Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Hubrus

Postări Recomandate

Daca bobinez cu sirma mai subtire pentru +12 si cea veche de +12 o folosesc la -12 voi avea stabilizare pe ramura noua de -12 dar cu cea de +12 ce se intimpla?mai poate fii folosita?Nu se poate inlocui infasurarea de -12 cu una mai groasa daca este loc si schimba diodele cu altele rapide de putere?(cele din poza sunt doar sa vad daca functioneaza am pus-o si pe a 3 pentru ca asa era si inainte pe -12Rez care se prajeste ,masor tensiunea intre ia si masa?

Link spre comentariu

Ramura de +12V va mai putea fi folosita in limita sarmei cu care bobinezi torul.Dar puterea pe care o da sursa e limitata, de ex aia 11A ii poti lua ori de pe +12V, ori de pe -12V, ori impartiti...Orice-ar fi, noua infasurare de -12V trebuie sa fie identica cu cea de +12V existenta si nu va avea legatura cu placa, ci doar cu noile componente.Masoara tensiunea de la bornele rezistentei (rezistenta are 2 pini, voltmetrul are 2 fire :) )

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

dupa ce am schimbat rezistenta prajita si un cond merge sursaAcum o sa bobinez -12 cu sirma ca la +12 schimb cond pe -12 si diodele,dar nu stiu ce rezistenta sa-i pun la -12 ,la iesirea de +12 nu am rezistenta am doar condensator de 2200ufPe -12 am 2 rez una mica care merge la 3v (cred) si una mai mare la masa

post-76186-139829647851_thumb.jpg

post-76186-139829647853_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ramane rezistenta mai mare la masa care exista deja, aia asigura consumul minim ca sa nu mearga sursa in gol, modificarile ce le faci la bobina, diode vor asigura consumul maxim care il doresti.

Link spre comentariu

Ce fel de diode pot folosi pe ramura de -12? Am dioda dubla din alta sursa dar trebuie alimentata inves pentru -12 (pe catod daca nu gresesc si la catod am doar un picior si eu ar trebui sa le alimentez pe amindoua de la iesirea din traf) am nevoie de 2 diode independente ?

Link spre comentariu

Nu cred ca e de la C-uri. Am facut si eu in prima faza acea modificare inseriind diode pe feedback, chiar mai multe decat italianul dar am observat aceeasi chestie, intamplator tot pe o sursa cu 2003, anume diferenta marisoara in gol fata de in sarcina. Oricum, tot e binisor sa ramana peste 12V la aproape 8A sarcina.Poate mai bine incerci modificarea cealalta, doar ca e mult mai complicata decat a inseria cateva diode.

Link spre comentariu

O sa incerc si varianta cealalta, dar sa fac rost de o sursa cu tl494, la sursa asta cu 2003 o sa ii schim condensatorii de pe iesire, aceia originali erau umflati, de 2200 /16v, iar eu i-am pus de 1000/16 ca n-am mai avut din aia. Duminica ma mai duc prin targ si o sa caut si o sura cu tl494.Asta am luat-o la nimereala cu 5lei.

Link spre comentariu

Ca exercitiu, am modificat chiar sursa aceea cu 2003 folosind metoda cu 494, am prins o idee aici pe forum, de la Dr.L parca, anume constructia unui montaj separat cu un 494, practic schema de pe pagina italianuluii, care va include si cei 2 tranzistori si cele aferente comenzii trafului driver, si conectarea acestui montaj practic la orice sursa. la sursa cu 2003 i-am extirpat controlerul, acei tranzistori si piesele de pe langa ei le-am scos sa le pun pe placa mea cu 494, si a mers excelent. A trebuit doar sa defrisez destul de mult cat sa nu-mi deranjeze montajul cu 494. Acum practic pot pune un astfel de modul cu 494 pe orice sursa ATX.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut, am facut si eu rost de o sursa cu Ka7500, si as vrea sa o modific, sa duc tensiunea pana la 14.5V. Ce as putea sa modific la ea??

Aceasta este schema care corespunde.

Posted Image

http://i40.tinypic.com/2d0ml2r.png

Am reusit sa duc tensiuna in gol la 14.5v eliminand feedback-ul de pe 5v iar pe ramura de 12 v am pus un semireglabil in locul rezistentei, dar cand ii cuplez sarcina incepe sa scada, su un bec fec de masina care trage vreo 3A se opreste. Cum as putea sa modific protectia, sa o duc mai sus?

Link spre comentariu

Esti sigur ca ai inlaturat corect monitorizarea pe 5V? apoi vezi ca si 3v3 tre complet scos din ecuatie pentru ca stabilizarea sa ramana doar pe iesirea de 12 penca vad in schema ca stabilizarea lui se face la fel ca si la celelalte 2, deci trebui eliminat din bucla.

Link spre comentariu

Deci am inlaturat feedback-ul de pe fiecare ramura (R33 R34 R76) iar R 34 am inlocuit-o cu un semireglabil de 100k, tensiunea sta acum la 13.9 in gol, dar cand cuplez o sarcina de vreo 3A(un bec de far de dacie) se opreste sursa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări