Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instrumente pentru VU-metre

sebi_c

Postări Recomandate

Am o intrebare! Cum trebuie sa fie indicatia si functionarea instrumentelor, logaritmica sau liniara?Am vorbit cu cineva si mi-a povestit ca instrumentele de la magnetofon (similare) erau cu spatiul pe unde se invarte bobina mobila neuniform. Adica la nivele mici spatiul era mai ingust (camp mag. mai puternic) si la nivele mari mai mari (camp mag. mai slab). Adica e borba de un camp de interactiune neliniar (posibil exponential).Pentru a face ceva similar cu instrumente liniare, m-am gandit sa le pun un amplificator logaritmic sa indeplineasca aceeasi functie. Intrebarea e daca e bine, sau nu merita efortul si daca sunt si alte solutii (practici).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sebi_c

7

• blue

4

• zal

3

• ratza

1

Top autori în acest subiect

Cel mai simplu este sa etalonezi un instrument liniar in dB, este solutia clasica pt. masurarea nivelelor de semnal , iar in cazul instrumentelor neliniare, campul magn. nu are intensitatea max. in centrul echipajului mobil, ci este decalat, deci rezulta o miscare exponentiala sau logaritmica (cu aproximatie)

Link spre comentariu

Blue, daca tot esti aici, poti sa confirmi ca existau acest fel de instrumente? Adica aveau intrefierul unde se misca bobina mobila neliniar.Eu nu am desfacut un asa instrument!Si inca o intrebare, cand e zero dB? Se etaloneaza functie de tensiune sau putere?

Link spre comentariu

sebi_c exist? ceeace întrebai, îns? e vorba de mecanismul de ac?ionare a acului, are ni?te pîrghii ?i reglaje. Se foloseau la aparatele vechi (ampermetre sau voltmetre din industria electric?), a? zice acum cel pu?in 50 ani. Ast?zi nu se mai folosesc, c? erau mari cît o farfurie.

Ptr aplica?ii de audio ai aparate gata etalonate în orice magazin.

Link spre comentariu

Multumesc de info la toti! Stiu ce-i dB si istoria lui. E un raport logaritmat in baza 10, iar daca e vorba de neperi, raportul e in baza 'e'. Aici e vorba de masuratori absolute, care-mi sunt foarte clare.Intrebarea mea se referea la gradarea instrumentului si cum se face, pentru ca e vorba de comparatii relative la volt, miliwat, wat, etc. Mie mi se par destul de incurcate. Cele referitoare la putere mi se par mai umane, pentru ca si tensiunea si rezistenta se regasesc in formula.Daca gradez in dBm, atunci la 1mW pun '0', la 1000mW pun '40dBm', la 10000mW(10W) pun '80dBm'... Poate gresesc!Cum fac altii, asta e chestiunea!

Link spre comentariu

Considera impendanta egala cu 600 ohm si stabileste tensiunea de 0,776v drept 0 dB, iar din calcul sau tabele ai valorile de tensiune corespunzatoare fiecarui dB, pana la -20dB unde tensiunea va fi de 10 ori mai mica adica 77,6mV ,mai mult nu merita fiindca rezolutia de citire pe scala devine imposibila. Daca exista un amplificator de instrumentatie liniar se poate stabili un alt domeniu sa zicem -40 dB s.a.m.d. deci vei avea un dB-metru ce in unele situatii poate masura pana la -90dB (daca este selectiv)

Link spre comentariu

Blue, am citit ca e vorba de un standard din 1938. E greu sa inteleg integrarea instrumentului in schema PA, atata timp cat e vorba de o impedanta de 600 Ohm, iar eu vreau sa evit depasirea unei puteri. Explicatiile sunt destul de sumare.Asa ca trebuie sa ma mai documentez. Chiar mi-ar place un power-metru in dBm!Am luat cablajele amplificatorului cu GU19 si acum ma gandesc sa-i pun si ceva indicatoare, din cauza asta ma agit.

Link spre comentariu

Se poate usor adapta dB-metrul pe o alta impendanta de pilda 8 Ohm, inseriind o rezistenta de 600 ohm, este asa zisa impedanta 0 . pe de alta parte instrumentul poate fi etalonat in watt si printr-o integrare simpla se poate estima puterea debitata . De fapt dB-metrul teoretic se pune l-a intrarea amplificatorului, bineinteles prin intermediul unui buffer si se urmareste nivelul de intrare, care in cazul unui amplif. este de obicei 0,6-1V deci se poate stabili 0 dB pt puterea maxima , depinde de situatie !

Link spre comentariu

Corect, Blue! Totusi m-am gandit sa pun un power-metru mai simplu, pe care sa pot citi si o putere, aproximativ.In acest sens am incercat sa 'procesez' ceva care sa-mi placa si am simulat schema din figura atasata.U1 este un redresor, U3, repetor cu impedanta de intrare ridicata (are si un filtru, R8, C1), U3, amplificator logaritmic. Instrmentul are ca driver pe U2 si Q1.Fiecare gradatie marcata are corespondenta in dBm, adica: 10uA->10dBm=10mW, 20uA->20bm=100mW, 30uA->30dBm=1W, 40uA->40dBm=10W, 50uA->50dBm=100W.Acuratetea masurarii este destul de buna, mai putin la puteri sub 10mW, unde afisarea este putin deteriorata.Din C21 se poate regla si timpul de raspuns la varfuri de putere.

Link spre comentariu

Baga nene ceva la subiect!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tuburi electronice."Audio_Aici se poate discuta despre amplificatoare audio pe lampi" lasale_ncolo de OP si SMC ,ai gresit sectiunea din forum!!!.Dute nene aici "Accesorii audio_Preamplificatoare, VU-metre, egalizatoare, potentiometre si alte minuni."(esti chiar enervant)

Link spre comentariu

Baga nene ceva la subiect!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tuburi electronice."Audio_Aici se poate discuta despre amplificatoare audio pe lampi" lasale_ncolo de OP si SMC ,ai gresit sectiunea din forum!!!.Dute nene aici "Accesorii audio_Preamplificatoare, VU-metre, egalizatoare, potentiometre si alte minuni."(esti chiar enervant)

Totu?i aici sînt accesorii audio... :85
Link spre comentariu

regret offtopicul dar :aplauze :aplauze tare de tot valderama :ras: :85 prima data am dat inapoi ca sa vad ca eu oarca intrasem la accesorii ,cum sa ajung la sectiunea audio ,si chiar eram la accesorii ,si apoi am vazut si replayul lui zal

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări