Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cheie dinamometrica, electronica.

Asi

Postări Recomandate

Dar la utilizarea pe post de traductor de deplasare a unui senzor hall ati incercat.(Sunt diferite instrumente din ultimile generatii care exact asta folosesc pentru a seziza deplasarea )avantajele oferite de sistemul respectiv sunt destul de mari in special dimensiune redusa alimentare a sistemului cu tensiune redusa .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Felis

10

• Mosu Tuti

9

• srdjan

6

• Asi

4

Top autori în acest subiect

Dar la utilizarea pe post de traductor de deplasare a unui senzor hall ati incercat.(Sunt diferite instrumente din ultimile generatii care exact asta folosesc pentru a seziza deplasarea )avantajele oferite de sistemul respectiv sunt destul de mari in special dimensiune redusa alimentare a sistemului cu tensiune redusa .

Link spre comentariu

Buna ziua. Domnule Felis, in antichitate am lucrat cu BSM-uri, este adevarat ca erau romanesti si de tip vechi, dar mai stiu ca aveau inglobat un trigher care nu permitea aparitia pe iesire a semnalelor liniare, analogice. Daca acum s-au inventat senzorii Hall cu iesire analogica te rog sa ne spui si noua, ca tare asi avea nevoie. De cand caut am gasit un singur senzor Hall mai pricopsit, este un senzor de tip proximitate care da semnal de la tensiunea mediana la plus daca obiectul se deplaseaza intr-un sens, si de la madiana in jos daca obiectul se deplaseaza in sens invers. Am mare nevoie de un senzor Hall liniar. Astept de urgenta mesaj. Multumesc. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

buna Mosu Tuti da stiu de cei romanesti care doar atat stiau sa dea indicatii exista sau nu exista(pentru ca asa si fusesera proiectati sa poata oferi date pentru numaratoare sau contactoare.Din cate imi amintesc chiar microelectronica a realizat si niste tastaturi cu bsm) dar acum sunt atat senzori cu iesire analogica cat si din cei care furnizeaza date in format digital (sunt destul de rari si se utilizeaza mai mult in AMC Teslametre de ex sau in sisteme de supraveghere perimetru)(in automotive se utilizeaza in unele centraline de airbag pe post de senzori de decelerare.Dar sunt de fapt un ansamblu hibrid care contine mai multe elemente.Sau in sistemele de suspensie inteligenta) Coduri comerciale din automotive nu-mi cere ca nu am cum sa-ti dau multe din ele sunt inglobate in rasina si au polizat codul am avut un datasheet pe undeva la un senzor din asta pentru ca voiam sa realizez un teslametru.Pentru diagnosticare in automotive am avut un teter amico italian si aveam acolo sonde de temperatura,presiune,magnetica.Avea si functii de osciloscop cu 4 canale, voltmetru ,presiune,temperatura.Singuru lucru pe care il mai am de la el e sonda de presiune care poate masura pana la 200 de bari.

Link spre comentariu

Buna ziua. Domnule Felis, in antichitate am lucrat cu BSM-uri, este adevarat ca erau romanesti si de tip vechi, dar mai stiu ca aveau inglobat un trigher care nu permitea aparitia pe iesire a semnalelor liniare, analogice. Daca acum s-au inventat senzorii Hall cu iesire analogica te rog sa ne spui si noua, ca tare asi avea nevoie. De cand caut am gasit un singur senzor Hall mai pricopsit, este un senzor de tip proximitate care da semnal de la tensiunea mediana la plus daca obiectul se deplaseaza intr-un sens, si de la madiana in jos daca obiectul se deplaseaza in sens invers. Am mare nevoie de un senzor Hall liniar. Astept de urgenta mesaj. Multumesc. Mosu Tuti.

2.Senzori cu efect Hall, liniari LOHET I si IIAceste dispozitive analogice au menirea de a produce o tensiune de iesire proportionala cu intensitatea campului magnetic la care sunt expuse. Exista doua tipuri principale de astfel de senzori LOHET I si LOHET II, fiecare fiind la randul sau realizat in mai multe variante.LOHET I - este un senzor de pozitie cu efect Hall ce raspunde atat la campul magnetic generat de magneti permanenti, cat si la cel dat de electromagneti. Dispozitvul este realizat pe un strat subtire de ceramica avand trei pini PCB standard. Traductorul functioneaza la o alimentare intre 8-16V (caracteristicile ce urmeaza sunt raportate la o alimentare de 12 V) Timpul maxim de raspuns este de 3?s, iar tensiunea de iesire va creste liniar cu campul magnetic, pana la un nivel de +400 Gauss, la care tensiunea va fi de 9.0 V. Tensiunea de iesire la 0 Gauss este 6V ? 0.6V, iar la -400 Gauss, tensiunea nominala va fi de 3.0V. Sensibilitatea este de 7.5?0.2 mV/gaussLOHET II - este un senzor cu efect Hall de inalta performanta. Dispozitivul utilizeaza in constructie un nou circuit integrat cu efect Hall, care ii confera stabilitate crescuta la variatii de temperatura de aproape 10 ori mai buna decat in cazul lui LOHET I. Exista mai multe dispozitive de acest tip: pentru uz general, deriva (drift) mica, inalta sensibilitate, protectie la zgomot.Traductoare de curent Aceste dispozitive utilizand in constructie LOHET I sau II, au rolul de a monitoriza curentul si de a produce un semnal de iesire proportional cu acesta. Avand un semnal liniar, ce poate urmari forma de unda a curentului monitorizat, le face ideale in cazul necesitatii unor elemente de feedback pentru sistemele de comanda de motoare sau alte aplicatii similare. Aceste traductoare utilizeaza un design cu gaura de trecere, ce simplifica instalarea, eliminand necesitatea conectarii directe, minimizand pierderea de energie, oferind si o izolatie a semnalului de iesire fata de curentul ce il genereaza.Cand curentul ce trece prin conductor este 0, iesirea traductorului va indica o jumatate din tensiunea de alimentare. In functie de sensul curentului tensiunea de iesire va creste sau scade catre 75%, respectiv 25% din tensiunea de alimentare, proportional cu valoarea curentului. Aplicatii: comanda motoarelor cu variatie de viteza, diagnosticare auto (ex. detector de stare baterie), detectoare de scurtcircuit, protectie la suprasarcina motoare, monitorizare curent in diferite circuite de putere.Determinarea pozitiei cu ajutorul traductoarelor liniare cu efect HallIn cele ce urmeaza vor fi prezentate cateva aplicatii simple de determinare a pozitiei cu ajutorul traductoarelor cu efect Hall liniare. Diferenta dintre ele consta in modalitatea prin care sisteme magnetice influenteaza traductorul de tip Hall, iar alegerea depinde de cerintele si performantele aplicatiei date.Metoda unipolara de determinare a pozitieiUnul dintre polii unui magnet este deplasat catre sau dinspre traductorul LOHET 1, reprezentand un senzor de pozitie. Cand magnetul este departe (in functie de raza de actiune) campul magnetic generat tinde spre 0, iar iesirea senzorului indica 6 V la o alimentare de 12 V (LOHET I). Daca polul sud al magnetului este apropiat de senzor, campul magnetic la suprafata sensibila creste in sens pozitiv. Tensiunea de iesire va creste liniar cu campul magnetic pana la pragul de +400 Gauss, cand iesirea va fi de 9 V. Iesirea ca functie de distanta nu este liniara, dar pe distante mici poate fi considerata asa.Metoda bipolara de determinare a pozitieiCand magnetii sunt deplasati spre catre stanga, traductorul primeste efectul unui puternic camp magnetic negativ, dat de magnetul 2, iesirea senzorului (LOHET I) ajungand la 3 V. Atunci cand senzorul se afla la egala distanta intre cei doi magneti campurile magnetice ale acestora se anuleaza reciproc. Iesirea senzorului va fi de 6 V. La o deplasare spre dreapta iesirea senzorului tinde spre 9 V. Aceasta abordare ofera o buna acuratete si rezolutie, utilizand deasemenea intreaga plaja a traductorului. Iesirea este liniara pe o plaja in jurul valorii de 0.Sistem polarizat pentru determinarea pozitieiEste o varianta a pozitionarii bipolare, in care insa unul dintre magneti este fix. Atunci cand magnetul mobil este indepartat, senzorul (LOHET I) este supus unui camp magnetic negativ generat de magnetul fix de polarizare. La apropierea magnetului mobil, efectul celor doua campuri se combina, iar odata cu continuarea apropierii campul devine pozitiv. Aceasta abordare confera o mare simplitate mecanica.Identificarea pozitiei cu sistem glisantIntre magnet si senzorul LOHET I se mentine o distanta mica,controlata. La miscarea intr-o parte sau alta, campul "vazut" de senzor devine negativ in apropierea polului nord si pozitiv in apropierea polului sud. Cursa ce poate fi astfel masurata depinde de lungimea magnetului utilizat. Caracteristica de iesire in acest caz este cea mai apropiata de liniar dintre toate sistemele prezentate.Dispozitivele senzoriale bazate pe efect Hall, prezentate de firma Aurocon COMPEC, ofera bune caracteristici atat pentru aplicatii clasice de tip switch, cat si pentru aplicatii ce necesita variatie liniara a marimii de iesire, precum sisteme de identificare a pozitiei, monitorizare de curent e.t.c.
Link spre comentariu

DA. Ai dreptate in tot ce spui, totul este perfect ptr. o enciclopedie, Mie imi foloseste si daca candva ma voi lovi de o reprezentanta Honeywell ma voi interesa de senzori Hall analogici. dar. . . . scuza-ma ca te contrazic. Persoana care a deschis topicul vrea SA STRANGA SURUBURI. Ha. Ha. Hi. Hi. Crezi ca doreste sa isi incarce capul cu teorie ptr. un surub ? Unde mai pui ca senzorul impune si o amplificare serioasa si alte deastea. Eu care stau acasa si frec mangalul, imi pot permite sa fac studii, dar, am inteles ca colegului nostru ii trebuie ptr. productie. Mai bine, hai sa incercam sa facem un topic cu noutati sau informatii in care, cei care vor sa studieze sau sa destainuie din ceea ce stiu, sa poata pune diverse articole sau informatii. Scuza-ma ca te-am contrat. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

Mosu Tuti nu e nevoie sa te lovesti de reprezentanta toti senzorii se fabrica si de rhoms si se gasesc de cumparat numai ca PRETURILE sunt destul de mari între 6......11 lire sterline per bucata(la asemenea preturi nu te supara dar prefer sa-i recuperez de la masinile facute zob chiar daca nu le stiu clar indicativul lil determin prin teste).Se pot comanda online de la ei si amplificarea nu trebuie sa fie mare daca te uitai pe datashet vedeai ca tensiunile de iesire sunt de ordinul voltilor.Gandeste ca senzorii hall pentru perimetru pot sesiza modificarea magnetica produsa de o persoana ce intra in perimetru si nu e vb neaparat de oameni pot sesiza si ceva de dimensiunea unei pisici . Chiar cu mai multi senzori amplasati in perimetru se pot identifica si miscarile din acel perimetru.Din intamplare faptul ca am colaborat cu mai multe firme pentru furnizarea de date ce au dus la creearea de caiete service la diferite produse am acces la informatii mult mai rare pentru pasionatii de electronica primesc destul de frecvent lista cu noile integrate aparute si datashetu lor metoda e veche dar benefica pentru ambele parti.

Link spre comentariu

...Gandeste ca senzorii hall pentru perimetru pot sesiza modificarea magnetica produsa de o persoana ce intra in perimetru si nu e vb neaparat de oameni pot sesiza si ceva de dimensiunea unei pisici . Chiar cu mai multi senzori amplasati in perimetru se pot identifica si miscarile din acel perimetru....

Gandesc, gandesc, dar lamureste-ma si pe mine te rog, ce intelegi tu prin senzor Hall? Cum se foloseste sa detectezi persoanele intr-un perimetru? Bine, persoane magnetizate gasim usor, dar pisica magnetica de unde or fi luat producatorii de senzori? Sigur au facut rost altfel nu aveau cum sa-si testeze senzorii?! P.S. De fapt cred ca si pisica bunicilor e putin magnetizata, am vazut-o chiar eu cum statea lipita de burlanul casei, burlan care e de tabla. As vrea sa o demagnetizez ca sa nu se mai poata urca pe casa, ca e in calduri si o miauna motanii toata noaptea. Are cineva o schema de demagnetizor pentru pisici, va rog!? Gasisem una in Tehnium dar era pentru surubelnite. Credeti ca e buna? :nebunrau:
Link spre comentariu

RoGeorge orice fiinta vie emite radiatii in diferite spectre unul din ele fiind si cel electromagnetic

Asta nu m-ar deranja dar blestemata aia de matza emite mai mult in spectrul audio... :ciuda: Totusi nu mi-ai raspuns la intrebari...
Link spre comentariu

Efectul Hall este un efect galvanomagnetic observat pentru prima dat? de Edwin Herbert Hall în 1880. Acest efect const? în apari?ia unui câmp electric transversal (denumit câmp electric Hall EH) ?i a unei diferen?e de poten?ial într-un metal sau semiconductor parcurse de un curent electric, atunci când ele sunt introduse într-un câmp magnetic, perpendicular pe direc?ia curentului. trecand peste partea de teorie in sistemele de supaveghere perimetre se utilizeaza mai multe metode de detectare a intrusilor fiecare cu avantajele si dezavantajele lui (de ex detectia cu pirosenzor prezenta frecvent acum la unele lampi cu halogen pentru montaj exterior are ca principal neajuns ca este oarba in cazul obiectelor sau fiintelor ce intra in perimetru daca se deplaseaza cu o viteza mai mica de 0,4m/s.) sistemele de alarma uzule (ieftine)sunt realizate mai mult cu senzori in infrarosu si capacitivi cele de inalta clasa combina mai multe metode de detectie tocmai pentru a elimina posibilitatea de a pacali senzorii.Senzorii bazati pe efect hall sunt din categoria senzori cu captare pasiva si de aceea foarte dificil de localizat(utilizarea lor in sisteme se bazeaza pe o etalonare prealabila a perimetrului de urmarit si dupa aceea se compara tot timpul starea campului magnetic cu referinta automat orice perturbare generata de o fiinta e transmisa sistemului cu microcontroler si se stabileste in functie de marimea campului perturbator ce fiinta la generat.(de fapt asta e un neajuns al sistemului dar mult mai mic decat in cazul sistemelor capacitive care sunt influentate drastic de conditiile de mediu)

Link spre comentariu

Nu te intreb cat de mult perturba o pisica un camp magnetic, zi-mi te rog doar un model de senzor Hall suficient de sensibil si imi mananc basca!

cauta pe google ca si asa il ridicati in slavi de parca ar fi o zeitate atot stiutoare

.

Faptul ca am acces si la datasheturi si informatii nu inseamna ca trebuie sa suport si insolenta vadita a unora.E dreptul meu sa dau daca vreau si cui vreau anumite informatii.

Link spre comentariu

Faptul ca am acces si la datasheturi si informatii nu inseamna ca trebuie sa suport si insolenta vadita a unora.E dreptul meu sa dau daca vreau si cui vreau anumite informatii.

:ras: :ras: :ras: Uite-asa! Sic!!! O sa-ti vina tie roaga. Buhahahahaha ...

RoGeorge, te rog sa te comporti reverentios cu cei care au acces la datasheeturi. Si te mai rog sa-mi lasi mie o bucata de basca(lie).

Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări