Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tahometru miniatura pentru deck-uri

ALEKS

Postări Recomandate

Am construit in ultima vreme, printre picatele, acest tahometru miniatura pentru unul din deck-urile mele ce avea inainte tahometru mecanic. Uite si niste poze cu mini-instrumentul. Din pacate unghiul de vizibilitate este foarte mic, aparatul trebuind privit frontal pentru a citi ce zice tahometrul. In rest pentru conectica, am invelit cele 5 cabluri de comanda intr-un varnis termocontractibil pentru a le proteja in momentul in care culiseaza sertarul servo de incarcare a casetei.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Sper sa va placa.

PS: Mai am si alti candidati in raftul de scule (mai multe Technics si un AKAI) pentru acest tahometru. In timp fiindca pentru fiecare deck trebuie construita o alta placa de circuit imprimat sa incapa in locasul fostului tahometru, si asta imi ia timp (pretios).

Toate bune,

ALEKS

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ALEKS

2

• srdjan

2

• zal

1

• djlove

1

Top autori în acest subiect

la cum e lucrat cred ca foloseste IR cu o singura bariera pe rotita finala de actionare a tamburului casetei... daca scade la revers atunci ori foloseste 2 bariere ori cate una pe tamburul fiecarui sens

Link spre comentariu

Multumesc in primul rand tuturor pentru cuvintele frumoase! Principiul de functionare este urmatorul: un senzor IR (bariera IR) culege pulsurile de pe o rotita si in combinatie logica cu 1 logic de pe tasta "play" sau "forward" avanseaza numaratorul. Analog, acelasi puls in combinatie cu tasta "rewind" devanseaza numaratorul. Senzorul se poate face din orice, inclusiv efect HALL sau orice altceva iti mai trece prin minte (contact mecanic de exemplu - desi e total nerecomandat).

Daca mentin "reset" cca. 2 secunde, numaratorul se stocheaza in ROM-ul intern al controller-ului pentru referinte ulterioare. Ce-i drept mai am de optimizat la codul sursa pentru a functiona corect pe intervalul de timp de mentinere a tastei "reset".

Schema electrica de principiu a mini-tahometrului este dupa cum urmeaza (foarte simpla si cu foarte putine piese):

Posted Image

Am urmarit simplitatea electrica asta rezultand intr-o complicatenie de multiplexare in timp a multiplexarii elementilor aprinsi (nu stiu daca se intelege).

Un tahometru pentru magnetofon am construit si prezentat aici: Tahograf electronic.

Toate bune,

ALEKS

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Afisoarele sunt rusesti,probabil recuperate,au o lupa din plastic in fata fiecarui digit ,fapt care micsoreaza unghiul de vizibilitate.Astfel de afisoare au fost folosite la ceasuri de mana electronice la care afisorul era alimentat doar cand era apasata o tasta(buton) si arata ora.Au mai fost utilizate la calculatoare de buzunar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări