Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Hubrus

Postări Recomandate

Aceeasi treaba ca si la DR-B2002 sau 2003, sau la vechile surse Astec. Sunt circuite care inglobeaza cam tot, si e un pic mai complicat sa pacalesti intrarile de monitorizare Vout la toate iesirile (trebuie zennere). Consider ca nu merita. Ia-ti una cu 494 ca sunt extrem de ieftine si e banal sa modifici acolo.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Atentie cand propuneti diverse scheme.La o sursa atx pt.tensiunea de 12v diodele sant de 10A mediu iar pe -12v diodele sant de 1A plus ca are cond.de filtraj de max. 470micro.In plus bucla de stabilizare a sursei este in principal pe 5V si fara sarcina pe aceasta tensiunile celelalte scad in sarcina.O sursa atx cu TL494(KA7500) se poate modifica f.usor pt, a da tensiuni de la 1V pina la 45-50V complicand putin schema la iesire.In mare prin eliminarea buclei de control si eliminarea supervizarii din pinul 4 al tl494 pe iesirea de 12v tensiunea este intre 22v si 26v functie de roportul transformatorului de forta si tensiunea retelei.Cele mai multe surse modificate le-am folosit pt,incarcarea bateriilor auto, desigur cu limitare de curent.Daca este cineva interesat pot reveni cu detalii.Puteti citi inainte despre tl494 si generalitati despre surse in comutatie(incepatorii desigur)[attachment=0]TL494---slva001d.pdf[/attachment]

Link spre comentariu

sigur, detalii practice sunt binevenite, eu am ars deja o sursa cu sfaturi de pe internet, e drept ca nu am studiat. Si cum se curata placa de toate iesirile inutile, gen 3.3, -12, stby, eventual daca se poate modifica transformatorul ca sa functioneze optim in intervalul 0-50 v. Multumesc, un an nou bun!

Link spre comentariu

Sursa 5vstby trebuie sa ramana intacta si in plus se conecteaza si o sarcina de 22ohm.Se pastreaza numai dioda de pe plus12v,socul toroidal iar pe iesirea de 12v se pune un cond. de 1000micro la35--63v.Se scot diodele ce duc la pin 4 al TL494-la acest pin ramane numai rezistenta la masa si cond. la pin 14.Prin modificarea divizorului din pin 1 se modifica tensiunea la iesire.Pentru limitarea de curent am pus un shunt de 0,1 ohm plus 2 tranzistori dar trebuie sa fac un desen

Link spre comentariu

Frumos,elegant,suficient pt. cineva cu minima experienta.Am facut aceleasi modificari pt. ca de fapt este singura cale.In diverse incercari in limitare de curent sursa nu era stabila si am adaugat un montaj cu doua tranzistoare(npn+pnp)care actioneaza in pinul 4 al TL494

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări