Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

@mac640 Ignoră polemicile și ia partea bună.@ giongiu Nu, aia a fost o chestie venită așa, ”ad hoc” în timpul unei alte polemici (!) din care sper să rămână niște rezultate pentru toți. Asta e un buck cu feed forward ( cred că având mintea la asta am scris prostia de mai înainte ) cu control în tensiune clasic - gen TL494 . Dar, apropo, o să analizez cândva , buck-ul ăla cu 555 pare să fie stabil intrinsec. Am mai realizat SMPS-uri pe ideea asta cu triggere Schmitt . Dacă te interesează , am ceva scheme testate - mai mult sau mai puțin.Vezi - iar off topic.

Link spre comentariu

Am o sursa cu TL494 ,tranz 13007 care are 2 traf suplimentare -PCF UU32x13/ QF250w cu o singura infasurare montat pe carcasa si conectat cu 2 fire pe alimentare nu stiu ce rol are-si un traf micutEE25/QING FA tot pe alimentareAm reusit sa pun sarcina de 15A (nichelina)pe ramura de 12v fara sa intre in protectieam nevoie de o tensiune putin mai mare aprox 15v reglabila daca se poate Dupa schema italianului trebuie sa modific_sa pun un potentiometru de 10k pin1 V+-o rezistenta de 0,04(2*0,1/5w in paralel) cunostiintele mele fiind limitate nu prea inteleg unde o pun intre masa si -vout(aici notat cu GND) ,dar -vout si masa nu e acelasi lucru?-V+ este iesirea actuala de +12 la care schim cond cu altele cu tensiune mai mare?-bobina L 2 inseriata cu L1 (L2 nu are nici o valoare)L1 banuiesc ca e cea existenta pe iesirea de +12,dar L2?stiu ca intrebarile sunt ciudate date fiind cunostintele limitate,dar sper totusi sa aiba cineva rabdare sa ma indrumemultumesc

Daca vrei sa reglezi doar tensiunea, faci modificarile din schema, doar la pinul 1. Adica rezistenta la masa si potentiometru de la actuala +12V, care va deveni iesirea de tensiune reglabila. Asa cum ai intuit, schimbi electroliticii cu altii de cel putin 25V. Deocamdata fa doar modificarile acestea.
Link spre comentariu

@XAN77 am inteles ca ai facut modificarea italianului ,poti sa ma lamuresti te rog cum sa rezolv partea de reglaj tensiune pentru inceput

Vad ca nu doreste nimeni sa-ti explice cate ceva . Se intrec in teorie . Si asta e buna , mai putin ironiile .

Am sa incerc eu , in speranta ca sa nu supar pe careva .

Eu am facut acea schema dar pentru u=45v , tensiune fixa , Apoi am folosit un regulator serie de la 1,2v la 45v , si bineinteles , ma ajuta userul @marian .

Daca respecti schema de baza , cea care ai atasato deja , vei obtine tensiunea dorita , si curentul dorit , mai ales ca nu vrei variatii mari de tensiune .

Cu cat te duci mai in jos , spre zero volti , instabilitatea creste , si vor fi tot felul de probleme , care te vor face sa renunti .

@XAN77 stiind ca ai realizat modificarea respectiva am apelat la ajuorul tau ,nu am inteles din schema italianului partea subliniata in mesajul meu in special rezistenta aia de 0,04

Rez de 0.04omi . Pe ea , PWM-ul citeste curentul consumat (amperi). Aveti in schema doua minusuri . Unul general ptr toata schema , si unul de lucru , respectiv dupa rez de sarcina , de 0,04 ohmi . Asta daca nu cumva a-ti inteleso deja . Sper ca sa ma fi inteles .

Link spre comentariu
@XAN77 am inteles ca ai facut modificarea italianului ,poti sa ma lamuresti te rog cum sa rezolv partea de reglaj tensiune pentru inceput

Vad ca nu doreste nimeni sa-ti explice cate ceva . Se intrec in teorie . Si asta e buna , mai putin ironiile .

Am sa incerc eu , in speranta ca sa nu supar pe careva .

.

Chiar in ultima postare, pe care poate n-ai citit-o, spuneam ce trebuie sa faca, ca sa poata regla doar tensiunea de iesire. Daca va dori sa regleze si curentul, va spune probabil.

Link spre comentariu

@giongiu ,@vergil va multumesc pentru amabilitate explicatiile sunt la obiect asta asteptam defapt,dar ma-i ramine o necunoscuta -bobina L1 este cea existenta pe iesirea de 12v?-L2 nu are marcata nici o valoare....( pe cealalta schema a italianului cu tensiune1-30v L2 este data 6-8uH)Ps pentru moment ma multumesc sa reglez tensiunea daca functioneaza ...ma gindesc si la curent

Link spre comentariu

De acord cu @giongiu. Se poate și fără. Pe alte scheme - nu e cazul acesteia - reacția se ia ÎNAINTE de L2 care formează cu condensatorul de după ea un filtru suplimentar ( pentru audio , de exemplu ) . Mai mult ea separă condensatorul suplimentar de partea de înaltă frecvență astfel acesta poate fi normal ( nu LoESR ) și cu capacitate mare pentru a servi drept buffer de curent. Condensatorul dintre L1 și L2 - cel de la ieșirea SMPS-ului practic, nu poate fi foarte mare din mai multe motive.

Link spre comentariu

@mac640 scuze că nu am dat mai multe detalii, mie îmi părea schema destul de clară. Rezistența de 0,04 am făcut-o așa cum ai zis și tu din 2 de 0,1 în paralel, reieșind 0,05R. Ieșirea sursei este (+) de la fosta tensiune de 12Vcc unde nu e musai schimbat condensatori dacă te oprești la 15V, da e preferabil să fie de 25Vcc conzii decît 16Vcc, iar (-) se ia de după șunt, cum e în schemă, acea masă este doar pentru ieșire, astfel pe șunt va cădea o tensiune funcție de curentul tras de consumator, tensiune care ajunge la pinul 16 al 494 care, funcție de tensiunea reglată pe pinul 15, limitează curentul la o anume valoare. Inductanța L1 este nemodificată iar L2 dacă există pe placa, la fel. Teoretic 12 nu este egal cu 15 și inductanțele ar fi trebuit ușor modificate dar cum italianul se vede că nu a intrat în prea multe finețuri le-a lăsat așa.Eu am folosit sursa pînă acuma doar la alimenta o filetantă și la un acumulator. Nu am mari pretenții de la ea, o consider un experiment.Pentru orice întrebare punctuală îți stau la dispoziție.

Link spre comentariu

Am facut urmatoarele modificarii

-cond pe ramura de +12 de 2200uf /25v(de 2200/16 am avut)

-Pin1 rez de 670 ohmi la masa ( am inlaturat 2 rez care erau 18k si 270k)

-2 rez de 0,1 /5w puse in paralel

-potentiometru 10k

-Am dus pin 16 la masa (am inlaturat rezstentele si cond de la el ,aici nu stiu daca e in regula)

Proba

-9-10v la pin 12 si scade pina la 6,6 unde se stabilizeaza

-la iesire 9-10v si scade pina la 0 fara sa fie influientat de potentiometru

Este clar ca undeva am gresit ...dar unde? :jytuiyu

post-76186-139829756808_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am dus pin 16 la masa

Sper că l-ai pus la pinul de la ieșirea sursei al șuntului de 0,05R, și nu la masa sursei, adică nu acolo unde e legată la masă rezistența de 670 de care pomeneai.Oricum ar fi fost, pe pinul 12 trebuia să se regăsească tensiunea stabilă de alimentare a lui 494 produsă de sursa auxiliară.Ai grijă și la pinul 4, să fie așa ca în schemă, adică doar acea rezistență la masă.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări