mac640 Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 Asta ar fii sursa ,montajul pentru -12 o sa-l fac pe o placa de probe dar as avea nevoie de o schita de mana daca se poate din care sa se vada si conexunile care spunea-ti ca mai trebuie(masa si -12) -tipul diodelor(ajunge sa cer diode rapide de minim 60v si 20A?)-bobina o iau de la alta sursa de pe ramura de 12v si folosesc infasurarea mai groasa?-condensatori trebuie sa fie mai mari de 25v la aceleasi valori care sunt pe ramura de +12?(mai mari de 25v in cazul in care folosesc cei 22-24v dintre -12 si+12)-cele 3 diode de sub bobina trebuie scoase?Pentru Xan77As putea avea 24v(-12 si +12),17v (-12 si +5),15v (-12si+3)Am testato cu nichelina si protectia intra la 11-12A,dupa ce o fac am citit ca se poate face reglaj in tensiune asa ca o sa ma documentez putin sa vad daca o pot face reglabila Nu o vreau pentru ceva anume (poate devenii redresor pentru acumulator)Asa am invatat sa bobinez traf de retea ..citind si intrebind poate reusesc sa invat si despre surse ceva Daca ma hotarasc sa incerc a italianului o sa-ti cer ajutorul daca vei avea suficienta rabdare Link spre comentariu
XAN77 Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 Pentru incarcat acumulatori va fi nevoie de limitare la un anumit curent, ceea ce sursa nu are in ea. Sursa se va opri daca consumatorul va cere prea mult curent, iar un acumulator auto descarcat va trage peste aia 11-12A si sursa se va opri. Cu prima sursa ce am modificat-o dupa versiunea italianului chiar asta am facut, redresor auto. La a doua obtin 1-32V, abia aia e sursa de laborator. Nu e asa greu cum pare, iar la o sursa cu 6105, acesta trebuie eliminat sau poate ramane pe pcb, nu conteaza, si construit un montaj separat cu un 494 si celea ferente plus tranzistorii pentru comanda trafului driver (piese ce se recupereaza de pe sursa in cauza) si te conectezi cu placa direct la trafu driver si te asiguri ca nu mai e legat de altceva pe placa sursei. un timp am privit schemele italianului cu neincredere, da am prins curaj pana la urma. Link spre comentariu
mac640 Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 Eu am facut un traf de retea pentru redresor Am scos mai multe prize de la 10,5 pina la 16v am pus ampermetru si pun clesti pe acumulator dupa care caut pe prizele de iesire pina ampermetru arata 6A si ...gataDaca sursa ar fii reglabila as modifica tensiunea pina arata ampermetrul 6A,daca acumulatorul e in scurt si cere ma-i mult de 11A va intra protectiaAm si o sursa cu 494 mai mare decit cele obisnuite are si ventilator mare si un traf in plus ,dar nu vreau sa o sric scot din ea 12A fara nici o modificare si fara sarcina pe ramura de 5v(asa am citit pe aici ca se procedeaza) Link spre comentariu
mac640 Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 am facut modificarii (paianjen) pentru sursa din pozele de mai sus Pentru a suporta ramura -12 un curent mai mare am facut un circuit separat 2 diode in paralel+1 mai mica(ce am avut pentru incercat) o bobina recuperata si cond 1000 nu a facut poc ca am inseriat un bec,dar am 39 intre -12(facut de mine)si+12, Ma poate lamurii cineva ce se intimpla?Nu am reusit sa pun imaginea cu schema http://danyk.cz/s_atx02f.png Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 In mod normal ar fi trebuit sa ai 24v intre cele 2 puncte de masura, dar nu ai si motivul este simplu, am mai explicat faptul ca stabilizarea pentru tensiunile negative la sursele unde nu exista stabilizator negativ separat, se face prin bobinarea unei infasurari suplimentare pe torul unde sunt inductantele serie, infasurare identica ca si valoare cu cea de pe tensiunea principala dorit a fi copiata dar cu sarma mai subtire, deci nu in afara lui/separat, este nevoie de acel cuplaj intre infasurari sa fie cat mai bun pentru o stabilizare in sarcina cat mai buna, asadar tie iti trebuie sa dai pe torul ala principal o alta infasurare dar trebuie sa fie la aceeasi valoare in H ca cea principala. Mai este deasemeni nevoie si de o sarcina minima pe acea iesire ( intre ea si masa ), poti folosi o rezistenta similara cu cea de pe +12. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 Pune si o sarcina intre masa si -12V. Fara sarcina, e normal ca tensiunea sa creascaN-ar fi rau sa pui si niste pozeBobina trebuie sa fie aceeasi ca cea folosita pt +12V. Aia de +5V are sarma mai groasa@marian -eu as zice ca problema e de la sarcina inexistenta pe noua ramura de -12V...Ca o sa observi ca se pot folosi fara probleme 2 inductante separate pt cele 2 ramuri, fara sa apara probleme de genul! Link spre comentariu
mac640 Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 ce rezistenta ar trebui intre -12 si masa?bobina este din alta sursa de pe ramura de +12 Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 Probabil cauza este o combinatie intre lipsa de sarcina si o valoare diferita a inductantei. Pe de alta parte cred ca se poate obtine tensiunea dorita si cu inductanta separata dar in sarcina nu sunt sigur ca stabilizarea mai este la fel de eficace... Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 @mac640- ai putea pune o rezistenta la fel ca cea existenta in sursa. Probabil 100 ohmi (atentie ca disipa 1,5W, deci trebuie sa fie de 3W ca sa nu friga prea tare).Sau poti pune un bec de 12V, de 3-5W.@marian- acum si tu...intr-adevar n-o sa fie o super stabilizare, dar macar se obtin tensiunile dorite usor Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 Boss, nu te supara pe mine, nu fac decat sa incerc sa atrag atentia asupra unor... chichite asa cu le denumeste @Smilex. Unele detalii pot fi importante... @mac640 doar penca ai luat acea bobina dintr-o alta sursa ATX de pe iesirea de 12, nu inseamna obligatoriu ca inductanta ei este la fel cu cea din sursa la care lucri, ideal ar fi sa le masori pe ambele pe o punte de masura inductante, asa esti sigur ca totul este ok, iar sarcina minima pui asa cum am zis mai sus o rezistenta similara cu cea de pe iesirea principala de 12, adica similar inseamna la fel cu aia in caz ca n-ai inteles. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 Inductantele sunt deobicei la fel (a scris cineva p-aici). La chinezarii sigur sunt de aceeasi valoare.mac640 a zis clar ca nu le are asa de bine cu electronica si ca vrea ceva cat mai simplu care sa functioneze...Intr-adevar e bine de tinut cont de ceea ce spui, dar in general, nu si in acest caz particular Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 Acele inductante sunt cuplate magnetic. Daca se monitorizeaza o singura tensiune, cealalta difera doar datorita pierderilor diferite de pe inductantele de scapari, redresare si cupru. In rest, sunt fortate sa pastreze un raport. Este un raport de transformare tocmai datorita cuplajului magnetic. O alta inductanta separata, pusa pe aceleasi ramuri, nu mai raspunde raportului de transformare si orice umplere mareste in gol tensiunea la varful impulsului ce ataca inductanta. Daca ar fi cuplata magnetic cu inductanta de pe tensiunea monitorizata, tensiunea in gol nu s-ar putea mari pentru ca nu ar permite asta raportul de transformare care s-ar naste intre ele si care determina anumite caderi de tensiune pe fiecare inductanta in functie de raportul de transformare creat prin numarul individual de spire. Tensiunile ar fi fortate sa pastreze un raport, nu se poate ca una sa scada si alta sa creasca (exceptie pierderi). Link spre comentariu
mac640 Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 am pus rez de 220 ohmi si am obtinut29vcu rez de 148ohmi 25v,probabil cu 100ohmi ar veni la 24 Cred ca o sa decedeze in curind ,ininte se bloca la 11A acum la 2,5A si se incalzeste f tare o rezistentacel putin am inceput sa le bibilesc Link spre comentariu
mac640 Postat Iunie 16, 2013 Partajează Postat Iunie 16, 2013 Asa ceva arata acumpentru incercariin poza 2 se vede rezistenta prajitacondensatorul cu - spre bobina si + la masa placii,diodele cu catodul spre placa(daca bara argintie este catod) Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 16, 2013 Partajează Postat Iunie 16, 2013 Dioda aia mica nu e necesara!Ba mai mult, aia e o dioda de 1A, deci n-ar trebui s-o fortezi!Si diodele pt redresare sunt de vre-o 3-4A.Masoara tensiunea la bornele rezistentei de se incalzeste. Am impresia ca face parte din sursa de 5Vst-by.Si am o idee interesanta pt a beneficia de o stabilizare corecta si pt noua ramura de -12V, conform celor spuse de marian si smilex:Iei o sarma izolata (merge si subtire, ca nu conteaza) si bobinezi pe tor (preferabil pe cel al sursei) un numar de spire egal cu cel al ramurii de +12V.Apoi pui torul la loc in sursa dupa cum urmeaza: toate infasurarile in afara de dea de +12V le pui cum erau, noua infasurare o pui in locul celei de +12V vechi, iar infasurarea originala de +12V o folosesti la noua tensiune de -12V.Astfel obtii o stabilizare corecta si a tensiunii de -12V .Vezi ca in paralel cu diodele redresoare trebuie puse snubbere (de fapt inttre noul -12V si masa).Snubberul aici e format dintr-o rezistenta inseriata cu un cond. Pune aceeleasi valori ca cele de pe placa (care sunt puse dupa diodele redresoare, intre +12V si masa) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum