Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

multi ani am crezut si eu ca un traf sanatos pe fe-si da o anumita sigurantasi viata de depanator poate influenta modul cum privesti lucrurile in sensul ca vezi mai mult surse distruse,defectedar vazand evolutia surselor de putere am capatat incredere si in cele in comutatie pe reteacel mai impresionat am fost de sursele de servere care au 1000w intr-un volum incredibil de micnici alimentatoarele de laptop de 120w si 180w nu sant mai prejosam cateva alimentatoare recuperate de la casari si reparate pe care nu le vrea nimeni(dintre apropiati)am acum unul pe care scrie 18,5v/6,5ase pot face mai multe surse,montaje independente care sa aibe la intrare aceasta tens.vreau 14,4v/3---6,5a pt. o baterie?-iau montajul ,,3,, bag mufa alimentatorului la intrare si incarc bateriavreau 12v pt dvd?-iau montajul ,,2,, numit 12v/1---6,5a si am rezolvat problemapot face cutiuta,,1,, cu 3 tens.--3,3v--5v--12vcand am timp fac cutiuta,,4,, cu 20---40v la iesire,max 3a

Link spre comentariu

d-le miticmy,spuneti-mi si me cu ce program a-ti desenat cu limitarea de curent c tranzistoare, smilex a desenat ceva acolo, dar, e incomplet si nu inteleg cum prin redresarea aceea monoalternanta se pot obtine 30V la iesire, poate numai rebobinand traful, in fine, vreau sa implementez modificarea dvs, vreau insa ca sursa sa ramana variabila intre limitele specificate de chirio, si ptr asta vreau sa ma consult cu schema dvs, apropo, am si tranzstor cu germaniu, banuiesc innsa ca trebuie sa fie pnp, gen EFT323, nu, ajutati-ma ptr ca eu ciar veau safac sursa asta , o zi buna

Link spre comentariu

multi ani am crezut si eu ca un traf sanatos pe fe-si da o anumita sigurantasi viata de depanator poate influenta modul cum privesti lucrurile in sensul ca vezi mai mult surse distruse,defectedar vazand evolutia surselor de putere am capatat incredere si in cele in comutatie pe reteacel mai impresionat am fost de sursele de servere care au 1000w intr-un volum incredibil de micnici alimentatoarele de laptop de 120w si 180w nu sant mai prejosam cateva alimentatoare recuperate de la casari si reparate pe care nu le vrea nimeni(dintre apropiati)am acum unul pe care scrie 18,5v/6,5ase pot face mai multe surse,montaje independente care sa aibe la intrare aceasta tens.vreau 14,4v/3---6,5a pt. o baterie?-iau montajul ,,3,, bag mufa alimentatorului la intrare si incarc bateriavreau 12v pt dvd?-iau montajul ,,2,, numit 12v/1---6,5a si am rezolvat problemapot face cutiuta,,1,, cu 3 tens.--3,3v--5v--12vcand am timp fac cutiuta,,4,, cu 20---40v la iesire,max 3a

Super!!! :aplauze Asa as vrea sa fac si eu. Numai ca mie mi-au picat in mana doar 2 ATXuri. Pe una am facut-o piese de schimb ca era arsa, si asta de acum pe care nu as vrea sa o irosesc aiurea.A stat pe raft vreo 7 ani si deabia acum ma indur sa o pun la treaba. Probabil de aici si frica de o nu o arde. Totusi daca ma puteti ajuta cu scheme de transformare a ATXului intr-un redresor as vrea sa ma uit si eu pe ele. Un redresor dintr-o sursa este mult mai elegant. :da
Link spre comentariu

d-le miticmy,spuneti-mi si me cu ce program a-ti desenat cu limitarea de curent c tranzistoare, smilex a desenat ceva acolo, dar, e incomplet si nu inteleg cum prin redresarea aceea monoalternanta se pot obtine 30V la iesire, poate numai rebobinand traful, in fine, vreau sa implementez modificarea dvs, vreau insa ca sursa sa ramana variabila intre limitele specificate de chirio, si ptr asta vreau sa ma consult cu schema dvs, apropo, am si tranzstor cu germaniu, banuiesc innsa ca trebuie sa fie pnp, gen EFT323, nu, ajutati-ma ptr ca eu ciar veau safac sursa asta , o zi buna

la redresarea cu priza mediana minusul generatorului este chiar priza si shuntul este ca in schema redesenata de smilexla redresarea cu 4 diode minusul generatorului este la anozii diodeler din punte-shuntul pleaca de aici si ajunge la minusul condensatorului de iesireasta este avantajul unei teorii macar la modul general,desi mai arunca cate unii cu sageti spre noi,cel mai lovit fiind smilexgeneratorul de energie trebuie vazut asa:reteaua de alimentare--condensatorul mare de filtraj pe retea-secundarul trafului de forta--diodele redresoare din secundar si asa mai departe pana la cond. de pe iesirein functie de ce analizezi te opresti la nivelul implicat directla scoala era modelul ,,cutie neagra,,la revedere ,revin dupa 19
Link spre comentariu

fiindca sunt mai snob si nu stiu inca cu ce sa desenez, am pus mana pe pix, ceea ce ar trebuii sa faca mai toti tinerii electronisti, si am desenat frumusel, si cred ca asta este, cel putin altfel nu inteleg cum ar putea sa fie, eu insa am modificat limitarea la 12-14A la iesire punand rezistenta din sunt de 0,05Ohmi.P.S. Gresisem mai devreme ceva, colectorul tranzistorului PNP este la pinul 4 de la TL494, si baza merge la tranzistorul NPN, scuze

Link spre comentariu

ai desenat bine schema dar ai uitat cond. de 47--100nf intre pinul 4 si referintaare un rol important in stabilitateadaugand fragmentat elemente de teorie le pierdeti sirul sau nu mai stiti cum sa le legatichiar si modul in care elementul de control din integrat intra in actiune este diferit de la un cip la altulaparent tl494 si sg3525 au structuri asemanatoare--poate dar au filosofii diferitesg3525-comanda un tranzistor-apare tens pe secundar-prin dioda ajunge la socul de pe iesire-incepe sa circule curent spre cond de iesire-tens la iesire creste cu o anumita panta-dupa o crestere de 30-100mv amplif. de eroare da comanda stopdeci el controleaza perioada on(de conductie)tl494(ca sa nu mai lungesc)controleaza perioada off dar pt ca perioada(frecventa) e fixa va controla indirect perioada ondar pt a funct asa este nevoie de o memorare pt cel putin o perioada a tensiunii de decizieasta face acel cond de 100nf

Link spre comentariu

ca sa nu uit,ai mai intrebat cevapt a avea un curent limitat si la o val cam de 3 ori mai mica se poate fol un tranz cu GE pt npn-ul care citeste tens pe shunteu am vreo 20 tz speciale,in sensul de comutatie, dar cred ca se pot fol tz IPRS de tip ac181 si eft npn din aparatele de radio vechi tip alfa,pescarus daca ati auzit de elecele 2 tranz se pun in paralel,in sensul ca totusi fiecare are rez de 680ohm in emitor si 2,7kohm in bazaalegerea crt se face facand cu un mic comutator scurt intre b si e la tranz cu Ge

Link spre comentariu

Am facut modificarea, ca sunt am folosit 2 rezistente de 0,1 Ohmi in paralel, dar imi limiteaza la un curent de maxim 7A, de ce , din calcule ar fii trebuit sa limiteze la un curent de 14A, sursa oate cu siguranta, pe testate, cu 12V la iesire , cu o alta limitare de curent, am obtinut si 17A, eu as fii vrut ceva mai jos, undeva a 13-14A e suficient, chiar si 10A, problema e ca eu nu am avut rezistente de 680 si am pus de 560 si nici de 2k7 si am pus de 3k, in rest am respectat schema, sursa functioneaza livrand o putere de aproximativ 200W, tensiunea variaza frumos intre 1,1 si 31,2V, cu o rezistenta de 2,2 Ohmi sarcina tensiunea a scazut la 25,6V si un curent de 8,4A, banuiesc ca pe un rezistor de 4 Ohmi as fii obtinut un curent apropiat de 7A si o tensiune de maxim 30V, problema este ca la o tensiune de 14,4V cu rezistenta de 2,2Ohmi sarcina tensiunea a scazut la 14V fix repectiv un curent de 4.53A, acum eu ma ganndesc ca ar fii trebuit sa obtin un curent de cel putin 7A, si tensiune stabila de 14V, cred ca va trebuii sa mai maresc rezistentele de 560 Ohmi si cea de 3k, la 680Ohmi cum e pe schema si cealalta la 4k7, desii nu ar fii mai elegant ilocuirea rezistentei de 2k7 din baza tranzistorului NPN cu o rezitenta de 330Ohmi inseriata cu un potentiometru de 4k7, obtinand in acest fell si un control al curentului, desii mai rudimentar?........ sau asta va duce la uciderea tranzistorului?In alta ordine de idei, va multumsc mult de tot, si sper sa continuati sa mai scrieti ca sa mai invatam si noi din experienta dvs, fara sa mai plecati capul la balariile pe care le arunca unii si altii pe forum, o seara buna!

Link spre comentariu

cele 2 rez. din baza si emitor nu influenteaza asa mult curentul limitatrez. din baza este numai de protectie,curentul de baza este asa mic incat un semireglabil acolo nu are rostrez din E insa reduce amplificarea tranz si face bucla mai stabilaamplificarea unui etaj cu un tz este raportul Rc/Re asa ca Re nu poate fi marita asa multschema este numai cu protectie la suprasarcina/scurt de aceea am avut ideea cu un tz cu ge--deci 2 treptepoate fi si un reglaj continuu daca tii neaparat dar intr-un domeniu micse fol numai tz cu ge,se pune paralel pe shunt un semireglabil de 100ohm---1kohm si tz npn se va comanda cu o divizare a tens pe shuntatentie,in serie cu semiregl. spre masa sa fie o rez pt ca la min tens ar fi zero si nu ar mai limitain legatura cu masuratorile tale--intrarea limitatorului de curent se urmareste cu osc-ul in col tz npnla 0,6v pe shunt tens. in col npn incepe sa scada si deja cand scade de la 5v la 4v trebuie sa se vada o crestere a tens in pinul 4 tl494 si tens de iesire scadeam pe aici o sursa modif si am sa incerc sa trimit cateva oscilogrameavand tens mare in secundar poate ai socul pe iesire prea mice greu de la distanta,si eu am probleme la testari dar pot modifica in timp real pt ca am toata aparatura necesara plus o gramada de piesesi eu de multe ori pun componente la o prima apreciere grosiera dupa care incep sa modific functie de raspunsul montajului,dar repet am o gama mare,mare de componnu exista sursa de tv,monitor,imprim, laptop de la care sa nu am trafo,bobine--le-am masurat,scriu cu marker-ul pe ele,eu fac un montaj in zeci de minute si la fel de repede le desfac

Link spre comentariu

stie cineva cum pot modifica o sursa JNC 200w luata de pe un P III.?

sau macar o schema

mentionez: are 2 integrate 1 kia339p http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 339P_F.pdf

si dbl494 http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... BL494.html?

tensiuni:12v,-12v,5v,-5v, si inca un fir de 5 v(intensitatea nu o cunosc dar am sa o masor cat de curand !)

asi dori sa scoata o tensiune cat mai mare posibila cu o intensitate de minim 2A(am "auzit" ca daca ii cresti tensiunea ,automat ii micsorezi intensitatea) nu cred ca scoate mai putin de 5A la 12v (nu sunt sigur de asta pana nu masor)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Sunt incepator, imi cer scuze daca gresesc, sunt offtopic sau s-a mai discutat :Referitor la folosirea unei surse ATX ca sursa de laborator :Cat este de sigura dpdv al izolarii de retea (riscului de strapungere al transformatorului)?In sensul ca, desi pe schema se vede ca joasa tensiune este separata de retea de un transformator, ochiometric acestea par destul de slabute calitativ (+ sunt si chinezesti ).Primarul si secundarele par separate doar de o folie subtire, comparat cu siguranta unui transformator obisnuit cu infasurarile separate prin perete despartitor.Pe de alta parte nu am desfacut nici un transformator din ATX sa vad exact cum e construit.Pun aceste intrebari pentru ca am cateva surse ATX, sunt foarte tentat sa le folosesc ca surse de laborator, dar nici nu vreau sa ma dezlipeasca careva cu spaclul pentru ca m-am zgarcit sa folosesc un transformator clasic . Gresesc eu undeva? Este joasa tensiune separata foarte bine de retea?Cum s-ar putea imbunatati din acest punct de vedere sursa ?Ma refer strict la riscul de a te curenta cu 220 in caz ca se strica ceva in sursa.Va multumesc anticipat pentru idei sau sfaturi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări