Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Hubrus

Postări Recomandate

Mda, asta e problema nasoala cu integratu asta, am tot cautat dar n-am gasit pdf cu el ( ce nevoie are chinezu sa livreze si acte la porcarii? ), stiu doar ca pinu 13 este iesirea amplificatorului de eroare intern al CI-ului dar intr-adevar habar n-am despre detalii, cu alte cuvinte am vorbit in plus :rade:

PS: La tara e o vorba, e greu sa mai inveti o martoaga batrana la ham... asa si cu integratu asta, e greu sa-l inveti sa faca ceva ce nu stie :nas:

Link spre comentariu
Vizitator rapthors81

buna ziua tuturor!am si eu o sursa PSN-355PC cu c.i.WT7520,dupa ce am legat verde cu negru am scos iesirile de 12v si 5v in exterior(3,3v urmand sa o scot cand cumpar mufa)si am conectat pe iesirea de 12v(15A)un minicompresor auto ce imi merge stas...caci pt el am vrut sa si fac sursa intrucat pe redresor auto nu functiona compresorul in sarcina din lipsa amperilor...pina acum toate bune...dar cind am conectat o bormasina black&decker kc1251cn type1 12v pe sursa am avut surpriza sa constat ca daca apas butonul pina spre maxim sursa intra in protectie.b&d are in interior electrica compusa din dioda 8365,tiristor irl 3103 si butonul e dgd 1210 multi speed.ma poate ajuta cineva sa aflu care e problema de intra sursa in protectie si ce ar trebui modificat?e de vina sursa sau bormasina?unde sa fac modificarile?mai mentionez ca sursa mi-a dus in acelasi timp si compresorul si o pompa de spalat parbrize si nu a intrat in protectie...asa ca eu cred ca in b&d ar trebui sa modific...dar ce stiu eu?sunt doar incepator si vreau sa invat

Link spre comentariu

Iesirea de 5V o lasi libera cand alimentezi bormasina? Incearca sa masori curentul de sarcina cu acea bormasina ( surubelnita electrica parca-i zice ) pana in momentul cand intra in protectie, monitorizand in acelasi timp si tensiunea.

Link spre comentariu

Inainte de toate tre sa stii ca exista in regulament interzicerea de a posta consecutiv cu exceptia situatiilor speciale, ai buton de modificare a mesajului deja postat, buton disponibil daca nu ma insel 60 de minute, foloseste-l ca sa nu ai probleme cu moderatorul.Apoi tre sa stii ca nu e bine sa lasi iesirea de 5v libera cu sarcina importanta pe 12, stabilizarea monitorizeaza pe ambele si la o diferenta prea mare de sarcini intre ele se produce dezechilibru, e posibil ca iesirea de 12 sa scada prea mult si intra in actiune protectia subtensiune. Masoara cu un multimetru la cat este iesirea de 12 cu acea bormasina alimentata si actionata pana la momentul interventiei protectiei, vezi cat arata tensiunea chiar inainte de oprirea sursei, apoi seteaza multimetrul pe Amperi si inseriaza-l cu plusul de la alimentarea bormasinii, actioneaza-o si vezi cati amperi iti arata aparatul pana la protectie.

Link spre comentariu

@rapthors81-Pana la urma asta e un subiect in care se discuta modificarea surselor atx si nu alimentarea bormasinii dintr-o sursa atx (sau ma rog, o alta sursa).Taierea firelor sursei nu insemna modificare...S-a mai scris de nu stiu cate ori, cand alimentezi ceva din sursa atx, trebuie sa aiba sarcina atat pe 5 cat si pe 12V :sparge:

Link spre comentariu
Vizitator rapthors81

dar eu doresc sa modific sursa sa nu imi mai intre protectia,si parca as anula si 5v si 3,3v...doar am anuntat ce am dat jos singur si c-am la ce as vrea sa o folosesc...compresoare,bormasini,etc...toate la 12v...gindindu-ma ca asa cel ce vrea sa ma ajute are mai multe date.daca am gresit imi cer scuze :jytuiyu pot face din sursa mea una reglabila?pina pe la 25-30v?dar sa imi ramina si amperajul cit mai mare?

Link spre comentariu

cum pe parcurs m-am hotarat la o modificare mai...on topic (Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)) m-am apucat sa fac un pcb separat cu 494 nu dupa o schema clasica cu 494 ci dupa modificarea italianului, cu diferenta ca el beneficia acolo de un 494 onboard. Eu insa vreau sa-l aplic sursei mele cu (fostul) 2003. Mai exact schema de aici http://www.chirio.com/IMAGES/atx_schema_03.jpg .

Am folosit un DBL494 nou, cumparat de mult nu mai stiu de la ce magazin. Schema si cablajul meu sunt in pdf-ul atasat. Potentiometrele sunt figurate ca rezistente simple. Valorile sunt aproximativ cu ale italianului, cu mici ajustari.

Problema e ca pe pinii 8 si 11 nu am nimic, de fapt am 1 logic acolo continu pe ambele iesiri. Pe pinul de Rt sau Ct (nu mai tin minte care) am semnal fierastrau. Am reglat din semireglabile cat sa nu am tensiuni mai mari pe intrarile inversoare (2,15) dar nimic.

Pe pinul 2 am 1V, pentru care R3 si R2 sunt de 680R si 180R. R7 este 620R. Divizorul pentru pin 15 este reglat la 0,6V la ca in poza http://www.chirio.com/IMAGES/atx_schema_30v_2008_01.jpg .

Am pus montajul si pe sursa dar nu aveam nimic la iesire, neavand nici o oscilatie la traful driver.

Observa cineva ce am gresit?

x_dadu.pdf

Link spre comentariu

Scuze pentru postul dublu.

Azi am schimbat integratul cu un TL494CN dintr-o sursa de imprimanta unde sigur functiona. Consumul montajului alimentat separat e de 40mA si cu DBL494 si cu TL494, cu diferenta ca cu TL-ul functioneaza si am dreptunghiular si la iesiri. Am pus montajul pe sursa, pus voltmetrul pe iesire, shunt de 0,05R20W (din 2 rezistente), sarcina bec de 12V35W. Nu am probat deocamdata alte sarcini/curenti. Am umblat la semireglabilii multitura (ca nu am potentiometre) care sunt niste mizerii de undeva din Alexandria: tensiunea se regleaza de la 1,00 in sus, peste 15 nu am incercat sa nu ard becul; curentul se regla frumos, reglam luminozitatea becului pe un sector mic de reglaj al surubului semireglabilului.

Foto fara limitare curent http://i47.tinypic.com/2vmehed.jpg

Foto cu limitare curent, pe multimetru fiind tensiunea de iesire http://i47.tinypic.com/sq01ue.jpg

Link spre comentariu

Reteaua de 220V si comutatia impun niste reguli-alimenteaza cu 22oV folosind cablu de veioza/casetofon nu de iesire ATX-chiar si la teste puneti modulul de comanda la distanta minim posibila fata de sursa,eventual cu fire monofilare rigide

Link spre comentariu

recunosc ca am fost cam neglijent la probe si imi insusesc critica :jytuiyu Firele de alimentare la 220 sunt atat cat se vad in poza, ele sunt cositorite si izolate la un cablu de la un fost fier de calcat la care am pus aceste "moate" sa fie usor de lipit oriunde. Placa controler avea fire cam lungi si flexibile, am zis ca merge de proba, am demontat-o acum si abia dupa pozitionare in cutie, fire scurte, placa controler bine fixata etc voi trece la...adevarate probe.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări