Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

• 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator lucianflorinf

Va salut.

In primul rand vreu sa mentionez ca ale mele cunostinte de electronica sunt minime.

Cu toate acesta vreau sa fac o sursa reglabila de tensiune si avand niste surse ATX disponibile m-am oprit asupra schemei italianului ( http://www.chirio.com/IMAGES/atx_schema_03.jpg ). Am defrisat tot ce nu era pe ramura de 12v, si am facut montajul din schema respectiva. La prima alimentare tranzistorii ce comanda transformatorul EI-33 au explodat (la propriu) si dioda dubla (3040PT) s-a suntat. Am inlocuit dioda cu alta cu tensiune de 200v si tranzistorii cu 13009 in locul celor cu 13007. Susa functioneaza putin timp (se poate regla tesniunea) dar cu un tiuit al transformatorului, dupa care transiztorii se ard si... cam asta e. Dupa ce am schimbat un pumn de tranzistori am abandonat sursa respectiva, si am inceput sa defrisez o alta sursa cu SDC7500 dar de data aceasta am facut montajul acesta: http://www.chirio.com/IMAGES/atx_psp_lab_schema_01_2011.gif . In acest caz, cu sursa in gol in momentul reglarii tensiunii in sensul de crestere apare acel tiuit in transformator, ce creste in intensitate o data cu cresterea tensiunii, iar dupa montarea unui bec de 21W tranzistorii s-au ars. Se pare ca la ambele surse intai apare tiuitul apoi un "poc" si optional fum. In momentul de fata am ramas fara tranzisori, dar pana la refacerea proviziilor, va rog, daca se poate, sa ma indrumati catre o solutie... 

P.S. La urmatoarea pereche de tranzistori o sa incerc cu becul inseriat pe alimentare...

Link spre comentariu

Ar fi fost util ( si mai putin pagubos ) sa te documentezi putin inainte sa faci ceva, s-a mai discutat pe tema modificarilor sugerate de italian, ( cel putin prima varianta, n-am timp sa o analizez pe a 2-a ), exista o problema reala legata de insasi stabilitatea buclei de reactie, ( nu ma refer la "stabilizare" ), tocmai asta tradeaza zgomotul despre care vorbesti, si anume instabiltate, motivele sunt mai multe si nu tocmai simplu de explicat, e dificil sa obtii de la o sursa ATX o sursa reglabila pe plaje largi si stabila in acelasi timp. Cauta proiectul meu didactic despre modificarea surselor ATX si parcurge-i primele 2-3 pagini, ai sa intelegi cat de importanta este o modificare corect facuta. Becul inseriat pe alimentare nu sunt sigur ca te ajuta prea mult, electroliticii de filtrare stocheaza energie suficienta pentru varfuri destructive de curent.

Link spre comentariu

Pai atunci stici cum ma gandesc ?!

Decat sa rebobinezi secundarul, mai bine debobinezi primarul si cresti frceventa. Ar trebui sa fie acelasi lucru.

O a doua varinata ar fi sa dai comutatorul pe 110V si sa bagi in ea 220Vca. Cu inlocuirea condesatorilor pe intrare.

Schimbi componeta alternativa a tensiunii din primar nu ?

Link spre comentariu
Vizitator lucianflorinf

Multumesc @marian! Am citit ce mi-ai recomandat, si din cate am inteles (sper sa nu fi inteles gresit) in cazul meu acea instabilitate este data de insasi stabilizarea tensiunii la iesire, ma refer aici la bobina serie si condensatorii de filtraj, deoarece nu pot stabiliza o plaja larga de tensiune. Ceea ce este si mai frustrant este faptul ca unui coleg de serviciu i-a reusit sursa "din prima", folosind ultima schema a italianului.

Link spre comentariu

Ceee???

@UDAR, uite: daca bagi in sursa 220V si comutatorul este dat pe 110V nu va merge. Asta pentru ca are protectie.

Dar auzi idee: Daca bagi 220Vca in sursa (urmeresti schema) se redreseaza prin punte si vei aveam 310Vcc pe cei doi condensatori "barosani" de intrare.

La mijlocul lor vei avea 160V.

Acum daca dai comutatorul pe 110V din schmea reiese ca se va redresa momoalternat. Adica ai +110V pe un condensator si -110V la borna celuilat. Aproape acelasi lucru.

Este de asteptat, ca astfel, redresat momoalternat 220Vca vei avea +310V si -310V pe condensatori.

Deci componetata alternativa pe primar va fi mai mare.

Vorbesc aici de sursa fara reactie. Fara grija - eu am bagat si muzica pe pinul de reactie, difuzor pe iesirea modificata :))

Stati departe de sursa cand o bagati in priza! (stiu ca e exageret, dar mai bine sa ma criticati)

Link spre comentariu

Nu înțeleg , care afirmație susții că e adevărată : cea cu 110V pe condensator sau cealaltă ? 

Ca să nu o lungim , în timpul scurt până la explozia condensatorilor vei avea circa 310V pe fiecare condensator , 620V în total. E posibil să mai cedeze și altele între timp.

La ultima propoziție aș înclina să-ți dau dreptate dar mă abțin. Mai bine te sfătuiesc să ții pentru tine astfel de idei , dacă mai ai.

Link spre comentariu

@croco...:poti sa traduci in limba electronica ce ai scris mai sus?Pozitia de 110v transforma redresarea dubla alternanta in punte in dublor de tensiune.Asa ca pe electrolitici vei avea 620V.Zici ca intra protectia? Da, dar cea finala, prin arderea sigurantei. Cu daune minime la sursele protejate cu varistori.

Link spre comentariu

”Cu daune minime la sursele protejate cu varistori.” 

Dacă are varistori pe condensatori,  că poate să aibă numai la intrare între fază-nul pe de o parte și de la fază respectiv nul spre pământul de protecție. 

Link spre comentariu

Acum daca dai comutatorul pe 110V din schmea reiese ca se va redresa momoalternat. Adica ai +110V pe un condensator si -110V la borna celuilat. Aproape acelasi lucru.

Stati departe de sursa cand o bagati in priza! (stiu ca e exageret, dar mai bine sa ma criticati)

Daca bagi in priza cu comutatorul pe 110v vei avea redresare cu dublare deci 600V ,de unde iti vin ideile astea?.

Link spre comentariu

Ca să nu o lungim ,

Ca sa n-o mai lungim rog adminul sa sterga raspunsul meu anterior si acesta.

Poate sunt care nu interpreteaza ca atare ca o idee. Ce condesatori sa explodeze?! Am precizat ca trebuiesc inlocuiti (deci cu altii care suporta tensiune mai mare), apoi tranzistorii sa suporte voltajul. Si in ultimul rand freceventa trebuie sa fie alta.

Link spre comentariu

@Crocobalaurul poti intoarce discutia in fel si chip, concluzia va fi insa mereu aceeasi, comutand pozitia de alimentare pe 110V, si alimentand la reteaua noastra se lasa cu fum si artificii, nu este un sfat pe care sa-l promovam ca fiind o solutie de urmat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări