Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

Eu pe schema vad doar 4 tranzistori,cate 2 pe fiecare parte a trafo driver.In partea de 220 sunt 2 finali. Tot in partea asta,se inseriaza si a 5-a infasurare,care e in serie cu traful principal.In partea de joasa tensiune sunt tranzistorii driver,care sunt alimentati,impreuna cu SG/TL etc la 12v (nu chiar direct,dar pe aproape,printr-o dioda si o rez).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am facut modifcarea.Intai am dat jos tot secundarul sursei,apoi am pus la loc doar o dioda dubla de putere,bobina de soc (am folosit partea pentru 5V),un condesator de filtrarare si rezistenta de limitare a curentului.Practic pentru secundar se poate proiecta alt cablaj :daAsta e schema de comanda pentru partea de putere: post-8163-139829296539_thumb.jpg Am realizat-o pe cablajul de proba.Testata separat,merge foarte bine,pe la vre-o 35kHzAsta e sursa auxiliara,modificata ca reactia sa fie pe 12v. La 14V si 0,4A abea se incalzesc componentele,fara ventilare :da post-8163-139829722126_thumb.jpgSi asa arata sursa in teste: post-8163-139829722135_thumb.jpgTotul a mers relativ bine (tiuia in functie de curent/tensiune si cam oscila in limitare de curent) cat timp am alimentat partea de comanda dintr-o sursa separata de 12V. Cand am alimentat-o din sursa auxiliara,s-au ars siguranta de pe alimentare si ceva tranzistori din primar :nebunrau: Macar ca si principiu mergeCu 300Vcc pe condensatorii din primar,am scos maxim 25-26V in secundar. Curentul era mic,doar de proba.Dupa cum ziceam,am rebobinat traful cu 8 spire in secundar (fata de 3+3 cum era pentru 5v,respectiv 12v)Tranzistorii erau relativ bine stransi pe radiator,dar diodele falfaiau :rade: (le-am strnas eu insa).

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

scoate lm339 pt ca este util la alte aplicatiipt tensiune mai mare de 24v redresezi dubla alternanta si pe ramura negativa si vei avea max 48vdaca folosesti acelasi miez la socul de iesire pe ambele tensiuni poti stabiliza si numai ramura pozitivadaca vrei un factor mai bun de stabilizare citesti intre V+ si V- dar vei folosi un optocuplorpoti folosi pt nevoile curente numai ramura pozitiva(pe care o pui in bucla de control)numai cand ai nevoie de tens mai mare apelezi la ambele ramuri;in acest caz trebuie sa fii atent ca priza mediana este la sasiul surseidaca tii neaparat sa ai tens peste 30v folosesti redresarea in punte si desfaci priza mediana a trafului de la masa,va ramane in gol

post-27339-139829304251_thumb.png

Link spre comentariu

Mulțumesc domnule miticamy pt. ajutor,fără dv. nu as fi reușit,acum mai am făcut reglarea curentului,a tensiuni,limitarea de curent și protecția la sc.Am curățat placa de piesele in plus iar pe înfășurarea de 12V am lasat dioda,socul iar condensatorul l-am schimbat cu unul la 1000uF/35V.A funcționat din prima sursa,fără reacție aveam 27Vcc pe condensator cu sarcina de 75/16W.Pinul 1 al integratului KA7500 l-am conectat la +12V cu un rez de 22k iar tens. a scăzut la 17.5Vcc iar cu un rez. de 18K tens. a scăzut la 15Vcc deci e ok.

Link spre comentariu

@ Dr. L: Nu cumva dezlipisei tu firul care lega masa sursei auxiliare de masa sursei principale?

Nu,ca a mers bine cand in locul sursei auxiliare am folosit un alimentator de laborator (12v). Iar de atunci doar am conectat cele 2 fire la sursa auxiliara
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

560W @ +/-55v, 87% eficienta (94% la 300W), avand la baza o sursa ATX noname, cu primarul nemodificat! Ce'i drept, in sursa asta chinezul a pus MJE13009 in TO-247.As fi ajuns si mai sus dar s'a intrerupt... rezistenta de sarcina. :rade: Mai trebuie sa umblu la compensare si sa gasesc o solutie favorabila pt montarea conzilor in secundar, dar in rest e gata.Fiti pregatiti ca urmeaza. :freaza:

Link spre comentariu

Am rezolvat si compensarea. Rezistenta era ok, de fapt se desprinsese un fir... 114.2v @ 5.43A, putere sustinuta (merge de aproape jumatate de ora), 3.16A consumati de la retea, faceti voi calculele... tre sa mai deschid ferestre ca s'a facut cald aici. :nebun: Racirea sursei este facuta de un singur ventilator de 80mm, controlat termic de temperatura radiatorului din primar, si ventul mai are pana ajunge la maxim. :da In maxim o saptamana o sa revin cu poze si scheme. Nimic foarte deosebit insa: comanda cu TL494, protectiile cu LM339. Circuitul de control al ventilatorului era deja in sursa, i s'au facut doar niste mici modificari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări