Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa calculator

Hubrus

Postări Recomandate

Pot folosii o sursa de calculator ca si sursa de alimentare de 12V pt orice circuit care cere 12V?

Este sigur sa umblu cu o astfel de sursa ca si sursa de alimentare pt circuite?

Am desfacut putin sursa sa vad ce e prin ea, si la iesire am diferite fire cu diferite tensiuni (am dedus asta dupa ce scria pe placa): GND, 12V, 3.3V, 5V, -12V, +5Vsb (asta ce vrea sa fie?).

Nu am pus sursa inca sub tensiune si sa masor ce e la iesiri pt ca am zis sa fiu sigur ca e safe.

Am atasat si o poza cu firele sa vedeti de unde am tras concluzia ce tensiuni merg pe ele...

Posted Image

Va multumesc pt ajutor!

Cu stima,

Vlad

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Hubrus

4

• srdjan

4

• MifTy

3

• danb1974

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Eu vreau sa alimentez diferite circuite electronice care necesita 12V ... dar nu imi trebuiesc curenti mari deloc.Ma gandeam ca daca tot am sursa asta ... ce rost are sa cumpar alta?Si inca o intrebare...cum obtii curent mare dar cu o tensiune mica. Adica daca vreau sa am cativa amperi dar tensiunea sa fie de 12V? Vreau doar o explicatie in mare ... vreau sa stiu cam cum s-ar face, ce se foloseste si pe ce principiu merge. Vreau sa stiu doar in linii mari ... pt ca ma va ajuta sa inteleg mai bine principiile fundamentale ale electrocineticii.

Link spre comentariu

când am postat mai sus, m? gr?beam s? plec, ?i-am dat "Trimite" din vânt...

Vreau sa stiu doar in linii mari ... pt ca ma va ajuta sa inteleg mai bine principiile fundamentale ale electrocineticii.

nu la scara asta!!!altfel po?i sus?ine ?i c? o tensiune de 1000 de kV e tot una cu 1000 de mV!!!ca s? clarific: electrocinetica e la scar? FOARTE mic?, are treab? cu lucrul mecanic dezvoltat pentru deplasarea unei sarcini, etc, etc, lucruri care sunt nesemnificative în electronic? sau electrotehnic?, unde se lucreaz? cu m?rimi mult mai mari!!!

Si inca o intrebare...cum obtii curent mare dar cu o tensiune mica. Adica daca vreau sa am cativa amperi dar tensiunea sa fie de 12V?

din sursa asta de pc??e un topic tocmai despre modific?ri de surse de pc la "Alimentatoare"... ?i s? ?tii c? nu e deloc u?or!!!dac? vrei s? ob?ii un alimentator cu un curent mare la o tensiune mic?, cel mai bine e s? folose?ti un transformator clasic.îns? puterea disipat? o s? fie fioroas?!!!ar fi o idee s? folose?ti pe una din cuplele de 12 vol?i un stabilizator reglabil cu 317... ob?ii a?a ?i alte tensiuni în afar? de cele scoase default de surs?, ?i nu e nevoie s? umbli în ea...
Link spre comentariu

electrocinetica se limiteaza la Coulomb parca unde esentialul este F=Q1*Q2/4*pi*E0*d^2unde F este forta de interactiune dintre Q1 si Q2, Q1 si Q2 sunt sarcinile corpurilor a caror interactiune se studiaza, E0 (epsilon 0) este constanta de permitivitate a dielectricului (in cazul acesta considerat vidul sau aerul uscat) iar D (la patrat) este considerata distanta dintre cele doua corpuri... cele de mai sus fiind valabile doar in cazul corpurilor punctiforme (volumul corpurilor este mult mai mic fata de distanta dintre ele). in alte cazuri e nevoie de integrale (de distanta pt linii, de suprafata daca polaritatea sarcinii electrice este la suprafata, sau de volum daca sarcinile sunt ditribuite neuniform in tot volumul corpurilor) :ras: reproduse din memorie... incercam sa ma testez... se poate ingnora postul :nebunrau:

Link spre comentariu

Si inca o intrebare...cum obtii curent mare dar cu o tensiune mica. Adica daca vreau sa am cativa amperi dar tensiunea sa fie de 12V?

din sursa asta de pc??e un topic tocmai despre modific?ri de surse de pc la "Alimentatoare"... ?i s? ?tii c? nu e deloc u?or!!!
Din ce vad pe specificatiile sursei, este capabila sa scoata pana la 36A la 5V, 19A la 12V s.a. Deci sursa asta e facuta in asa fel incat sa imi scoata curenti mari la tensiuni mici.Dci pe mine ma interesa principiul prin care s-ar obtine un curent mare la tensiune mica dar nu neaparat din sursa de pc ... ci ma interesa in general.Deci care este acel principiu ca tot sunt nelamurit? :)
Link spre comentariu

principiul este tranformatorul de putere... si tranzistorii pusi in paralel si bine raciti iar puntea redresoare sa faca fatza curentuluipentru o sursa de 12V ti-ar trebui un tranformator 220v primar 9v secundar... puterea activa trebuie sa fie mai mare decat curentul ce vrei sa-l obtii... in final sarcina va dicta sursei ce curent sa serveasca... scurtcircuitul este mama curentilor mari :rade:LE: ce prostie am scris :ras: puterea activa nu tre sa fie mai mare decat curentul obtinut ci decat puterea consumata... de unde poti deduce puterea activa cand vei stii curentul ce vrei sa-l obtii

Link spre comentariu

cam a?a ar fi... ca exemplu, transformatorul de sudur? clasic e un transformator al c?rui secundar e calculat pentru curen?i foarte mari, ?i tensiuni destul de mici...cum calculezi asta... scrie în manualul de electrotehnic? de clasa a 9-a... sau m?car scria, pe vremea când eram eu la liceu...la surse în comuta?ie... am o idee foarte vag?... am în?eles demult principiul, dar nu cred c? sunt în stare s?-l explic coerent... dar poate ne explic? cirip pe scurt, tu'i mama m?-sii de fizic? clasic?!!! :rade:

pentru o sursa de 12V ti-ar trebui un tranformator 220v primar 9v secundar...

s? vezi tu cum o s?-?i scad? tensiunea la consum mare cu asemenea transformator!!!!pentru sarcini mici, orientativ, 4-500 mA merge, de cum începi s? dep??e?ti curentul ?sta, tensiunea o s? scad?.verific?!!
Link spre comentariu

categoric.... nu poti "debita" un transformator pana nu stii la ce il vei folosi... iar curentii alternativi au pretentii de numere complexe... acolo mai ai de-a face si cu factor de putere un asa numit cos(fi) care face mare diferenta... si daca ai de gand sa faci consum mare (cvasiindustrial) e bine sa investesti in condensatoare ca sa ai randament bun

Link spre comentariu
cam a?a ar fi... ca exemplu, transformatorul de sudur? clasic e un transformator al c?rui secundar e calculat pentru curen?i foarte mari, ?i tensiuni destul de mici...

cum calculezi asta... scrie în manualul de electrotehnic? de clasa a 9-a... sau m?car scria, pe vremea când eram eu la liceu...

Ai putea sa pui si formula ca eu nu am facut electrotehnica in clasa a 9-a ... si nici acu pe la facultate :)

pentru o sursa de 12V ti-ar trebui un tranformator 220v primar 9v secundar...

s? vezi tu cum o s?-?i scad? tensiunea la consum mare cu asemenea transformator!!!!

pentru sarcini mici, orientativ, 4-500 mA merge, de cum începi s? dep??e?ti curentul ?sta, tensiunea o s? scad?.

verific?!!

Poti argumenta putin de ce apare aceasta scadere la consum mare? O formula cred ca m-ar ajuta :)

@srdjan: Puterea activa care e si puterea consumata care e? Ataseaza si formule pt ca asa o sa pot sa fac legatura cu ce ai explicat tu acolo :)

Link spre comentariu

Dci pe mine ma interesa principiul prin care s-ar obtine un curent mare la tensiune mica dar nu neaparat din sursa de pc ... ci ma interesa in general.Deci care este acel principiu ca tot sunt nelamurit? :)

Principiul este cel al conservarii energiei. Pe baza lui se postuleaza ca, neglijand pierderile, puterea medie de intrare intr-un traf este egala cu puterea medie de iesire.Acuma, mai stim despre traf ca tensiunile de intrare si iesire sunt legate intre ele prin raportul numerelor de spire, adica Vin/Vout=Nin/Nout. Asta rezulta din legea inductiei magnetice. Deci Vout=Vin*Nout/Nin. Notam Nout/Nin=1/N si rezulta Vout =Vin/N. Am folosit notatia asta ptr ca N sa fie supraunitar.Puterea medie de intrare este Pin=Vin*Iin, iar cea de iesire este Pout=Vout*Iout. Cele doua puteri sunt egale in baza principiului conservarii energiei, deci Vin*Iin=Vout*Iout.Dar Vout=Vin/N. Rezulta Vin*Iin=Vin/N*Iout. Exprimand Iout rezulta Iout=N*Iin.Concluzia este ca prin scaderea de N ori a tensiunii in secundar, se obtine o crestere de N ori a curentului. In mod similar la traful ridicator, unde N ar fi subunitar, tensiunea creste, iar curentul scade.Cirip
Link spre comentariu

@srdjan: Puterea activa care e si puterea consumata care e? Ataseaza si formule pt ca asa o sa pot sa fac legatura cu ce ai explicat tu acoloin continuu cu punte de redresare si conzi de filtrare va fi undeva pe la U(ca -curent alternativ)*rad(2) cca. 1,41P=U*I unde U=I*R de unde P=R*I^2 si o poti masura linistit cu un Wattmetru unde R este Re+R0 unde Re este rezistivitatea echivalenta a circuitului iar R0 este rezistivitatea interna a sursei de tensiune. Iar Re se calculeaza cu formulele:1/Re=1/R1+1/R2+...+1/Rn pentru rezistente paralele si Re=R1+R2+...+Rn pentru rezistente serie...deci daca ajungi ca circuitul tau sa pape 100W... atunci teoretic ai nevoie de un traf ideal care sa ofere cam tot atata. randamentul la transformatoare este bunicel in comparatie cu alte minunatii ale epocii... deci nu are rost sa vii cu un traf de 500W

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări