Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

citez ce i s-a cerut:XAN77"masoara intre pinii din dreapta (din dreapta asa cum am vazut in poza pusa pe forum, cea cu pinii in sus) si apoi intre cei din stanga unde cred ca ar fi pentru 5v. Ar trebui ca inductanta intre cei di dreapta sa fie mai mare, teoretic macar dublu."1 nu a masurat primarul2 a masurat intre extremele bobinajelor, deci pe 2x5V versus 2x12V, deci e decent sa ii iasa de 3-4 ori valoarea...acu ics ani cand aveam rabdare sa desfac si sa rebobinez, gaseam uzual 2x3sp pt 2x5v si inca cate 2 in continuare pt inca 7v...deci raportul L rezultat ar fi cam (3/ (3+2) ) ^2 = 3.6 , adica bine.

Link spre comentariu

Ieri foloseam sursa mea modificata (1-30 versiunea italianului) cu o filetanta la 9,6V curentul fiind reglat pe maxim adica 10A pentru a putea da filetantei maxim posibil. La un moment dat a fact poc si iesea fum din sursa, un fum alb cu un fasait, doar cand cuplam sarcina, respctiv apasam butonul filetantei. Se transformase in generator de fum :da Sursa scotea tensiune normala la iesire, doar ca nu mai suporta sarcina. Cand am avut timp sa ma ocup de sursa am vazut ca efectiv crapase in doua condensatorul de 1uF serie cu primarul, mai avea vreo 0,008uF. L-am schimbat totu e ok. Vreau sa stiu daca acest incident e semn ca e ceva in neregula ? A pocnit un condensator china vechi si uzat ceea ce e normal ?Eu crezusem ca o fi vreun electrolitic de la iesire, la ala de 1uF nu ma asteptam.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Vreau sa stiu daca acest incident e semn ca e ceva in neregula ? A pocnit un condensator china vechi si uzat ceea ce e normal ?Eu crezusem ca o fi vreun electrolitic de la iesire, la ala de 1uF nu ma asteptam.

E normal. Prin acel condensator trece tot curentul din primar, nu a mai facut fata. Pune unul de 2.2uF daca ai, sau 2 de 1uF in paralel. Asa sigur nu iti mai crapa.Acel condensator se dimensioneaza in functie de curentul suportat de primar (si deci de puterea de la iesire) - cu cat e mai mare, cu atat caderea de tensiune pe el e mai mica, si merge mai lejer. Poti sa pui si de 4.7uF daca ai loc.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Ca sa fiu la topicul care trebuie voi posta aici.

Schema italianului as dori sa o realizez de la zero, as vrea sa anulez ceea ce este incadrat cu albastru, cred ca nu afecteaza cu nimic, si ce traf driver as avea nevoie?

Se potriveste oricare traf driver de la sursa ATX cu TL494? Nu mai am surse complete.

Apropo, ca sa urc tensiunea de iesire pana la 40V inafara de schimbarea diodelor, condensatorilor de iesire, modificarea rezistentelor de pe pinul 1 al lui TL494 si rebobinarea trafului, mai trebuie modificat ceva?

Atasez mai jos schema.

http://imageshack.us/photo/my-images/163/k0lp.jpg/

Link spre comentariu

Dacă elimini sursa auxiliară, te complici, că nu mai ai cu ce alimenta TL-ul.Triful driver din orice sursă atx cu semipunte e bun.Pentru 40Vcc la ieșire trebuie modificată și inductanța serie de ieșire, torul mare. Ca să nu zic și de rețeaua de compensare care musai trebuie și ea.

Link spre comentariu

Partea "cu albastru" este sursa auxiliara care se ocupa cu alimentarea partii de control deci nu poate fi anulata daca nu se foloseste un alt tip de alimentare pentru comanda. Nu poti folosi orice traf driver la orice alta sursa deoarece configuratia retelei din primar tine cont chiar de traful driver, de raportul de transformare al acestuia, cu alte cuvinte folosesti traf driver cu aceeasi retea din primar la care era pus. PS: Sa inteleg ca doresti ajustabil intre 0 si 40V?

Link spre comentariu

Sursa aceea auxiliara o pot inlocui cu un traf micut + punte si condensatori, mai putin stufos fata de ce acolo, tinand cont ca vreau sa proiectez cablajul nu sa fac pe unul vechi.Cat despre tensiunea de iesire o sa mai citesc sa vad daca reusesc sa inteleg cum se modifica pe acolo incat sa ajung la tensiunea dorita.L.E. Da @marian doresc reglabil 0-40v...

Link spre comentariu

Mda, ai editat dupa ce am postat, editez si eu...Eu unul nu vad prea bine o plaja atat de mare, e destul de greu sa configurezi compensarea sa fie imuna la o asemenea variatie, mult mai sigur mi se pare obtinerea unei iesiri fixe si deci un regulator liniar dupa, dar e doar parerea mea subiectiva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări