Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme atmega 2560 BOD fuse bit & 128Khz clock source

Vizitator cocias tiberiu

Postări Recomandate

Vizitator cocias tiberiu

Salutare ,astazi am facut-o lata . Lucrez pe o placa cu un atmega 2560 si pana acuma a functionat perfect. De dimineatza am incercat sa ii schimb clock-ul deoarece aveam nevoie pentru o aplicatie de un clock mai mare de 1Mhz , clock cu care vine ea din fabrica . Pana acuma am lucrat numai cu atmega 8 si cu atmega 128 unde am folosit diverse surse de clock (intern RC, extern, cristal )dupa necesitatiile din aplicatii. Cunosc perfect fuse bits-ii lor , dar insa de dimineata cand am vrut sa setez atmega-ul 2560 pe oscilator RC intern de 4 Mhz, am bifat CLkSEL 3-0 asemanator ca pana acuma adica 0011 . Dupa ce am programat fuse bits am avut marea neplacere sa vad cat de prost am putut sa fiu ca nu mi-am aruncat si o privire inainte pe Clock Source -ul din datasheetul atmega2560 unde scria claar ca acesti biti sunt pentru a seta controllerul pe un socilator RC intern de 128 khz . Ideea era ca tot ar fi trebuit sa mearga , deoarece era tot intern numai ca frecventa de aprox 10 ori mai mica . Problema e ca nu mai raspunde deloc, nu ma mai pot conecta deloc pe ea , imi citeste biti de semnatura FF FF FF deci Unknown .Daca intr-adevar e sursa interna de 128 khz ar fi trebuit sa ma pot conecta , mai greu datorita frecventei mai mici , dar ar trebui sa raspunda.Am reusit sa bolchez si atmega 8 setand prost fuse bits-ii , dar din prosti invetzi si am reusit sa le deblochez cu surse de clock extern. Aicea am clock intern , deoarece asa l-am setat. Bun , dar a doua prostie a fost ca am setat BODLEVEL-urile pe 1 toate (Brown-out Detector trigger level)(ceea ce inseamna disable) fara sa ma documentez in prealabil (deoarece acesti biti nu ii are si atmega 128 ) si le-am confundat cu BOOTSZ-urile (sunt cam incepator , dar nu am cum sa le stiu pe toate).Dupa ce l-am blocat , m-am documentat atent sa vad cum pot sa remediez situatia , insa din kate am studiat nu pare sa afecteze BOD-ul conectarea la controller. Intradevar are legatura cu alimentarea deoarece aceasta unitate are grije de tensiunea de alimentare a microcontrolleruli si mi-l tine in reset atata timp cat tensiunea de alimentare este induficienta. Mentionez ca am incercat sa ma conectez atat cu o tensiune de 5v de la o srsa de calculator cat si cu 3,3 v tot de la calculator . Ambele surse sunt stabilizate , deci nu ar fi problema pe partea de alimentare. Deci din setarile din fabrica ale fuse bits-ilor eu am setat urmatoarele CKSEL3-0 -> 0011, SUT 11, BODLEVEL 111, BOOTSZ 11. Prin acesti biti teoretic el s-a setat pe osc intern RC de 128khz , ceea ce ar trebui sa imi permita conectarea . L-am programat atat pe seriala cat si pe paralel , dar in ambele situatii am obtinut acelasi rezultat , FF FF FF UNKNOWN. V-as fi recunoscator daca ati putea sa ma ajutati . Multumesc anticipat Cocias Tiberiu-Teodor

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Laci

4

Top autori în acest subiect

Ce programator folosesti? In principiu frecventa de ISP trebuie sa fie cel putin de 8 ori mai mica decat frecventa de oscilator de la micro. Daca ai mk2 atunci poti sa-i reduci frecventa din avr studio, incearca cu 8kHz

Link spre comentariu
Vizitator cocias tiberiu

Am folosit mai multe tipuri de programatoare. Am foslosit atat programatroul pe seriala cat si pe paralel de pe siteul de la ponyprog.AVR ISP with STK200/300 pentru parallel si pentru prog serial am folosit schema aceea simpla cu tranzistorul ala si cele 3 diode zenner. Si am mai incercat si cu Atmel AVRProg AT910 cu baud rate de 19200. Am setat si in ponyprog la frecventa de programare SLOW dar tot acelasi raspuns mi-a dat placa FF FF FF UNKNOWN . Deci frecventa la programare mai mica de 19200 baud nu pot sa setez sau nu stiu eu cum sa o setez , ca in cipblaster mai jos de 19200 nu se poate seta. Am folosit atat ponyprog cat si Cip Blaster AVR pentru incarcarea hex-ului.

Link spre comentariu
Vizitator cocias tiberiu

pai aicea ar fi problema ca nu am de unde sa fac rost de un mk2 , dar am gasit pe net un programator pe paralel cu un soft care permite sa scazi frecv pana la 32khz, am sa incerc sa il lipesc acuma sa vad cum mere .ISP Programmer se numeste , uite aicea linkul , sper sa reusesc sa il readuc la o stare de functionare .. http://dybkowski.net/elka/ispprog_en.html

Link spre comentariu
Vizitator cocias tiberiu

din pacate am incercat schema aceea de programator pe paralel si din pacate nu pot sa ma conectez. Am incercat sa ma conectez chear si pe un atmega 8 nou noutz si tot nu raspunde . Ce progamator as putea sa folosesc impreuna cu vre-un soft de scriere care sa permita frecventa mai mica a SCK?? Sincer chear trebuie sa deblochez controllerul deoarece proiectul stagneaza din cauza lui . Sper sa imi fie invatzare de minte

Link spre comentariu
Vizitator cocias tiberiu

Unde as putea sa gasesc un mkII la un pret bun , din kte am vazut pe net sunt in jur de 35 plus TVA plus transport .Nu m-ar deranja nici un mkII la SH , atata timp cat functioneaza .Ar fi si solutia mai ieftina , adica dak ar citi cineva de prin Brasov acest post si poate sa mi-l imprumute , pot veni oriunde in Brasov sau Sacele , si zik k in maxim 5 min am rezolvat problema .

Link spre comentariu
Vizitator cocias tiberiu

Update :d:D:D:D:D:D:D:DD

Am reusit sa deblochez placa , am gasit ceea ce greseam cu programatorul pus la dispozitie de link_ul urmator , cel pe paralel http://dybkowski.net/elka/ispprog_en.html ,, se pare ca din program era setet ca standar semnalul de RESET sa fie pe pinul D0(pin 2) ceea ce in schema nu conforma . Din schema reiese ca pentru iesirea Y1 (reset) intrarea este A1 si deci este pinul 14 de pe paraller adica AUTOLF(pin 14).Dupa modificare am conectat un atmega 8 pentru a testa schema , a mers perfect , dupa care am incercat atmega-ul 2560 si la o frecventa de SCK de 32768 HZ m-am putut conecta cu usurinta , Ulterior am schimbat clock-ul pe o sursa de oscilator extern de 4 Mhz si merge ok

M-am conectat dupa aceea si cu PONYPROG si cu cu celelalte programatorare.

Problema se pare ca s-a rezolvat . Multumesc mult de tot pentru ajutor Laci si te astept cu mare placere pe la brasov pentru o partida de ski .

Cocias Tiberiu Teodor

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări