Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

Mersi de schema marian, e simpla si cred ca va face treaba cand oi renunta sa obtin limitarea din controlerul sursei. Miticamy nu se pune problema de sursa cu TL ca am si una deaia. Eu vreau sa obtin ce se poate din aceasta sursa asa ca un exercitiu. Nici in redresor auto nu stau eu acum. Nu e o urgenta acea aplicatie, e doar o aplicatie a modificarii, nu fac modificarea pentru a putea realiza acea aplicatie. Dar un incarcator auto prinde bine in garaj.

Link spre comentariu

Da intr-adevar trebe radiator, si tre sa fie destul de maricel deoarece cand este descarcat acumulatorul actioneaza aproape ca un scurt pe iesirea alimentatorului punand un stres destul de mare pe mosfet, dar este o solutie simpla si demna de luat in seama, oricum altceva in afara de liniar nu prea vad cum se poate rezolva devreme ce integratul nu permite o alta abordare, si orice versiune liniara presupune o putere la scurt disipata destul de mare... oricum era o ideie :nas:

Link spre comentariu
Vizitator smilex

In pin5 limitarea ar fi cu tiristor intern care odata declansat necesita disparitia alimentarii. Nu poate fi folosita.Poti intrerupe mediana secundarului spre masa, intercalezi un rezistor de 0,1 pentru cca. 7A si incerci sa pacalesti 2003 cu asa ceva:post-1-139829577197_thumb.gifVa crede ca tensiunea de iesire a crescut, dar raspunsul AO intern ar putea fi mai lent decat tiristorul din 5. Pune tranzistoarele cat mai aproape de CI, nu de shuntul de 0,1. Te duci cu doua fire la shunt, sa nu pui tranzistoarele pe shunt ca sa mergi cu doua fire la CI. E de preferat rez. nebobinat pentru 0,1. Mai poti schimba valoarile cond sau rez.

Link spre comentariu

TL494 are un al 2-lea operational pentru curent, legat cu iesirea in paralel la primul prin diode, n-am putea face si aici la fel? adica un AO extern care sa corespunda cerintelor, cu iesirea dusa cu un 1N4148 la pin 13 care este iesirea AO intern al 2003, gandesc ca in felul asta stabilizarea pe tensiune ar ramane libera si s-ar putea renunta la protectia in pin 5 cu acel tiristor pastrandu-se limitare cu acel AO extern...ce zici Smilex?

Link spre comentariu

Iar daca sursa nu are TL494, atunci se elimina tot secundarul si se pune o placuta cu TL494 care va face toata treaba corect...Restul, e doar reinventarea rotii (parerea mea!).

@Dr.L e buna si varianta asta, ma gandesc de mult la ea, a facut cineva asa ceva cu rezultate foarte bune? parca tu ai avut ceva...nereguli.Se complica treaba in surse unde auxiliara nu scoate decat 5V, 494 nu merge la 5V.E o solutie buna pentru surse unde nu se poate face nimic cu controlerul onboard, dar daca se poate...
Link spre comentariu

Ce am facut eu era doar un experiment. N-am calculat nimic, am pus doar piesele acolo si a functionat (dupa ce am legat totul corect).In mod sigur obtii rezultate mai bune (sau macar mai rapide) decat in variata cu care te chinui acum...Ca idee, cineva vinde asemenea kituri de conversie la sectiunea 'vanzari', deci e o abordare buna

Link spre comentariu

@XAN77 in caz ca esti interesat te poti inspira de la proiectul asta al meu

http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=205&t=134794

Am defrisat sursa aia aproape complet in partea de control si refacut totul dupa necesitati, poate fi deci adaptata si pentru alte surse, se poate realiza partea de control cu 494 pe o placuta mica ( in cel mai rau caz una de test ) si conectata la driveri, este destul de adaptabila avand in vedere asemanarea destul de mare intre surse la partea de putere.

Link spre comentariu

Da am citit topicul tau modificarea e maxima sa zic asa. Nu ma atrage ideea de a rebobina traful, de fapt nu am nevoie de modificari la traf. Modificarile italianului chirio imi sunt deajuns. Voi incerca cea facut italianu dar pe sursa mea cu 2003 si modul de control separat. Va trebui sa ma ocup de pcb.

Link spre comentariu

Am facut rapid niste teste cu o sursa cu DR_B2002 care are pinii ca si 2003.Cu schema @smilex sursa nu se opreste,dispare PG dar valseaza intre 5 si 10v pe ramura de 12v(sursa este un atx fara nicio modificare)O evolutie mai mica a iesirii(8v sau 10v in loc de 12v) am obtinut daca am folosit numai tranzistorul npn iar colectorul l-am dus prin 1kohm la pin 15 unde am lasat 22nano.E o modificare simpla si poti incerca urmand ca valorile sa fie periate apoi prin incercari sau sfaturi.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca tensiunea nu e stabila, se datoreaza raspunsului prost, se pot modifica valorile sau dispunerea, eu le-am scos din burta ca idee. Problema e daca la un consum de peste limita din 5 actioneaza primul 5 sau 14.

Link spre comentariu

@smilex ce zici, ar putea merge ideea cu un al 2-lea AO extern pentru curent a carui iesire sa fie conectata la pin 13? nu am gasit pdf pentru integratul asta dar gandesc ca devreme ce este acces la iesirea AE al sau ar putea fi folosit un asemenea artificiu...sau doar sunt eu paralel cu subiectul poate :rade:

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Depinde de ce inseamna 13. Daca e iesirea unui AO, e greu de fortat, posibil sa aiba o rezistenta de iesire sau un generator de curent ca sarcina, atunci ar fi mai simplu. Nu stiu, nu cunosc 2003, l-am cautat pe net si n-am gasit nimic...Dar ideea e la fel, actionarea in 13 se poate face si in 14, problema primului raspuns ramane.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări