Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

Eu unul nu vad prea bine o plaja atat de mare, e destul de greu sa configurezi compensarea sa fie imuna la o asemenea variatie, mult mai sigur mi se pare obtinerea unei iesiri fixe si deci un regulator liniar dupa, dar e doar parerea mea subiectiva.

Atunci cred ca o sa raman la varianta reglabila pana 1- 30v ,dar mai studiez problema deoarece nu vreau sa am probleme cu ea eliminanda partea auxiliara...si inlocuind cu un traf.
Link spre comentariu

@XAN77, eu vreau sa o fac de la zero deoarece vreau sa fac doua astfel de surse reglabile si sa le montez intr-o carcasa sa fac o sursa reglabila,simetrica, si carcasa dicteaza dimensiunile in care mapot incadra pentru proiectarea sursei, si apoi vreau sa fac astfel incat sa fie cablajul cat de cat universal.Tensiunea maxima de 30v este ok....nu ma complic sa o ridic ca nu are rost...

Link spre comentariu

Depinde si de curentul de interes dar ca ideie, eu nu sunt convins ca folosind 2 surse ATX modificate iesi la dimensiuni mai mici, sursa mea de aici http://elforum.info/viewtopic.php?f=290&t=150784 merge pana la cca 30V si ceva mai mult de 5A, si traful este unul surprinzator de mic ca si dimensiuni, insa face treaba excelenta. Acuma depinde de la caz la caz si evident dupa preferinte, avantajul major al comutatiei il reprezinta disipatia mult mai mica, deci radiatoare mici, de multe ori asta conteaza.

Link spre comentariu

avantajul major al comutatiei il reprezinta disipatia mult mai mica, deci radiatoare mici, de multe ori asta conteaza.

Chiar pentru acest motiv doresc sa fac sursa.Ca si curent un 5A pe fiecare sursa este ok, desi sunt convins ca merge mai mult.Cu 2 astfel de surse modificate, reproiectat cablajul, eu cred ca ma voi incadra destul de bine in spatiu mai ales ca nu este nevoie de radiatoare mari...sunt chiar nesemnificative fata se o sursa reglabila liniara cu aceste valori..
Link spre comentariu

Am reproiectat sursa facuta de @nel65 pentru tensiune de iesire 0-30v, am vazut ca se putea modifica usor pentru tensiune si curent reglabil,mai jos atasez un desen 3D in eagle sa va faceti o idee despre cum va arat sursa, nobina va fi in picioare nu culcata, categoric trebuie finisat cablajul..Dimensiuni 135x90mmL.E. Traful driver inca nu stiu care va fi, ca sa pot face sa se potriveasca la pini, am lasat spatiu mai mare si mai vine facut un adaptor pentru a se potrivi cam orice configuratie ar avea pini trafului driver si vine introdus in acele doua reglete de 5 respectiv 3 pini.

post-20529-13982973366_thumb.png

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

S-o modifici in ce, avion sau elicopter?Daca vrei in sursa reglabila, cam la ce gama de tensiuni, curenti te-ai gandit?Ai si o schema, sau o cautam noi? Ti se pare normal sa te intreb eu ce vrei tu sa faci? Daca ti-e lene sa scrii, de ce si-ar pierde cineva timpul sa-ti raspunda? Sau suntem obligati, ca dupa tonul tau, asa mi se pare....

Link spre comentariu

@cearda desi se gasesc unele pagini web care pretind ca astfel de modificari par simple, totusi te asigur ca realitatea nu este chiar asa, parcurge topikul meu Modificare atx proiect didactic ca sa vezi cate trebuiesc luate in calcul si facute pentru obtinerea unei singure tensiuni fixe la un curent fix, pentru tensiune ajustabila bucla trebuie usor modificata, si trebuie sa se tina cont ca modul de realizare, configuratia din primar la atx-urile semipunte binecunoscute, face foarte dificila obtinerea unei surse ajustabile pe game largi care in acelasi timp sa fie si stabila, pentru a se mentine autooscilatia in primar este nevoie de un anumit curent minim prin acea spira inseriata cu traful principal de putere... nu e imposibil dar nu e nici simplu si nu stiu daca efortul merita.

Acuma intrebarea este cu ce integrat este sursa ta ca daca nu e TL494 sau echivalentul sau atunci chiar n-are sens...

Link spre comentariu

S-o modifici in ce, avion sau elicopter?Daca vrei in sursa reglabila, cam la ce gama de tensiuni, curenti te-ai gandit?Ai si o schema, sau o cautam noi? Ti se pare normal sa te intreb eu ce vrei tu sa faci? Daca ti-e lene sa scrii, de ce si-ar pierde cineva timpul sa-ti raspunda? Sau suntem obligati, ca dupa tonul tau, asa mi se pare....

Am precizat "(sa fie reglabila)" 0 - 18v,5A schema nu am dar foloseste CI-TL494.Ma intereseaza sa stiu daca mai are protectie la scurt s-au nu orce sursa pc care este transformata in sursa reglabila.
Link spre comentariu

^Intr-adevar, intrebarea trebuia postata aici:

http://elforum.info/viewtopic.php?f=41&t=38801

PS: @cearda imi rezerv dreptul sa ma indoiesc ca cineva a obtinut de la o sursa ATX banala reglaj de la 0V concomitent cu o forma de unda perfecta pe intreaga gama de reglaj... sau oricum nu prin modificari simple, penca e dificil sa obtii stabilitate la umplere foarte mica spre 0, si crede-ma stiu ce zic, am testat in ultimul timp chestia asta asistat de Smilex, dar spre 0V forma de unda se strica rau si e dificil de stabilizat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări