Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

nu vrea sa imi arate nimeni ce sa fac? am scos tot de ramura de 5v, am pus 1000uF/25v pe ramura de 12v, vreau sa o fac reglabila la o tensiune maxima de 16-17v. mentionez ca integratul e in secundar(as3842) si nu am tl431, am indepartat divizorul de tensiune ce era initial. acum nu stiu cum sa il calculez, poate imi da cineva niste valori ale rezistentelor? :jytuiyu

Link spre comentariu

@marian:daca 3,3v nu mai exista,ce mai compenseaza C30 si R57?@kepper:poti face o poza cu dispunerea pieselor,nu inteleg cum este uc3842 in secundar.Dati prea putine date,aveti impresia ca este cineva pe forum care stie toate sursele atx de pe pamant.Orice sursa serioasa are pe partea cablajului o zona de demarcatie intre primar si secundar de 7-8mm latime.De multe ori este scoasa in evidenta cu vopsea.Definim primarul ca zona unde este conectarea la retea/cond electrolitici de 200v iar secundarul partea ce contine firele ce duc la calculator.Daca nu ai aparat foto macar scrie ce integrate si tranzistoare sant in primar si ce integrate in secundar.

Link spre comentariu

sursa este cam veche, atasez o poza. in secundar este acest as3842 si un lm393. in primar sunt 2x irf830. am scos tot ce e in pin 2 mai putin rezistenta si condensatorul catre pin 1. Am scos tot de pe ramura de pe 5v. am facut un circuit de reactie cu rezistenta de 2.2k catre+ iesire urmat de un potentiometru de 5k cu cursorul in pin 2 si in celalallt pin al potentiometrului o rezistenta de 2.2k la masa. ... am pe iesire 30 de volti dar tiuie si tensiunea scade, deci nu e bun. :sparge:

Posted Image

photo sharing websites

Link spre comentariu

Poza este neclara,incearca si una pe partea cu cablajul.Observi un trafulet mic cu 2 pini ce duc la 3842 si 4 pini in zona primar?Si tensiunea stabilizata este data de raportul rezistentelor ce duc la pin 2,tensiunea aici fiind 2,5v cat este referinta pe intrarea cealalta.

post-27339-139829574921_thumb.png

Link spre comentariu

referitor la trafulez, este o capsula in locul unde ar trebui sa fie traful driver cum e la semipunte dar are doar 2 pini primar si 2 secundar, din cei 2 pini din primar(secundarul sursei) unul este pus la masa. in primar pe langa cei 2 mosfeti sunt cate un tranzistor in to-92 B561C.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Unde ai gasit cea mai ciudata sursa nu stiu.Pare a fi AT,ca ATX nu stiu cum ar functiona.Nu are sursa auxiliara,iar uc3842 este in secundar!La atatea ani de depanare as numi-o "sursa ornitorinc".Deci traful driver este asa cum am gandit,cu 2 secundare.Sursa este forward cu 2 tranz.Celalalt traf mic este de curent.

post-27339-139829574969_thumb.jpg

Link spre comentariu

In general orice sursa are o rezerva.Daca a fost proiectata pt o tensiune minima de retea pe la 180v si ceri o putere mai mica decat e scris pe capac cred ca se poate urca spre 18v.Dar bucla de control va crea probleme,la compensari nu ma pricep teoretic.Eu lucrez prin incercari.Atentie,sursa forward fara bucla si sarcina poate da peste 50V la iesire!(pe 12V)

Link spre comentariu

Vin si eu cu o intrebare de incepator. Daca o tensiune de iesire a unei surse este redresata cu o dioda dubla de, sa zicem, 10 amperi, asta inseamna ca pe acea iesire sursa scoate maxim 10 amperi? Sau poate nu pricep eu redresarea dublaalternanta cu priza mediana si se aduna curentii celor 2 diode rezultand 20A !Intreb pentru ca observ diode de curenti relativ mici pe iesirile surselor si nu in ultimu rand pentru ca nu stiu.p.s. sursa mea cu 2003 ce ma chinui s-o modific pentru incarcator acumulatori avea pe 12 redresare cu 2 diode PR3002 (3 amperi 100 volti). E posibil sa ma limiteze traful? Poate becul meu de 12V35W trage cam tot ce poate primi fizic!

Link spre comentariu

Sunt 2 infasurari cu punct comun la masa, care contribuie la tensiunea redresata, se folosesc de cate una din diodele din capsula, curentul se insumeaza de la cele 2, deci teoretic daca redresarea este facuta cu o capsula continand 2 diode de cate 10A atunci iesirea respectiva ar fi capabila de 20A, asta teoretic, practic insa nici infasurarile nu suporta atat si nici diodele nu sunt exploatate la limita maxima, nu este recomandabil, limitarea intervine mult mai devreme.Ma indoiesc ca sursa aia ( traful ) nu poate fi capabila de macar un 5A pe iesirea de 12, poti aproxima observand ce fel de sarma este folosita la infasurari pe traf si ce tranzistori de putere sunt folositi in primar deoarece daca sursa este conceputa pentru putere mica atunci si tranzistorii ar trebui sa fie mai slabi.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Greu de crezut ca te poate limita un traf. Te limiteaza pentru conditii termice acceptabile. Regimul termic al trafului acceptat de tine denota puterea maxima. E valabil pentru orice fel de traf pentru alimentare.Curentul nu chiar se imparte la 2. Este tot acelasi prin ambele diode ca cel de iesire, dar diodele conduc pe rand. Poti spune ca valoarea efectiva se imparte la 2. Dar cand alegi dioda (curent maxim, caderi de tensiune, etc) trebuie sa tii cont ca prin dioda poate trece acelasi curent cu al consumatorului. Adica cu doua diode de 3A poti scoate 6A, dar caderea de tensiune (de exemplu) pe dioda in conductie, este de cea determinata de trecerea a 6A. Asta la comutatie cu inductanta pe iesire, ca la comutatie sau 50Hz cu diode si cond de filtraj (fara inductanta), varfurile de curent se concentreaza pentru timpul de incarcare a condului si valorile de varf pot fi foarte mari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări