BodoRF Postat Martie 6, 2009 Partajează Postat Martie 6, 2009 Am o neclaritate privind procedura de alegere a frecventelor purtatoare pentru un tcvr SSB.Din cate stiu exista mai multe metode. Una dintre ele spune ca la comutarea BLI-BLS nu trebuie sa apara vreo diferenta in tonalitatea zgomotului de fond.Cele doua frecvente se regleaza pana conditia este indeplinita. A doua metoda am gasit-o prin manualele service ale tcvr industriale.Se injecteaza pe intrarea de microfon doua semnale audio egale ca amplitudine.Se vizualizeaze cu osciloscopul semnalul BLU obtinut.Apoi se regleaza purtatorii pana anvelopa semnalului este perfect rotunda cu trecere clara prin 0.Sau mai bine zis raspunsul trebuie sa fie uniform intre 300Hz-2700Hz(400-2600).Am utilizat aceasta metoda dar tot apar diferente la comutarea BLI-BLS. Mai este si problema frecventei de CW la emisie.Trebuie sa fie cu 800hz mai mare sau mai mica fata de Rx(USB)? Multumesc mult celui care ma poate ajuta. Link spre comentariu
ywar2 Postat Martie 6, 2009 Partajează Postat Martie 6, 2009 Nu te pot ajuta prea mult dar pot sa-ti dau o informatie verificata pe FT-ul meu: cind sint pe frecventa de 10140KHz USB (la PSK31, HI), daca trec pe CW transceiverul comuta automat pe frecventa 10140.8KHz care cred eu ca este frecventa purtatorii. Legat de diferenta tonului specific la comuatarea de pe USB/LSB a mai scris TraianB la pg2 din subiectul Forty. Confirm si eu ca si la FT-ul meu sint diferente intre cele doua moduri, sesizate si pe waterfall-ul de la Digipan pe zgomot alb.Eu cred ca este foarte de gasit sau construit un filtru cu ambele flancuri identice. Legat de pozitionarea purtatoarei la Forty se face cu 1.5KHz + sau - fata de frecventa centrala a filtrului, respectiv 4915.2KHz, in functie de caz. Multa bafta !!! Link spre comentariu
BodoRF Postat Martie 6, 2009 Autor Partajează Postat Martie 6, 2009 Multumesc Costi.Daca si FT-ul tau are diferente pe USB-LSB este bine...hi.M-am linistit.Filtrul meu este industrial(polonez).L-am vazut pe vobuloscop si are fronturile destul de asemanatoare.Am incercat sa-i compensez porturile dar mai bine de atat nu se poate.O sa utilizez metoda celor doua tonuri si il las asa.Emisia la CW o fac cu 800Hz mai sus.Numai bine, 73! Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Martie 6, 2009 Partajează Postat Martie 6, 2009 Cauta manualul de la Heatkit HW101, explica cum se realizeaza alinierea purtatoarelor pentru LSB/USB.HW101 este un transceiver pe tuburi vandut sub forma de kit ce trebuia asamblat si are o carte cu vreo 300 pagini cu descrierea montajului si reglarea fiecarui bloc in parte. Link spre comentariu
BodoRF Postat Martie 7, 2009 Autor Partajează Postat Martie 7, 2009 Din pacate nu am gasit manualul complet.Documentatia de pe http://bama.edebris.com/manuals/heath/hw101/ a fost retrasa(probleme de copyright).Am folosit metoda prezentata in manualul Kenwood(2 tonuri de 300hz si 2700hz).Am calculat exact si frecventa intermediara pt a seta DDS-ul.Calibrarea este ok in comparatie cu http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/. Multumesc celor care au vrut sa ma ajute. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 8, 2009 Partajează Postat Martie 8, 2009 ...Am calculat exact si frecventa intermediara pt a seta DDS-ul...Tocmai aici este toata problema legata de pozitionarea purtatorilor...Care este valoarea exacta a FI ?!Teoretic: este frecventa centrala a filtrului de FI, sau mai bine spus, in cazul a mai multor filtre cascadate, eventual in mai multe FI-uri: frecventa centrala a benzii de trecere globale.Deci, purtatorii trebuiesc plasati simetric fata de limitele benzii de trecere. Deci, cu frecventmetrul, masuram si reglam...Numai ca in cazul filtrelor asimetrice, valoarea exacta a acestei "frecvente centrale" difera in functie de definirea "benzii de trecere": la -3 dB sau la -6 dB? Profesionistii definesc/specifica banda de trecere la -3dB, dar pentru filtrele cu cuart radioamatorii definesc/masoara banda de trecere la -6dB. Uneori diferenta poate fi de ordinul zecilor de Hz, iar daca masori la -40 dB...Ce am observat la unele trx-uri comerciale, de ex. IC-781: purtatorii USB/LSB sunt pozitionati simetric (la distanta egala) de punctele -3dB de pe flancurile filtrului.Aplicand semnal AF la intrarea de microfon, puterea la iesire scade la jumatate (-3dB) pentru aceeasi valoare a frecventei AF a semnalului aplicat atat in USB cat si in LSB.Chiar asa se poate verifica/regla pozitionarea purtatorilor. Aceasta metoda prezinta avantajul simplitatii (nu trebuiesc cunoscute caracteristicile filtrelor, nu trebuie osciloscop, frecventmetru de RF, milivoltmetru de RF, etc., pentru verificari nici macar nu trebuie deschis capacul aparatului!) deci este foarte abordabila in regim de amator "sarac". Necesita insa oarecare atentie (fara actiunea ALC).In acest caz, in mod implicit valoarea exacta a frecventei IF este considerata/definita/situata la jumatatea distantei dintre punctele -3dB de pe flancurile filtrului (media aritmetica a frecventelor corespunzatoare lor).Trasand grafic caracteriticile USB si LSB pe acelasi grafic, acestea se intersectau in punctele -3dB...Era normal ca purtatorii sa fie amplasati simetric fata de acel nivel, efectul asimetriei caracteristicii este mai important la nivele mai mari ale semnalului... sau poate ca filtrul era definit in ceea ce priveste banda de trecere la -3 dB (acea valoare a frecventei filtrului trecuta in specificatii) , ceea ce -dpdv practic- conduce la acelasi rezultat.Raspunsul corespunzator -6dB este la frecvente usor diferite datorita asimetriei flancurilor filtrului SSB, grafic asimetria se traduce in faptul ca pe acelasi grafic, un flanc al unei caracteristici (USB) intersecteaza flancul corespunzator celeilalte caracteristici (LSB) intr-un singur punct (-3dB), in afara acestui punct graficele sunt unul deasupra celuilalt. Deasemenea, neuniformitatile in banda de trecere erau depaaaarte de a fi simetrice sau uniforme (caracteristicile ideale din carti si cataloagele de filtre, cu mai multe "cocoase" rotunjite dispersate uniform in toata banda de trecere si cu aceeasi amplitudine sunt doar frumoase...). Asta face ca auditiv diferente intre USB si LSB sa fie sesizabile, insa acestea sunt mici (echivalente unui dezacord de 10Hz in cazul IC-781, max. 20 Hz la altele). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum