Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

Si acum cireasa de pe tort:

Sursa auxiliara scoate de fapt 2 tensiuni,una de 5V,care ajunge si in pc si inca una de 12V,prin care se alimenteaza sigur traful driver. De la caz la caz,integratul pt partea de putere se alimenteaza de la 5 sau 12V.

Apoi,daca citeai atent ce am modificat eu in sursa mea,ai fi vazut ca am inceput tocmai cu sursa auxiliara,unde am mutat recatia de pe lina de 5V pe cea de 12V (si din raportul rezistentelor,am obtinut 14V).

Apoi,am pus un beculet auto,care trage cam 300-400mA la 14V si abia se incalzea sursa auxiliara,deci merge super.

Ceea ce n-am facut eu,e sa recalculez corespunzator compensarea reactiei...

Apoi,din orice schema a unei surse ATX aflai de existenta tensiunii de 12V auxiliare!

Link spre comentariu

da. mi-am dat seama. am gresit eu ca nu am citit bine schema, eu credeam ca rraful sursei auxliare are 2 pini adica o infasurare dar am vazut rau. si dupa m-am dat cu capul de pereti. Imi pare rau pentru neintelegerile create. Am prostul obicei sa ma grabesc(uneori).

Link spre comentariu

Si acum cireasa de pe tort:

Sursa auxiliara scoate de fapt 2 tensiuni,una de 5V,care ajunge si in pc si inca una de 12V,prin care se alimenteaza sigur traful driver.

Depinde. Acea tensiune de 12v poate fi 12v, poate fi 14v, poate fi 20v. Exista si surse in care driverii tot la 5v se alimenteaza. Tocmai imi canta una acum, modificata pt tensiunile de +/35v si +/-20v (nestabilizate, factor de umplere fix, fara bobina la iesire). Am agatate de ea 6x TDA7294, cate o punte pt fiecare woofer si un montaj stereo pt tweetere. Sursa a fost la origine Spire de 430W cu PFC pasiv, platforma AT-2005B. Bobina de PFC am scos'o, ca am pus conzi primar mai mari si nu mai incapea.

Alta chestie draguta: Am o sursa Powerlink parca, in care tot montajul de comanda se alimenta la 5v, mai avea o infasurare de 14v care avea si dioda si cond, dar nu era legata la nimic. :rade: Numa' bine pt mine, ca de acolo mi'am alimentat 494.

Nu recomand incercarea de a bobina trafo pt sursa auxiliara. O sa va dati seama singuri de ce.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Tranzistorul,diodele,sarma din traf si de pe bobina de filtrare etccIesi mai simplu,bine si rapid cu o alta sursa,mai puternicaSursa asta e flyback (sau poate forward cu doar 1 trz,dar sansele sunt mici), asa ca modificarile sunt un pic diferite,fata de sursele clasice half-bridge

Link spre comentariu

Salut, sursa ta cu LPG899(care este echivalent cu wt7520) are un controler care are încorporat protecţile de sub tensiune şi supra tensiune. Ar fi vreo 3 soluţii de modificare a sursei dar nu se merită. de exemplu poţi lăsa sursa aşa cum e, presupun că e funcţională, şi faci un montaj aparte de redresare bialternanţă simetric pentru + şi - şi, deoarece tensiune de -12v se obţine din aceeaşi înfăsurare ca şi cea de +12v, vei avea +-12v la un curent acceptabil adică 24 de volţi. După care pui o sursă liniară reglabilă cu lm317 sau oricare alta. Dar trebuie urmărită şi tensiunea pe 5v care trebuie să aibă o sarcină, astfel sursă intră în protecţie. Sau cea mai complicată metodă faci un cablaj nou pe partea de comandă cu tl494 şi gata.(am testat ambele.)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări