Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

Deja ma injura @Dr.L la cat am poluat topiku asta, si pe buna dreptate... Adica unda cat de cat stabila, na... amu se intelege? :rade: Serios vorbind, ideea este sa obtii o unda "curata" si stabila pe intreaga gama de reglaj, ori la testele mele cand ma apropiam de 0V nu vrei sa stii ce vedeam pe osciloscop, si nu prea avea treaba cu compensarea, se putea stabiliza numai la curent de sarcina minim destul de ridicat si nu mi-a placut deloc treaba, am renuntat la ideie.

Link spre comentariu

Din ce am citit printr-o carte de surse in comutatie, pt a regla de la 0, doar o sursa flyback se preteaza.Asta ATX pur si simplu nu mai are cum sa functioneze stabil, fara niste smecherii. In primul rand, ii trebuie o sarcina minima. Iar o rezistenta, care sa nu friga la tensiunea maxima, e aproape inutila la <1V.Sarcina minima teoretica e variatia de curent prin bobina (sau jumatate din ea, nu mai tin bine minte). Dar merge si cu mai putin. Dar la 0,xV, cum sa asiguri acel curent?O smecherie e o SCC + o sursa de tensiune negativa. Si SCC conectata intre + si tensiunea negativa.

Link spre comentariu

O solutie pe care am testat-o eu la sugestia lui Smilex este un generator de curent constant care mareste curentul de sarcina atunci cand scade tensiunea, dar si asa mergea doar pana pe la putin sub 2V penca sub asta generatorul nu mai avea suficienta tensiune... oricum ideea e ca eu am renuntat la ideea de a obtine tensiune ajustabila de la o sursa ATX, cand voi termina ceea ce am in lucru o sa incep un alt proiect care va contine si un regulator in comutatie cu I si V ajustabile dar intr-o alta configuratie... in fine momentan sunt doar la faza de idei in capul meu...

Link spre comentariu

Intrebare , sa pricep si eu :Datorita numarului mare de ...meseriasi... care doresc cu ardoare surse reglabile de la fix zero volti, cu posibilitate de reglare a curentului tot de la fix zero la maxim, (si asta la orice tensiune de iesire !!! ), fiind utile pentru... ce ????? aveti voi ceva care consuma 10A la 0.2V, in afara de un scurtcircuit??

Link spre comentariu

Sursa reglabila 0-20v 0-10A din atx,ar functiona?

With adjustable voltage 0-20V and current 0-10A on a chip TL494.

Desoldering all the rectifying section and all that is connected to pins 1, 2 and 3 chip TL494.

Disconnect the circuit legs 15 and 16 - this is the second error amplifier, which we use to stabilize the current channel.

You also need to unsolder the diode connecting the output winding power transformer with power + TL494 - it will be powered by a small "duty" converter (it has not only 5V output, but also 12V), not to be dependent on the output voltage of power supply.

The dotted line outlines the details are already in the PSU. Rectifier diodes must be connected to a 12-volt tap of the secondary winding of the power transformer. Better to put more powerful, such as assembly 30CPQ150 (30A 150V) - then you can increase the maximum output current up to 20A.

Inductor L1 is done out of the ring, leaving him only a 5 tivoltovuyu winding inductor L2 chain of 5 V.

Here is the output of the circuit in accordance with the scheme below:

The fan is powered by the power supply TL494 (12 feet) - so that it was blowing into the case.

On-chip op-amp LM358 (LM2904, or any other low-voltage dual operational amplifiers that can operate in a unipolar switching on and with input voltages from 0 V) assembled instrumentation amplifier output voltage and current, which will give the measurement signals to TL494. Resistors R8 and R9 set the reference voltage.

Variable resistor R9 adjusts voltage output, R8 - the output current.

Current sense resistor R7 to 0.05om must be 5 watt (10A ^ 2 * 0.05om).

Food for Shelter take with the release of "duty" 5V PSU ATX (usually marked on the board as +5 VSB or 5V STANDBY, violet). The load is connected to the + OUT and-OUT.

As a voltmeter and an ammeter can be used either pointer instruments, or a pair of digital voltmeters, which must be connected to the outputs of the LM358 (7 Foot - tension leg 1 - current, voltage - 0 ... 5 V) and ottarirovat tester. Nourish digital voltmeters can be "on duty» 5V - 2A there.

If the adjustment is not necessary, just R8 set to maximum. BP will be stabilized so that if, for example, set 12V 1A, if the load current is less than 1A - stabilized voltage if more - then current.

Measuring resistor R7 - it is two 5-tivattnyh resistor (white) on 0.1om connected in parallel.

Supplement:

Load resistor 1 W 470th set parallel C5. He needed to PSU with no load does not remain. Current through it is not considered, it is up to the measuring resistor R7 included. Without it, too, will work, but then if you set a lower voltage when the load is disconnected from the output - long waits for C4 and C5 to discharge to the proper voltage.

Posted Image

Link spre comentariu

Există cel puțin trei cauze care pot limita valoarea minimă a tensiunii de ieșire la un SMPS tip forward .

Două dintre ele - curentul minim de sarcină și pericolul de instabilitate a buclei - au fost deja menționate de marian. A treia este limitarea impusă de circuitul integrat și de tranzistorul/tranzistorii de putere ca timpi de comutație . O schemă clasică cu TL494 și bipolari nu se simte prea bine la timpi de conducție sub , să zicem, o microsecundă. La 40 kHz avem o semiperioadă de 12,5µs deci un factor de umplere minim rezonabil de 8%. Ținând cont de faptul că maximul nu depășește 80-90% ar trebui să ne limităm la un raport de 10/1 între Umax și Umin, bineânțeles dacă am rezolvat cu succes primele două probleme.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am o sursa cu TL494 ,tranz 13007 care are 2 traf suplimentare -PCF UU32x13/ QF250w cu o singura infasurare montat pe carcasa si conectat cu 2 fire pe alimentare nu stiu ce rol are-si un traf micutEE25/QING FA tot pe alimentareAm reusit sa pun sarcina de 15A (nichelina)pe ramura de 12v fara sa intre in protectieam nevoie de o tensiune putin mai mare aprox 15v reglabila daca se poate Dupa schema italianului trebuie sa modific_sa pun un potentiometru de 10k pin1 V+-o rezistenta de 0,04(2*0,1/5w in paralel) cunostiintele mele fiind limitate nu prea inteleg unde o pun intre masa si -vout(aici notat cu GND) ,dar -vout si masa nu e acelasi lucru?-V+ este iesirea actuala de +12 la care schim cond cu altele cu tensiune mai mare?-bobina L 2 inseriata cu L1 (L2 nu are nici o valoare)L1 banuiesc ca e cea existenta pe iesirea de +12,dar L2?stiu ca intrebarile sunt ciudate date fiind cunostintele limitate,dar sper totusi sa aiba cineva rabdare sa ma indrumemultumesc

post-76186-139829755783_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu stiu ce reactie va provoca postarea asta a mea dar mie unul nu-mi place schema italianului, nu stiu pe ce criterii se bazeaza el cand pretinde stabilitate pe o flexibilitate atat de mare de la ambele AO cu o compensare atat de sumara, 2 LC-uri serie in bucla de reactie presupune o panta de -80, nu vad cum poate fi corectata cu un simplu RC care contribuie cu inca -20, in total o panta de -100db/dec, mai mult decat atat, nici nu se dau valori clare ale inductantelor iar RC-ul e cel de pe placa nemodificat, adica intersectia poate fi oriunde din punctul lui de vedere, iar faza probabil e... in fine, mie mi se pare o improvizatie la ghici si nimic mai mult. Stiu veti spune ca ati incercat unii din voi si a mers, eu insa nu sunt de acord cu ceva care poate sa mearga, sau poate sa nu mearga... In fine, fiecare face cum crede, flexibilitate atat de mare si stabilitate pe deasupra, de la o sursa ATX este orice numai simplu NU e de obtinut.Daca ai rabdare, parcurge topikul meu dedicat acestui subiect ca sa vezi ce presupune.

Link spre comentariu

Nu are de ce sa provoace vreo reactie pt ca ai ramas singurul ce aminteste de stabilitate dupa plecarea lui Smilex.

Poate o microreactie din partea mea.

Sursa ATX este un ansamblu dedicat alimentarii unui calculator.

Cand cerem o singura tensiune nu mai este ATX ci o sursa cu tl494 cu traf driver cu infasurare de curent.

Pt ca exista surse cu tl494 cu traf driver dar fara infasurare de curent.

http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/AN983-D.PDF

post-27339-13982975584_thumb.jpg

Link spre comentariu

Poate daca ai scrie asa:Am o sursa atx cu 494.Doresc sa o modific sa obtin o singura tensiune pe iesire.Valoarea de interes este 15v. Sau 12-18v cu potentiometru pe panou.Curentul maxim 10A. Sau 8-16A cu potentiometru pe panou.E greu din prima postare sa scrieti concis ce doriti si sa nu ne mai plimbati cu exemple, jumatati de dorinte...Scurt si la obiect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări