Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din ATX in sursa reglabila (modificare sursa ATX)

Postări Recomandate

Doresc sa fac dintr-o sursa ATX o sursa de tensiune reglabila pentru alimentarea de circuite electronice ce nu necesita prea multi mA (desi sursa banuiesc ca poate scoate chiar zeci de amperi).Din ce vad pe caracteristicile sursei, ea poate scoate pana la 12V, dar vad ca exista si fir pt -12V. Deci ma gandesc ca as putea-o face sa imi scoata 24V.Cum fac sa fie reglabila tensiunea (0 - 24V)?As putea sa ii atasez si un afisaj analogic care sa imi indice tensiunea care o scoate? Cum?Nu detin cunostinte avansate de electronica deci v-as ruga sa aveti rabdare cu mine :)

Link spre comentariu

deci daca te intereseaza e discutata pe un alt topic. pe scurt am defrisat cablurile inauntru si am pus altele. am scos de pe fiecare dupa cum se vede in film la borne +5 v, +12v ,+3,3v ,-5v si - 12v. o alimentare de 12 v am trecut-o printr-o schema clasica cu lm 317 si am facut- reglabila restul tine doar de emcanica si imaginatie , aveam in proiect sa ii pun si voltmetru dar din lipsa de timp am cam renuntat citeste posturile mele la paginile astea :viewtopic.php?f=41&t=9356&st=0&sk=t&sd=a&start=255viewtopic.php?f=41&t=9356&st=0&sk=t&sd=a&start=270

Link spre comentariu

Pana la 23V pe un consum de 4A am reusit. Era o sursa ATX cu TL494(cam in toate porcariile de surse de la noi de pe piata gasesti acest controler) . Alaturat pun o schema de atx luata de pe net. Decupland feedback-ul de pe +5v, si modificand raportul dintre rezistenta din pinul 1 si rezistenta de feedback de pe bara de +12V poti modifica tensiunea de iesire( se modifica si cea de 5 V. Nu te poti duce prea mult in jos cu tensiunea (cel mult nu am incercat mai jos de 6V), iar ca limita superioara 23V pe un bec auto de far cu fazele inseriate. La mine la o tensiune de 2,5V pe pinul 1 TL494 aveam la iesire cca 12V. Nu uita sa schimbi condensatoarele electrolitice de filtraj dupa toate tensiunile la cel putin o tensiune de 35V, iar ca si masura de protectie , inseriaza un bec de 220V /100W pe traseul de alimentare de la priza, pe perioada probelor. TINE CONT DE TENSIUNILE PERICULOASE CARE SUNT PE PLACA (ALIMENTAREA 220v, FILTRAREA 300v).

Link spre comentariu

totally offtopic: :ras: imi cer scuze...nu vreau sa ofensez...dar cand am citit ultimul post mi te imaginam punand firul la masa (sa-i dai de papa)... si mi s-a parut funny imaginea cu firul verde stand cuminte la masa asteptand papagri si mov le poti ignora linistit... mov parca e +3.3V

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări