Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

Salut la toata lumea!Am facut o sursa dupa modificarile italianului.Nu s-a potrivit foarte exact schema sursei mele cu cea prezentata pe sit-ul respectiv, dar principiul de functionare e acelasi...normal.Am modificat complet montajul cotrolerului PWM...si a mers din prima. Fara bubuieli, fara scantei si condensatori in freza.Am facut doar o redresare monoalternanta, m-am folosit de mediana trafului si am reusit sa reglez tensiunea in intervalul 1-27V. Desi i-am pus o mica rezistenta consumatoare pe iesire, fara alti consumatori in sarcina chopperul face un pic de zgomot, in schimb cand bag cel putin un ventilator tace complet. Nu prea am avut cu ce sa o probez/forjez...am tras maxim 1,2A la 27V...deci nu mare lucru, o sa revin cu noutati cand bag ceva serios pe iesire. In rest totul functioneaza ok, nu se incalzeste nimic, radiatoarele raman la temperatura camerei.Nu prea stiu cum sa fac cu potentiometrul pentru reglat curentul, nu am observat nici o modificare in masuratorile mele, cred ca ar trebui sa trag mai mult din sursa sa-si faca efectul. Poate ma lamureste cineva in privinta asta.Multumesc,revin cu poze cand e gata complet

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

am si eu o sursa format mic cu 494, dar la mine e folosit si amplificatorul de eroare de la pinii 15-16. E folosit undeva in traful driver. In toate schemele care le am eu de surse nu e folosit. Are cineva o schema in care e folosit ? inca cevaDoar modificand prin scadere tensiunea de pe pinul 1 cat se poate ridica tensiunea de 12, fara alte modificari ?

Link spre comentariu

am pus un semireglabil de 100k paralel pe rezistenta ce pune pinul 1 la masa. Practic acolo sunt 2 rezistente paralel 10K+220K. Rotind dinspre maxim spre minim semireglabilul meu, am obtinut pe iesirea de 12 tensiunea maxima de 15,8 peste care daca mai scadeam valoarea semireglabilului scadea iesirea la 14,5, iar continuand scadeaa la 0. Nu am pus inca sarcini sa vad daca se mentine acea tensiune, nu stiu ce sarcini sa pun pentru 15V. Mie imi trebuie pentru eventualitatea construirii unui incarcator de baterie 12V cu acid.Totusi de ce s-a limitat la 15,8V? In afara acelui semireglabil nu am mai modificat nimic, sa mai primeasca 494 si alte informatii pe alte cai si sa se prinda ca ceva nu e in regula !?

Link spre comentariu

am observat ce il limiteaza, protectia de supratensiune ce citeste toate tensiunile de iesire si actioneaza pinul deadtime. sectiunea ce comanda acel pin actioneaza ca un comparator din cate vad cu comanda on/off si nu progresiva, decat foarte putin. Acolo unde mi se limiteaza mie iesirea, pe pinul dt apare 3,3V. In rest cat timp nu limiteaza iesirea, tensiunea pe dt e 0,03. Macar am stabilit acest fapt, stiu ce am de facut daca vreau sa obtin de exemplu 18,5V daca imi moare sursa de la laptop. e bine de stiut. Pacat ca nu mai am acces la amplificatorul de la pinii 15-16. Pot, la o adica, sa anulez acea zona de protectie la supraincarcare ca sa folosesc pinii 15-16 pentru modificarea extrema de pe saitul italianului ? Sursele care nu folosesc acei pini sa inteleg ca nu au acea protectie?

Link spre comentariu

Normal ca poti sa salti protectiile existente si sa faci altceva. Zbori tot ce vine in pinii 4, 1 si 16 si refaci reactia de la zero. Chiar e recomandat sa faci asta daca nu vei avea nevoie de ramura de 5v. Dupa aia reconfigurezi rezistentele din jurul comparatorului ca sa modifici protectiile la supra/subtensiune sa intre la cat iti trebuie tie.Sursa pe care o am acum pe masa asteapta sa ii pun la loc protectiile... Am facut'o reglabila intre +/-10 si +/-60v si urmeaza sa'i pun si limitare de curent 0-5A. :da

Link spre comentariu

Traful da, e rebobinat, bobina de iesire la fel, dar sursa a fost ATX la origini... In orice caz nu recomand exercitiul asta, peste 30v se vor gasi multe chestii care sa vrea sa scoata fum. Cu cat maresti tensiunea, cu atat afli ceva nou despre circuitul surselor ATX. :ras: La tensiunile astea, o solutie mai buna e construirea unei platforme de la zero.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

In curand sper sa modific si eu ATXuri,dupa proiectul asta: http://www.chirio.com/switching_power_supply_atx.htm

http://www.chirio.com/IMAGES/atx_psp_lab_schema_00.gif

http://www.chirio.com/IMAGES/atx_psp_la ... 1_2011.gif

Am insa o nelamurire:

De ce autorul foloseste rezistente cu valori asa ciudate si tolerante asa mici?

Daca cumva folosesc valori/tolerante diferite (dar destul de apropiate cu val originale),doar se modifica plaja de reglaj,nu? Adica nu afecteaza buna functionare a sursei?

ms!

Link spre comentariu

Am inceput sa modific o sursa cu integratul 2003 (este exact cea de aici: http://www.forumnow.com.br/vip/mensagen ... 42&nrpag=1) Practic o sa-l inlocuiesc cu tl494 :rade:

Deocamdata am modificat reactia din sursa de stand-by. Initial era pusa pe iesirea de 5v,care nu va mai fi folosita deloc,asa ca am mutat-o pe iesirea de 12v (practic am obtinut 14v). Din infasurarea asta voi alimenta TLul si ventilatorul. Cu 0,4A consum merge foarte bine,abea se incalzesc traful si condensatorul.

O surpriza neplacuta am avut cand am deschis traful prinicpal. Din ce am citit in alt topic,traful trebuia sa aiba 4 infasurari,2 de 5V si 2 de 7V (5v+7v = 12v). Pana la urma asa a si fost,doar ca nu ma asteptam sa aiba aceelasi numar de spire (cate 3) :cry: . Daca stiam de la inceput,doar legam firele altfel (in total erau 8 bobine a cate 3 spire,cu sarma de 0,9mm puse in 3 straturi).

Deci traful asta se poate folosi la putere maxima pe 12V :da

Asa ca am desfacut traful si l-am rebobinat cu 8 spire de 3x1mm. Din pacate am uitat de mediana...dar macar o sa scoata tensiune mare

O sa revin cu adaptarea lui TL494

Link spre comentariu

Am inceput sa modific o sursa cu integratul 2003 (este exact cea de aici: http://www.forumnow.com.br/vip/mensagen ... 42&nrpag=1) Practic o sa-l inlocuiesc cu tl494 :rade:

Aveam si eu in plan asa ceva dar mi s'a facut lene. Am mai gasit una cu 494. :da Un sfat: Vezi sa fie FOARTE bine stransi tranzistorii din primar de radiator, ca eu am avut surprize la capitolul asta. Si mi'a troznit tot inclusiv trafo driver. :nebunrau: La tensiuni mari s'ar putea sa ai probleme si cu trz driver.
Link spre comentariu

Se pare ca eu nu mai am cu TL494 (pana la urma am dat un sac de surse...),dar modificarile sunt minore.Cu TL as mai avea niste AT-uri,dar mi-ar trebui o sursa separata pt alimentarea partii driver si a ventilatorului,sursa care e prezenta la ATXCa trz driveri te referi la aia de dupa TL? Pai aia o sa fie alimentati la 14V constant,ca si TL-ul...nu-i chiar asa de mult fata de 12V.Sau te referi la cazul in care as lasa alimentarea partii driver din vechea iesire de 12v a sursei de putere?In cazul asta,asa e,24-30V ar fi cam mult Ms de sfaturi!

Link spre comentariu

Ca trz driveri te referi la aia de dupa TL? Pai aia o sa fie alimentati la 14V constant,ca si TL-ul...nu-i chiar asa de mult fata de 12V.

Vezi ca aici gresesti. Studiaza cu atentie schema si ai sa vezi ca nu se alimenteaza la 12v, iar felul in care se alimenteaza este esential pentru functionarea sursei.Acei trz driver sunt in configuratie push-pull cu traful ala de comanda, iar tensiunea de lucru a lor depinde de curentul care trece prin acea infasurare in serie cu primarul trafului de forta. Asta pentru a se realiza comanda proportionala a tranzistorilor bipolari ("proportional base drive"), care asigura o eficienta buna indiferent de sarcina.Cand treci de 30v o sa inceapa sa scoata fum niste chestii. Pe masura ce ridici in continuare tensiunea o sa scoata fum si mai multe chestii. Daca vrei sa faci o treaba scoate toate diodele 1N4148 si toti tranzistorii in capsula TO-92 in afara de cei doi driveri (ai grija totusi sa nu scoti si TL431), si refa protectiile de la zero. Driverii sunt ok asa cum sunt pana la ~40-45v... peste va trebui sa'i schimbi si pe ei cu 2N2222 (atentie, nu PN sau KSP, 2n'ul in capsula metalica).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări