Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

Vizitator tyc

Foloseste clasicul traf urmat de un stabilizator reglabil,pt laborator se prefera sursele liniare.Si daca tot faci una,cauta sa fie reglabila in curent si in tensiune,dubla(adica 2 surse identice,pt alimentare diferentiala le legi in serie,iar pt un plus de curent in paralel); afisare curenti/tensiuni.ATX e zgomotos,nu neaparat audio,si se preteaza la incarcat acumulatori,de exemplu.Daca o sa ai de incercat ceva amplificatoare audio/oscilatoare/pe acolo,o sa ai probleme.Si ajungi sa vb singur cand arzi cateva dispozitive valoroase din cauza sursei(asta include si posibil simtul tactil,mirosul si ce mai pierzi cand te scuturi)

Link spre comentariu

daca nu umbla la configuratia sursei in zonele ce raspund de electrosecuritate,cel ce fol. o sursa atx modificata este expus la fel ca si milioanele de oameni ce folosesc calculatoareleo intrebare suplimentara:acasa alimentati calculatorul de la o priza cu impamantare?

Link spre comentariu

Din punctul meu de vedere exista o diferenta in exploatare pentru ca, folosind atx ca sursa de laborator ajungi sa atingi +12, +5, etc..., in timp ce folosind doar un PC, riscul este doar sa intri in contact cu carcasa, care daca ai impamantere te va proteja. (de cand cu USB s-ar putea ca sa pui mana cred si pe +5V doar folosing PC-ul)Acasa am impamantare , dar folosesc doar laptop de cativa ani, unul dintre ele un Dell 1525 are stecherul cu 2 contacte, nici macar nu s-au mai ostenit sa-i puna impamantare. Chiar astazi ma gandeam la impamantare ca protectie, oare nu s-ar putea lega printr-o dioda Zener > 50V sa zicem impamantarea de fiecare terminal de iesire? In caz ca se strapunge ceva in amonte, dioda Zener corespunzatoare s-ar deschide si ar arde siguranta.Sincer am incercat sa caut ceva pe google dar nu am prea gasit ceva relevant.

Link spre comentariu

Nu cred ca ai de ce sa iti pui problema ca atingand liniile de 5, 12 etc esti expus vreuni risc mai mare de la o sursa atx. Daca ai avea vreo tensiune mai mare fata de masa(legata la impamantare) in primul rand ti-ar exploda condensatorii de filtrare...lucru care ar face sursa nefolosibila. Atata timp cat legi carcasa la impamantare e la fel de sigura ca orice alta sursa.Protectia cu zenner e ciudata, majoritatea surselor au protectie la supratensiune pe iesire care actioneaza la tensiune cu doar putin mai mare decat cea normala si inchide sursa. Asta e facuta in primul rand pentru a proteja echipamentul alimentat. In ceea ce priveste lipsa impamantarii din anumite alimentatoare mi se pare perfect justificata, doar ai transformator de izolare, nu?

Link spre comentariu

daca la alimentator s-ar justifica lipsa impamantarii datorita izolatiei transf. ar trebui sa intelegem ca la sursele ATX transformatorul nu are o izolatie asa de buna?

Link spre comentariu

impamantarea are un scop de protectie mai largnu te protejeaza numai de defectele din propriul aparat ci si de cele de interconectare sau pur-si-simplu accidentecand merg la depanare pe teren gasesc multi clienti care au cablul comun cu vecinuldaca nu ar fi impamantarea firmei de cablu defectul din tv-ul vecinului te poate afecta

Link spre comentariu

Salutare tuturor! Am citit cu mare interes acest topic si as dori sa transform si eu o sursa ATX in una reglabila mai ales ca am mai multe care in general au duse cooler-ele dar sursele in sine sunt ok! Mam uitat aseara in interiorul uneia insa pot sa va spun ca nu era cu TL 494 ci cu un alt IC, ba mai mult una de 450 W avea 2 IC-uri. Pentru mai multe amanunte voi posta niste poze pentru ca sa-mi ziceti care ar fi mai potrivita pentru ,,tuns,,!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Salutare!

Trebuie sa modific o sursa ATX cu CI TL494 pentru a alimenta o rezistenta de nichelina. Am nevoie de tensiune variabila pentru a putea modifica temperatura rezistentei in intervalul 60-150 grade. Cu sursa nemodificata si cu rezistenta conectata la bara de 12V am reusit sa ajung la 90grade (totul e ok, nu se incalzeste nimic in sursa, functioneaza in regula).

M-am gandit sa fac modificarile dupa schema italianului: http://www.chirio.com/IMAGES/atx_schema_30v_2008_01.jpg

Chestia e ca nu inteleg niste valori la unele rezistente, cum ar fi:

7200 - ce inseamna? 7,2k?

4740

1220

658

Sunt in dilema deoarece italianu a notat in 2 feluri rezistetele pe schema aia.

Am cunostinte de electronica, am realizat/reparat fel de fel de montaje cu diferite intrebuintari.

Multumesc

Link spre comentariu

Rezistoarele care va intriga sunt in ohmi (sunt puse de el ) si au acele valori din motiv de PRECIZIE (ca sa incadreze reglajele in domeniile prezentate)Genul acela de schema insa va trebui sa intelegeti bine cum functioneaza si eventual sa ajustati acele valori, in special daca doriti alte plaje de reglaj, dar si pentru a compensa anumite variatii ale valorilor potentiometrilor.Va atrag atentia ca "rezistenta de nichelina" nu contine nicaieri valoarea (ohmi) si puterea solicitata pentru a realiza "temperatura intre 60-150 de grade".Spor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări