VTP Postat Martie 6, 2009 Partajează Postat Martie 6, 2009 Dj-tepexNota: Zal are dreptate: schema la care se face referire este Priboiul de 50W, lucru mentionat in articol. Pentru cine are sau poate face rost de unul sa nu-l desconsidere pentru ca:- se poate pune usor in stare de functionare corecta;- are transformatoare de calitate f. buna;- are spatiu suficient de lucru si se mai poate mari;- sasiul permite si modificari estetice;Inca nu am apucat sa excut toate modificarile si imbunatatirile care se pot face, din care mentionez:- cea mai importanta este gasirea si inlocuirea trimerilor de 10 kohmi (4 buc) pentru reglarea negativarii. Acestia au dat 99% din belelele care au inspaimantat posesorii din anii '90! Se solda cu tuburi topite in mers fara explicatie pentru cine nu stia fenomenul.- reglarea corecta a negativarii (multimetru );- mecanica si estetica: - schimbarea placii spate si inlocuirea mufelor. - pe noua placa spate se poate monta o priza de alimentare cu filtru si doar mufele de difuzor; - mufa DIN inlocuita cu RCA si plantata pe peretele lateral dreapta, sau oriunde se doreste, dar nu cu cabluri kilometrice, peste transformatoare! - se poate pune un comutator de intrare (mufe aferente) si inlocui decada cu un potentiometru de calitate (decada ruseasca e buna, dar mecanic are probleme) sau orice alta solutie dorita de posesor. - se pot monta indicatoare cu ac pentru controlul curentului prin etajele finale, eventual VU-metre, etc.- electrica si electronica: - am inlocuit condensatorii cu folie mylar cu MKP (Wima); - am inlocuit electroliticii in totalitate si din motive de fiabilitate si din motive de spatiu. Marirea capacitatii NU aduce vreo imbunatatire evidenta sonic! - 2,2 nF/1.000V pe bratele puntilor redresoare; - am protejat atent cablajul care este atacat de decapantul utilizat de fabrica.Observatii:- marirea filtrajelor la dublu (asa am gasit condensatorii!) nu a avut niciun avantaj, ba, din contra, am observat ca condensatorii de Al, clasici au rezerva de energie de 2-3 ori mai mare. Asta explica dece se utilizeaza si acum in ampl. cu tuburi profesionale.- cine doreste poate face alimentarea filamentelor in cc, dar sonic NU se justifica.- la fel, alimentarea anodica poate fi intarziata manual sau cu temporizare automata ( a se vedea ca si industrial nu este des utilizata aceasta solutie, avantajele fiind foarte relative)- 6R3S-1 este un tub DEDICAT AUDIO si are avantajul ca cele doua tetrode sunt egale in parametri. Se poate procura pe net, eu asa am procedat! Si sa nu credeti ca un set se "duce" asa , de 2- 3 ori pe an!Se poate inlocui cu 6P3S x 2 pentru cine vrea sa abordeze schema.Tot pe net se gasesc mai multe modificari la varianta originala, dar si o varianta as zice hi-end, elaborata de Lihnitzkii, cel care a construit un amplificator SS celebru in anii '80 (BRIG), de inalta clasa (in standardul sovietic au fost 5 clase de calitate IV, III, II, I si inalta clasa pentru ap. electronica). Solutia reduce puterea la 18W/c si viata tuburilor este considerabil mai mare tensiunea de alimentare fiind redusa la 1/2 din tensiunea anodica a Priboiului. Link spre comentariu
VTP Postat Martie 6, 2009 Autor Partajează Postat Martie 6, 2009 Sorry pentru expozeul plasat unde nu era cazul.Rog un moderator sa-l treaca eventual intr-un topic nou. sper ca mai sunt posesori de Priboi care sa-si exprime opiniile!Multumesc. Link spre comentariu
zal Postat Martie 6, 2009 Partajează Postat Martie 6, 2009 Sînt convins c? dup? modific?rile acelea, Priboiul devine alt amplif. Oricum nu e ptr încep?tori. Link spre comentariu
VTP Postat Martie 6, 2009 Autor Partajează Postat Martie 6, 2009 Sînt convins c? dup? modific?rile acelea, Priboiul devine alt amplif. Oricum nu e ptr încep?tori.Nu e mai complicat decat oricare altul! E mai greu sa umbli in ceva gata facut daca nu ai suficienta experienta! Link spre comentariu
Kosmin Postat Martie 6, 2009 Partajează Postat Martie 6, 2009 Sorry pentru expozeul plasat unde nu era cazul.Rog un moderator sa-l treaca eventual intr-un topic nou. sper ca mai sunt posesori de Priboi care sa-si exprime opiniile!S-a rezolvat. Multumesc.Oricand cu placere Link spre comentariu
VTP Postat Martie 7, 2009 Autor Partajează Postat Martie 7, 2009 Ar fi edificatoare pentru multi, experientele avute cu acest amplificator! Din ce am gasit pe net, a ajuns in tarile nordice, in State si Canada si in multe alte locuri, fiind numit si spital rusesc din cauza aspectului, dar considerat f.muzical si foarte bun pentru DIY, odata din cauza pretului derizoriu comparativ cu amplificatioarele cu tuburi aflate pe piata. Sigur, modul de a-si da cu stangu'-dreptu' a fabricilor rusesti (sau ucrainene), de a utiliza componente militare pe placi ce se exfoliaza, trimeri nesiguri pe negativare conectori si mufe din sec.XIX, placi de plastic, etc. a diminuat perceptia asupra sa mai ales a celor care nu au avut experienta de a vedea potentialul real!Bineinteles ca in timp am inregistrat si prejudecatile celor ce nu vad mai departe de "amplificator comunist" si alte minuni asemanatoare!(multi uita ca minunile audiofile pe care le agreaza sunt doar cu sigla vestica si ochii oblici!) Link spre comentariu
VTP Postat Martie 8, 2009 Autor Partajează Postat Martie 8, 2009 Chiar nimeni nu mai are asa ceva? Link spre comentariu
89-CEC Postat Noiembrie 29, 2009 Partajează Postat Noiembrie 29, 2009 Chiar nimeni nu mai are asa ceva?Ba da.Dupa aproape un an de asteptare si cautare(si tratative cu sotia),am reusit sa cumpar si eu unul.Starea in care se afla este foarte excelenta.Proprietarul l-a tinut timp de 16 ani in cutie.Nu l-a folosit mai deloc.Este nou-nout.Ca o prima modificare o sa fie inlocuirea soclurilor tuburilor finale cu ceramica.Nu stiu ce poti aveau celelalte amplifuri (cele de negativare),insa astea par sa fie de calitate.Ca data de fabricatie este 1993.Pretul de achizitie(licitatie) a fost de 203? plus porto.[attachment=4]PICT9396.JPG[/attachment][attachment=3]PICT9394.JPG[/attachment][attachment=2]PICT9398.JPG[/attachment][attachment=1]PICT9382.JPG[/attachment][attachment=0]PICT9385.JPG[/attachment]Pe parcurs o sa revin cu mai multe info si poze.Scuze de comentariu,dar chiar nu ma pricep la asa ceva.Cu respect Catalin! Link spre comentariu
sebi_c Postat Noiembrie 29, 2009 Partajează Postat Noiembrie 29, 2009 De ce sa schimbi soclurile? Crezi ca cele de ceramica te vor tine mai mult? Arata excelent, asa cum e! Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 30, 2009 Partajează Postat Noiembrie 30, 2009 Sînt foarte bune soclurile alea, mai bine schimbi cond de filtraj. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 30, 2009 Partajează Postat Noiembrie 30, 2009 salut la toata lumeasi eu sunt posesorul unei parti din Priboi,trafurile de iesire,cred ca aceste piese sunt de baza in acest amplificatorintentionez sa construiesc doua monoblocuri,cu piese de cea mai buna calitatepotentiometre de volum ALPSmufe auritefinalele le schimb cu 6P3C-E ,cite patru pe fiecare canal,imperecheate,am citeva sute si am din ce alegeo sa incerc mai multe variante de tuburiprima pentoda 6J32P ,voi face probe cu EF86,EF804S6H6 cu E80CC sau alta dubla trioda cu caracteristici apropiate de 6H6am ascultat acest amplificator si se aude perfect si cu lampile rusesti,eu vreau sa gasesc o varianta mai buna,,daca nu gasesc o solutie mai buna ramin la cele rusestinegativarea vreau sa o modific,voi monta 4 semireglabili,cite unu pentru fiecare lampa finala(4 pe canal)alimentare pentru partea de intrare si G2 finale,stabilizatamai am o idee,sa pastrez partea finala a schemei si sa incerc alt defazoralimentare filamente in curent continuumontare unui soc de filtrajtemporizare pentru tensiunea anodica,sa se cupleze dupa incalzirea filamentelor Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2009 Partajează Postat Decembrie 3, 2009 Nu am, dar am avut de-a face odata cu un Priboi.Transformatoarele de iesire sunt ceva mai deosebite decat s-ar crede. Am vazut transformatorul dezmembrat, miezurile C nu sunt pur si simplu asezate, interstitiile dintre miezuri sunt eliminate cu un compound magnetic (gen ferita) cu care erau lipite miezurile din fabrica (proprietarul nu stia de acest lucru, dar intentiona sa-l rebobineze). Acelasi lucru l-am vazut demuuult la un transformator din TV TEMP 6M, si de acolo stiam de problema. Link spre comentariu
iulidan2 Postat Decembrie 4, 2009 Partajează Postat Decembrie 4, 2009 As ruga sa se posteze schema folosita pentru modificarea Priboi, nu toti avem norocul sa punem mana pe asa ceva.Inlocuirea finalelor cu 6p3s, il aduce mai aproape de ceva la care se poate spera. Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 4, 2009 Partajează Postat Decembrie 4, 2009 Referitor la inlocuirea lampilor din Priboi cu 6P3S pot remarca ca acest nou amplificator nu mai este Priboi. Se pot concepe amplificatoare cu orice fel de lampa, dar 6P3S nu e echivalenta nici pe departe cu 6R3S. Am mai spus, GU19 este aproape leit 6R3S. Nu pot sa zic la fel pana nu am si 6R3S. 6R3S este o dubla tetroda construita specific cu cele de RF, adica anozii asezati lateral, deschis la mijloc. 6P3S are anodul dispus circular fata de catod si-l inchide complet. Cineva zice, ca este dedicat audio! Dupa parerea mea nu seamana cu cele Audio (EL34, KT88...). Dar ca orice lampa, poate fi folosita dupa nevoi, adica nu vad ce diferente notabile le separa, decat ca cele de JF nu pot merge in RF prea sus.6R3S are tensiune max. pe anod de 600V. Cand o sa vedem si 600V pe 6P3S? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Referitor la inlocuirea lampilor din Priboi cu 6P3S pot remarca ca acest nou amplificator nu mai este Priboi. Se pot concepe amplificatoare cu orice fel de lampa, dar 6P3S nu e echivalenta nici pe departe cu 6R3S. Am mai spus, GU19 este aproape leit 6R3S. Nu pot sa zic la fel pana nu am si 6R3S. 6R3S este o dubla tetroda construita specific cu cele de RF, adica anozii asezati lateral, deschis la mijloc. 6P3S are anodul dispus circular fata de catod si-l inchide complet. Cineva zice, ca este dedicat audio! Dupa parerea mea nu seamana cu cele Audio (EL34, KT88...). Dar ca orice lampa, poate fi folosita dupa nevoi, adica nu vad ce diferente notabile le separa, decat ca cele de JF nu pot merge in RF prea sus.6R3S are tensiune max. pe anod de 600V. Cand o sa vedem si 600V pe 6P3S?600v nu am incercat dar 500v am incercat in cele de chitara!final PP cu 4 6P3C-E ,alimentat la 500v,putere de iesire 80wdin ce am citit eu sau din discutii cu alti useri ,6R3C se pare ca este dedicata audiocit despre constructia interioara nu stiu ce sa spun,rusii stiu de ce au construito asavoi face teste si cu 6R3C si cu 6P3C-E,sunt inca in faza de colectare componente,am trafurile de iesire,alimentare,soc,conzi,astept potentiometrele ALPS,carcasele sunt in lucrucind voi avea timp voi posta si schema care intentionez sa o construiesc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum