Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

Nu am făcut o prindere a montajului de care să fiu mîndru, dar dacă nu joc fotbal cu sursa, e ok. E prins cu șurub ceva mai lung de radiatorul de la diodele redresoare de ieșire, montajul adaptor fiind imbobilizat între piulițe pe acel șurub, iar în acea zonă pcb nu are nici un circuit.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am gasit si o solutie ingenioasa sa nu mai ard tranzistorii. Si am sa o trec aici ca sfat pentru cei ce experimteaza.

Pui in serie cu alimeatrea 220V CA un bec (bec normal de lustra) de vreo 60W-100W.

In acest caz chiar daca ai gresit si ceva in sursa e in scurt se va aprinde becul inseriat cu alimetarea.

Link spre comentariu
Vizitator serban cristian

buna dimineta. am o sursa atx construita in jurul integratului at 2005.vreau sa o modific in felul urnator : tensiune 0-12 v, iar curentul as vrea sa ramana asa cum e debitat de sursa(400w-16A) sau pe cat posibil o valoare cat mai mare a curentului. sursa o sa o folosesc pentru alimentarea diferitelor montaje . rog pe cei cu experienta si care au timp pentru o mana de ajutor. va multumesc!

Link spre comentariu

Pai e o metoda veche...citind prin subiecte, o intalnesti de multe ori!

Bine ca o stii acum!

E veche, dar nu sigura suta la suta. Uneori electroliticii din filtraj pot stoca suficienta energie sa distruga tranzistorii. De la patania cu IGBT-urile, eu sunt reticent, daca filtrajul e mare. De regula la teste, folosesc un filtraj mic, daca totul e in regula. cresc filtrajul.

Dar una peste alta, becul e util.

Link spre comentariu

buna dimineta. am o sursa atx construita in jurul integratului at 2005.vreau sa o modific in felul urnator : tensiune 0-12 v, iar curentul as vrea sa ramana asa cum e debitat de sursa(400w-16A) sau pe cat posibil o valoare cat mai mare a curentului. sursa o sa o folosesc pentru alimentarea diferitelor montaje . rog pe cei cu experienta si care au timp pentru o mana de ajutor. va multumesc!

Sursele cu 2005 se modifica dificil, deoarece au intrari dedicate pt OVP/UVP pt cele trei tensiuni 12V, 5V, 3.3V.

Cel mai simplu ar fi defrisarea intregii parti de comanda, inclusiv eliminarea lui 2005 si facut un mic montaj cu TL494, care sa comnade Tz si trafo driver.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am gasit si o solutie ingenioasa sa nu mai ard tranzistorii. Si am sa o trec aici ca sfat pentru cei ce experimteaza.

Pui in serie cu alimeatrea 220V CA un bec (bec normal de lustra) de vreo 60W-100W.

In acest caz chiar daca ai gresit si ceva in sursa e in scurt se va aprinde becul inseriat cu alimetarea.

Este gasita de mult,toti cei care repara tv cu surse in comutatie o stiu de ani buni.

Link spre comentariu

Dupa ce am citit aceasta discutie am modificat si eu o sursa ATX.Am vrut sa alimentez un amplificator audio la +/-40V.M-am gandit ce mare lucru, rebobinez transformatorul. Dupa rebobinare am obtinut tensiunea dorita.Dar in sarcina nu tine curent. Nici 300mA nu pot trage din el !!!Cu o sarcina de 10ohmi, tensiunea scade sub 10V !!!In rest, in gol merge perfect, tensiune stabila, se regleaza in limite largi din reactie.A mai patit cineva asta ?

Link spre comentariu

Fara reactie. Intrarile nu pot fi lasate in aer. Oricum cu pinul de reactie in aer tinde la vreo 4V reactia, sura e blocata, iesirea 0V. Cu pinul de reactie pus la masa da tensiunea maxima +/-70V. La fel nu tine in curent. Si nu are nicio protectie dead tine e pus la masa.RT si CT sunt ca in schema originala.Rebobinand secundarul sa fi schimbat inductanta secundarului care se reflecta in primar ?Sa mai incarc sa mai modific frecventa din RT sa vad ce se intampla.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări