de 2 variante: o sursa PC de 450W si 2 alimentatoare laptop a cate 19.5V si 4.62 A.

Prefer sa folosesc un alimentator de laptop (sau poate chiar pe amandoua dc nu e mult mai complicat) pentru a avea o plaja de tensiuni cat mai mare.

Pentru sursa PC am vazut niste scheme destul de simple cu 2 LM-uri 350 in parallel.

Nu imi este necesara pentru ceva in mod special aceasta sursa doar ca imi "prisosesc" aceste alimentaoare si ma gandeam sa le gasesc o intrebuintare.

Astept pareri/sfaturi. Multumesc

Link spre comentariu

Doar voltajul doresc sa il maresc :)) ....

poţi face asta cu condiţia să scazi serios curentul... pentru că puterea rămâne o constantă!

de pildă, avem o sursă (nu contează de care) de, să zicem 48W putere totală.

orice perechi V x A alegem, P va rămâne constant, altfel încălcăm legile fizicii! :)

în cazul ăsta, poţi avea de la o sursă de 1 V şi 48 A, la o sursă de 48 de V şi 1 A, (plus valorile "cu virgulă"), dar puterea rămîne în toate cazurile 48W!

dacă ai mai multe perechi V x A, ele pot avea orice valori, cu condiţia ca suma lor să se încadreze în cei 48W.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări