Marian Postat Iunie 13, 2013 Partajează Postat Iunie 13, 2013 Se pare ca nu prea ai inteles ce-am scris mai sus, asa ca ma repet ceva mai detaliat. Deci traful de ATX are de obicei 2 secundare, unu de 5V si altul de 12V din ele se obtin toate iesirile, si deci atat +12 cat si -12 se iau din acelasi secundar numai ca unul are un traseu ( de la secundar la cablul de iesire ) mai solid iar altul mai firav, adica +12 se redreseaza cu diode mai puternice, inductanta serie este facuta cu sarma mai groasa, traseele de pe placa sunt mai solide, eventualul filtru LC se face cu inductanta deasemeni mai puternica ( din punct de vedere al curentului suportat ) etc, in timp ce -12 se redreseaza cu diode slabe, inductanta este facuta cu sarma subtire, traseele mult mai firave... etc. Acelasi lucru este valabil si in comparatia +5V cu -5V, de aici si motivul pentru care tensiunile negative sunt mai slabe, si nu ca secundarul trafo ar fi mai slab. Apoi spui ca pe carcasa scrie de 12V ca poate duce 23A, si totusi redresarea se face cu dioda in capsula 220 de 16A, mai crezi acuma ce scrie pe carcasa? PS: Toate iesirile sursei au masa comuna, deci ideea inserierii lor pica. Link spre comentariu
mac640 Postat Iunie 13, 2013 Partajează Postat Iunie 13, 2013 Nu vreau 23A ajung 10,si nu doream sa inseriez infasurarile pentru a obtine 17vFara modificari am;-intre -12 si +5v am 17v(tensiunea de care am nevoie),dar un curent mic datorita ramurei de -12v-intrebarea era daca pot modifica ceva incit +12v sa devina -12?-daca pe ramura de +12 o pot modifica sa fie -12 voi avea 17v intre -12(fosta +12) si +5 dar la un curent mai mare Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 13, 2013 Partajează Postat Iunie 13, 2013 Daca te-ai fi uitat prin subiect, ai fi inteles ca se poate ceva de genul, dar nu atat de usor precum crezi!Dar norocul face ca cineva sa fi modificat surse incat sa scoata de la 0 la 30V, deci poti merge pe varianta aia...Inainte de a mai pune intrebari, vezi macar o schema de sursa ATX, ca s-ar putea sa intelegi cum sta treaba Link spre comentariu
mac640 Postat Iunie 13, 2013 Partajează Postat Iunie 13, 2013 Dr L Am citit subiectul si am vazut modificarile italianului si altele.dar pentru mine sunt complicateAm masurat sursa si am vazut ca scoate 17v intre -12 si +5 ,dar pe -12 e un curent f micDe asta am intrebat daca + 12 se poate redresa sa devina -12 ca sa pot obtine 17v la un curent mai mare intre -12(fost +12 )si 5 Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 Modificarile Italianului sunt poate cel mai simplu si bine documentat proiect in acest sens, daca alea ti se par greu de facut atunci.... greu. In alta ordine de idei tu doresti +/-17V, deci 2 iesiri simetrice de aceeasi putere, fara modificari serioase asa ceva nu se poate. Link spre comentariu
mac640 Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 Eu sunt de profesie mecanic de asta pun intrebari uneori pe linga subiectAm inteles ca nu pot scoate -12 pe ramura de +12 si va multumesc pentru bunavointa de a incerca sa ma luminatiAm vazut pe schema ca pe ramura de -12 diodele sunt montate invers si de asta m-am gindit daca nu ar fii suficient sa intorc diodele de pe +12 pentru a scoate -12...am inteles ca nu se poate asa ca abandonez ideea_pe ramura-12 daca schimb diodele cu altele mai puternice ar putea suporta un curent mai mare dar mai ramine inductanta care e prea slaba dupa cite am inteles ,asta inseamna ca ar trebui refacuta bobina rotunda din secundar pentru iesirea de -12? Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 Iesirea principala de +12 nu cred ca o poti face negativa, pe ea se face stabilizarea, este direct monitorizata de catre controller, dar poti consolida -12, trebuie folosita alta redresare mai solida, refacuta inductanta serie cu sarma mult mai groasa, schimbata filtrarea cu electrolitici ceva mai mari si adaugat un eventual filtru LC ( daca este cazul ). Dar revin la problema subliniata mai sus, tu doresti ca prin simpla inseriere a iesirilor negative cu cele pozitive sa obtii sursa simetrica, care sursa simetrica presupune masa comuna, un punct de referinta comun ambelor iesiri, ori nu se mai poate asta in cazul inserierii. Ca sa obtii o sursa simetrica la valori ceva mai importante trebuiesc modificari destul de consistente, nu se rezolva doar prin ajustarea redresarii. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 @marian -el doreste doar sa obtina 17V, fara simetrie sau ceva masa comuna.Caz care e realizabil, dar trebuie intervenit pe placa:Partea de +12V se lasa cum e, si se mai cumpara 2 diode rapide de putere (care se monteaza pe radiator), bobina de filtrare si conzi exact ca in partea de +12V si se monteaza separat, alimentate din traf, astfel incat sa se obtina -12V fata de masa existenta. Bobina se poate recupera fara probleme dintr-o alta sursa.E ceva de bricolat, dar e semnificativ mai simplu ca alte metode Acum n-ar strica si niste poze cu sursa (interiorul ei), sa vedem daca ar putea duce 10A. Link spre comentariu
mac640 Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 Dr.L da asta vreau sa scot 17v daca iau tensiunea din-12si +5 sau 15daca iau tensiunea din -12si+3Sursa duce e de 435 w pe ramura de +12 /23A e redresata cu un mospec 16c20c(din cite am citit este o dioda dubla deci 16 +16A la o tensiune inversa de 20v)O sa pun si citeva poze cu sursa (cu ajutorul copiilor ca eu nu ma prea descurc )Am inteles ca trebuie sa folosesc un motaj separat pentru-12 pe care sa pun diodele,bobina si condensatorii iar alimentare sa o iau direct din trafMontajul care trebuie sa-l fac se alimenteaza de pe iesirile trafului care alimenteaza si mospecul pentru +12? Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 Exact asa se conecteaza Si o sa mai vina un fir la masa sursei si inca unul pt iesirea de -12V (separat de ce-i in sursa!) Foarte bine ca ai spus modelul diodei. Conform datasheetului http://doc.chipfind.ru/mospec/f16c20.htm e de 200V (pe linia de 12V trebuie diode de minim 60V!) si are 16A in total, deci 2x8A. Avand in vedere ca nici nu e Shottky (generatie mai noua, pierderi mai mici + timp de comutare f mic), e o sursa low-cost cu specificatiile muuult umflate. Asa se ataseaza pozele pe forum: viewtopic.php?f=197&t=90355 Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 ...daca as putea sa scot in loc de +12,-12 intre -12si +5 as obtine +/-17v se poate realiza?Sa inteleg ca te-ai razgandit sau ca n-am inteles eu ce trebuie? Link spre comentariu
bolek Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 Nu s-a razgandit, dar lumea ne-electronista, cand are 2 fire, si e unu plus si unu minus,si intre ele sunt 17V, inseamna ca are "plus-minus 17V" Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 Deci cu alte cuvinte am inteles eu aiurea... atunci nu-mi ramane decat sa-mi zic singur rusinica si sa va multumesc pentru lamuriri... Link spre comentariu
mac640 Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 @marian nu m-am razgindit doar nu am reusit sa ma fac intelesDoresc o tensine mai mare de 12v si o am intre -12si +5 si -12si +3,dar -12 e prea slaba asa ca am cautat solutii-sa fac +12 sa devina -12 (am inteles ca nu se poate)-sa modific ramura de -12 pentru un curent mai mare Link spre comentariu
XAN77 Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 Ce vrei sa alimentezi? E posibil ca protectia de over power / supra curent sa iti strice planurile. Caz in care tot modificarea italianului e binevenita. Si mie mi s-a parut initial ca ma depaseste, dar pana la urma m-am bagat si am facut ambele versiuni, cea simpla de pana la 20V si cea cu punte redresoare de pana la 30 si merg excelent. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum