Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

Vizitator esk3ee

ultima litera este ''z'' pe mn ma interesa daca pot face aceasta modificare...? Si daca e mai usor asa.Teoretic sursa v-a functiona la fel doar ca mai are o infasurare separata de putere.Repet cunostintele mele in electronica sunt limitate dar nici nu ma hazardez aiurea. Orice sugestie e bn venita si raman dator de cinste... :limb:

Link spre comentariu

Nu se poate pune bucla pe o tensiune si sa se ceara putere pe alta.La puteri mari nu mai asigura tensiunea.De aceea intrebam de integrat,sa vad daca am schema.O idee este aducerea tens de 3,3/5/12v din sursa auxiliara si -12v din cea de forta.Dar trebuie vazut cipul intern,poate nu mai este nevoie de -12v.Si atunci el poate stabiliza 14v independent.

Link spre comentariu
Vizitator esk3ee

Daca am inteles eu bn... cum mai stabilizeaza daca nu are nevoie de -12v si tesiunile sunt din exterior....? asta ar insemna sa mearga la maxim sau anapoda(nu cunosc).Cred ca mai bn ar fii sa bobinez cu sarama subtire cel de 5v la care se leaga si cel de 3.3v si cel de 12 sa-l fac de putere, iar pe 5v sa pun o rezistenta la iesire.Modificarea bobinei se face pt a marii puterea la 14v deoarece puterea totala este impartita din cate am vazut si asa o voi folosi pe toata numai pt ce am nevoie.Iar CI are nevoie de acei -12v. :cry:

Link spre comentariu
Vizitator esk3ee

salut...sper sa nu fiu offtopic... am o sursa atx 450w cu ci2005 dupa ce am terminat de citit tot pe aici am descoperit ca se modifica greu. Cunostintele mele in electronica sunt limitate, dar m-am gandit la o varianta mai usoara pentru a obtine 14v ~350w, aceasta consta in rebobinarea trafului t1 in secundar pentru a obtine aceleasi volti pentru functionarea sursei si o bobina de 12v cu sarma goasa sau doua pt pentru puterea dorita. :jytuiyu Inca nu am modificat-o dar in seara asta vreau sa ma apuc de ea. Ce credeti v-a functiona sau nu?:nas:

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Da,se poate dar cu rebobinarea totala a trafului principal .Are un circuit care masoara tensiunea de 5V si mentine acea tensiune ;tensiunile de 3,3 si 12 sant direct proportionale cu cea de 5 ,daca el are 5V ,3.3V si 14V nu stie decat de cea de 5 . Problema e la desfacerea trafului ,fara rebobinarea totala cu sarma noua e f. improbabila.Rebobinare se face cu aceelasi numar de spire si acelasi diametru in primar,iar in secundar raman numai infasurarile de 5V si 12V (care devine 14) astfel:-aceelasi numar de spire si acelasi diametru pt infasurarea de 5V;-numarul de spire pt 14V aflat cu regula de 3 simple (daca pt 12V sant n spire,pt 14V trebuie x spire,x= (14*n)/12 );-cum se obtine loc din lipsa infasurarii de 3,3 si auxiliare se poate bobina pt 14V cu sarma mai groasa dar nedepasind valoarea de 350W;-se inlocuiesc condensatorii de pe ramura de 12V cu valori identice dar la tensiunea de 25V;-cum nu da spire in numar intreg pt 14V trebuie sa umbli in bucla de reactie.Mai bine modifici o rezistenta din bucla de reactie +condensatorii de 12V si obti cei 14 fara rebobinare.

Link spre comentariu
Vizitator esk3ee

Mai exact in jurul carui pin gasesc aceste rezistente...CI2005Z. Sunt nou in bransa cu sursele in comutatie. scz. Sursa vroiam sa o folosesc la un amplificator auto magnat tribalx 1,6kw.:P Si stiu ca pot cumpara una deja facuta la 350w cu 150ron dar dc sa dau banii cand am doua atx acasa care merg si piese suficiente.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Cauta optocuplorul pe placa ,ridica schema si publica-o aici pt a putea indica exact rezistenta ce trebuie modificata . Sant 1001 csch de surse cu 2005 .Din 5V trebuie sa faci 5,8V pt a avea 14V.Unde ai inceput discutia?

Link spre comentariu
Vizitator esk3ee

Mii de scuze...dar acasa nu am net acum sunt la servici (probleme cu reteaua) si aici''Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)'' nu imi mai raspundea nimeni. Crezand ca amandoua au la baza acelasi sistem ma v-a ajuta cineva. Multumesc de sfaturi.

Link spre comentariu

E mai mult de explicat.Daca am timp poate ridic schema unei surse in jurul integratului.O schema pe care am gasit-o tot pe forum foloseste o metoda inteligenta de supraveghere -5v:divizor cu +12 si dus la limitare curent.Se poate incerca si cu infasurarea de 12v sa dea 14v--numai aceasta va fi in bucla de control iar apoi din 14v sa se obtina cu zenere 3,3-5-12v.

post-27339-139829569664_thumb.png

post-27339-139829569717_thumb.png

Link spre comentariu
Vizitator esk3ee

Multumesc dar din pacate lipsa cunostintelor in sursele cu comutatie ma bate...Daca ai putea sa imi atasezi pe respectiva schema ce trebuie sa modific cred ca am sa reusesc. :jytuiyu Apropo mai am o sursa tot atx dar aceasta are CI2012.Crezi ca e mai usor sa o modific pe aceasta...?

Link spre comentariu

Nu te supara,crezi ca santem roboti?Am fost la munca,am fost la un ciubuc,am cautat 40min schemele pt ca am calculator nou si le-am zapacit.Nu le am cu programele si pana pun o bucatica de schema incep cu print screen,paint,modific dimensiunea cu picture manager...ca batranii.Si acum vad si eu prima data schemele in detaliu pt ca nu m-au interesat.Daca observi cand discutam de modificari atx ne cam referim la tl494 care nu are nevoie de pacalirea supervizarilor.Ideea este simpla--se pregateste forta pt 14v care va fi in bucla.Din acestia facem fantoma 3,3--5--12v ca sa pacalim supervizarea.Avantajul este ca nu mai este nevoie de introducerea tens negative in supervizare.Restul maine intre 11-18 cand sant la munca.

Link spre comentariu
Vizitator esk3ee

Multumesc inca odata si tot respectul...acum compar sursa cu prima schema data de dvs si observ ca sunt identice corespund chiar si la indicativul pieselor.Toata stima pentru ajutorul acordat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări