Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

Multi vad ca sunt atrasi de mirajul asta de a modifica sursele ATX, de a obtine un alimentator de laborator ajustabil gata construit din doar cateva modificari, ei bine nu-i atat de simplu, ATX-urile prin topologia lor, prin complexitatea lor aparenta fac orice modificari destul de dificile, rar se gasesc 2 surse cu aceeasi schema, si la fel de rare sunt se pare mai nou, cele cu 494 sau 7500, de aceea nu este suficient doar sa te apuci sa lecturezi cap-coada site-ul si experimentele acelui italian, daca nu tapanesti la nivel cat de cat decent modul de functionare al diferitelor tipuri de comutatie este destul de dificil, daca nu imposibil de modificat un ATX...Cu ceva timp in urma ma tot uitam pe proiectul #89 al lui Elliot ( SMPS auto ) si tot citeam si reciteam si descopeream ca desi as putea incerca a copiez mecanic ce zicea el acolo, de fapt nu intelegeam o iota despre ce zice, ulterior cineva caruia ii datorez mai mult decat as putea exprima in cuvinte-@Smilex, mi-a facilitat intelegerea fenomenelor ce se petrec acolo, si dupa ceva timp avand si osciloscop la dispozitie, am pus de-un SMPS pe o placuta de test in ceva mai mult de 10 minute si a functionat ok din prima, deasemenea si transformatorul a carui bobinare mi-a iesit aproape perfect din prima, de ce? pentru ca deja cunosteam in mare parte cam ce trebuie sa se intample in fiecare sector...Revenind la subiectul de fata, orice modificare a ATX-urilor implica si ajustari ale circuitelor de stabilizare, protectie si control, de aceea este atat de dificil deoarece daca se greseste ceva atunci un esec la o asemenea sursa rareori inseamna doar o siguranta explodata ( cam asa se intampla de obicei ), ci mai degraba ies artificii si fum gros, incercati intai sa studiati modul de functionare, schema de bloc ( adica pe etaje ) apoi veti descoperi ca este mult mai usor de negociat un ATX.

Link spre comentariu

asta era si ideia ca nu stapanesc asa bine functionarea sursei atx si in principiu sursele in comutati si decat sa ma apuc sa imi bag nasul in ea sa o fac muci mai bine rog pe cineva care are cheful si timpul necesar sa ma ajute ,este si neplacut sa dai 10 lei pe o sursa si dupaia sa schimbi de 4-5 ori perechile de tranzistori ba de pe iesire ba de pe intrare si la final sa vezi ca tea costat 100 de lei .multumesc pentru sfaturi

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

15a la 20v pare cam multar trebui si o poza cu sursa--radiatoare,traf chiar si curentul ventilatorului ce va fi folositrevin:daca nu se modifica traful se poate face un trucse pun diode si pe 5v si pe 12v;cand vrei curent mare(poate si 20-25a) folosesti infasurarea de 5v dar care va da max 9-10vse va folosi insa un comutator suplimentar care sa comute bucla pe o iesire sau alta

Link spre comentariu

Dupa mine este o sursa sub "medie"(o impartire personala in 5 categorii) mai ales datorita radiatoarelorNici traful nu este fortosDar prin teste se poate afla limita ei,adica se incarca treptea cu 200,300----w si se masoara temp pe tranz mai ales

Link spre comentariu

Nu citesc niciodata modelul sursei--nu are legatura cu ce este in interiorLa acelasi model am gasit montaje diferite in cutieE bine ca este co 13009Procedura este tot cea spusa inainte;nu am alte ideiMasuratorile sant de cel mai mare ajutor

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări