Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Hubrus

Postări Recomandate

Sunt si eu curios daca a reusit cineva cu succes deplin modificare la o sursa cu UC3843.

Eu sunt destul de decis sa renunt si sa o desmembrez, desi am obtinut ceva rezultate. Pana in prezent am pocnit componente in valoare de peste 100Ron. Si adunat ca timp am lucrat cam 60 de ore la ea. Dupa cum zicea un batran, "sunt posibilitati care se pot , si posibilitati care nu se pot!"

Concret, sursa este asta:

http://www.ebay.com/itm/300W-ATX-Power- ... 0368046259

Topologie forward, 1 mosfet, UC3843B, supervizare+control cu TSM111, pfc pasiv.

Am modificat reactia, bypasat supervizorul, pastrat partea de reglat pwm, obtinand astfel 4-9V pe iesirea de 5V si 9-22 pe cea de 12.Am tras din ea 370W fara probleme, schimband de asemenea preventiv Rsense din sursa mos cu 0.47ohm in loc de 0.1.Buuunn...

Am constatat ca traful (maricel) are 1 secundar pt iesirea de 12v facut cu 3 sarme simultan, iar pt cea de 5V are 4 secundare puse in paralel, fiecare tot cu 3 sarme. Am procedat la inserierea tuturor secundarelor, asteptandu-ma deci la un minim de 27V redresat astfel.

Eliminand bucla de feedback cu tot cu placa cu TSM-ul pt ca ma oprea supervizarea de Vcc, cu 2 diode 3A/600 si o inductanta de 800uH, C=50uF, scoate cam 72Vdc , iar dupa cca 1 minut explodeaza tranzistorul (STW10NK100 - 10A 1000V) aparent fara vreo incalzire serioasa. Cam la 3 tranzistoare arse, pocneste si integratul o data. Impreuna desigur cu zennerul de protectie din grila, si cu cele 2 diode 1N inseriate , puse anti-paralel pe Rsense de producator. Deja cablajul nu mai tine multe lipiri.

Schema este similara cu asta in ce priveste partea de forta:

http://danyk.wz.cz/s_atx06h.png

De mentionat ca are o perioada de cca 8uSec (125khz) - (Rt/Ct din fabrica 1k si 103 parca) si am mai redus-o pe perioada testelor (dupa 4 mosuri pocnite, eu am considerat ca nu face fata RCD-clamp de pe primar la demagnetizare asa rapid) la cca 12uSec . RCD clamp este :47k /3W , 2.2uF/450V si dioda e fast la 1kV) iar rezistenta deja fumega dupa 20secunde.

Am aplicat o bucla de reglaj cu TL431 si optocuplorul original, se regleaza la iesire cu-chiu-cu-vai intre 28 si 44V, dar chiar si la mica sarcina (ochiometric 20w) "chitzaie" destul de urat pana se stabilizeaza iesirea si nu am lasat-o mult pt ca nu mai am tranzistoare in stoc. Snubber secundar prin incercari 50ohm si C 472 . Compensarea la 431 cu 1k si 104, inseriati , intre catod si ref. Optocuplorul inseriat cu 4.7k, div rezistiv cam 25k (ref/plus) si 5k reglabil (ref/minus).

Comanda in grila e cam asa

http://i45.tinypic.com/2wd2hhd.jpg

In sec tensiunea e asa

http://i48.tinypic.com/23wpf9y.jpg

Tensiunea pe Rsense din sursa mos e asa

http://i46.tinypic.com/10fba6r.jpg

Tensiunea pe bobina era asa inainte sa pocneasca, cu pwm la maxim

http://i50.tinypic.com/73f8tw.jpg

Sfaturi? De dezmembrat stiu si singur, intrebam daca mai aveti alte propuneri.Eu sunt la capatul rabdarii.Pana acum imi construiam una de la zero.

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Mentionez ca ma interesa sa folosesc smps-ul ca pre-regulator pt o liniara, ca sa nu mai disip zeci de watti cu liniara. Dar pt asta ar insemna ca smps-ul sa suporte o tensiune de iesire reglabila in limite largi, ceea ce ... nu am reusit!

Link spre comentariu

Interpretarea cea mai usoara este cand faci toate masuratorile fata de masa.Este riscant sa pui masa oscului in puncte cu potential variabil mai ales daca acesta are impamantare.Eu as incepe cu inductanta cat mai mare pt ca scade riplul de curent,nu cred ca timpul de raspuns conteaza asa mult cand sursa este fol ca preregulator,sursa liniara face restul.

Link spre comentariu

Totusi ce a fost initial pe placa,3843 sau 3845?Si nu am lamurit de ce era delta asa mic fara reactie.De aici trebuia sa continuam.O alta varianta era sa mi-o dai mie sa lucrez la ea,nu trebuia demontata.O alta enigma este ca ai tras 370w cu o,47ohm in sursa mos.Asta inseamna 2a varf prin tranz.La 300v redresat(cu pfc pasiv tensiunea este mai mica de fapt) sant 600w care cu delta 50% da 300w.Undeva e o neconcordanta.

Link spre comentariu

Delta ar fi factorul de umplere.Placa era cu 3843. Dupa cum va ziceam in mesajul de pe privat, am descoperit tarziu ca in paralel pe Rsense erau doua diode 1N inseriate (indreptate spre minus), ca sa protejeze totusi integratul(pin3) in cazul in care mos-ul se face strapunge complet D-S si astfel varful de curent prin Rsense este urias. Din nefericire, undeva pe la a 6-a ardere (explozie violenta a mos, sarit siguranta din montaj , precum si cea de 16A de la panou; atunci parea totul ok, si faceam teste cu sarcina mare ), diodele alea s-au strapuns si ele si au suntat rezistenta din sursa. Nu am avut atunci inspiratia sa masor , si am pus 0.47ohm in loc de 0.1 crezand ca aia era cauza. Deci de fapt am tras acei 2A fara sa am protectie. Nu mai dau vina pe fatalitate, insa sursa asta era facuta intr-un mod destul de descurajant de umblat (2 placi mici in fipte in placa mare, o gramada de strapuri, si peste 30% din suprafata acoperita cu silicon alb foarte tare, se vede si in poza ce a ramas, restul l-am ras eu cu cutterul la fiecare interventie!!!).

Link spre comentariu

Ce e aia " delta " , domnule miticamy ? Cu stima !

salut,noi aveam in fabrica un singur manual de surse unde D din documentul urmator era notat DELTA si fiind mai multi sursisti l-am preluat ca o scurtatura

post-27339-139829491426_thumb.png

Link spre comentariu

Ce e aia " delta " , domnule miticamy ? Cu stima !

salut,noi aveam in fabrica un singur manual de surse unde D din documentul urmator era notat DELTA si fiind mai multi sursisti l-am preluat ca o scurtatura
Multumesc pentru raspuns , nu eram familiarizat cu notatia ...
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Au existat de vanzare pe forum,posibil sa mai existe,surse in comutatie,de 200W,noi noute,la cca 50 lei,care se preteaza la modificarea dorita de tine.Sursa de 13.5V la 15A la origine,se modifica relativ usor,in maniera descrisa de tine,in sursa reglabila 2,5-20V,la 10A sau prin inserierea secundarelor,puse initial in paralel,in sursa reglabila 2,5-40V.Are PCF activ,protectie termica,e destul de bine lucrata.In ciuda simplitatii modificarilor,stabilizarea de tensiune e foarte buna,limitarea de curent se poate face reglabila de la zero,la valoarea maxima.Daca exista interes,pot detalia modificarile respective...viewtopic.php?f=59&t=119890

Link spre comentariu

@pisica matache:Multumesc pt recomandari. Am sa ma abtin totusi, pt ca in timpul pe care l-am pierdut facand reverse-engineering la o sursa de fabrica, as fi putut construi una mai buna de la zero.Cat despre povestea cu 2-40V la 10A pe o singura iesire, in conditii bune... dati-mi voie sa nu prea cred (d intre 5% si 100%, si aceeasi bucla de reglaj, probabil cu 431, polarizat...cum?).Nu am descoperit inca transformatorul care sa permita asa ceva, fara probleme majore de spikes suppression si magnetizare/saturatie.Si opinia e valabila si in ce priveste ATX-urile(incercati sa trageti curentul maxim la tensiunea aia minima si vedem ce iese).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări