Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pericolele sudurii

Vizitator AndyB78

Postări Recomandate

Vizitator AndyB78

Nu prea stiu cum sa ma lamuresc asa ca intreb si eu aici...poate are cineva bunavointa sa ma lamureasca: cam care sunt pericolele sudurii? Nu ma refer la cele evidente gen electrocutare, ardere etc. Ma refer la eventualele radiatii generate de arc. Imi spunea odata un profesor de fizica ca ar "degaja" radiatii gama care ar trece si prin metri de plumb daramite prin corpul uman si ca nu trebuie in nici un caz sudat fara sort de protectie.Exista studii pe tema asta? Arcul genereaza radiatii (de orice fel) periculoase pentru sanatate? Cei care sudeaza fie mult fie fara protectia necesara se supun unor riscuri gen cancer, leucemie etc?Daca da...ajuta semnificativ acel sort? Contine straturi de plumb?De multe ori am vrut sa-mi iau un traf mic pentru lucrari marunte prin casa dar m-au oprit temerile de mai sus...sunt motivate?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Badman

1

• yo9hrb

1

• iulidan2

1

• cipriyan123

1

Top autori în acest subiect

Pot sa te asigur, ca acum ceva ani in urma, toti sudorii aveau echipament de protectie din piele si sunt convins ca echipamentul era purtat si cu scop de protectie la radiatii.

Link spre comentariu
  • Administratori

Nu sunt periculoase radiatiile pentru sanatate, distrug doar spermatoizii din broaste de asta se poarta sort

Link spre comentariu

Sortul de piele are rolul de a feri sudorul de stropii de metal topit. Radiatiile care iau nastere datorita arcului electric sunt ultraviolete. Belesc vederea. Sudorii in argon sunt in pericol datorita argonului (pica dintii :da ). De aceea au masti cu barbie.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator qualityFAN

Flama produce arderi si iritati pe piele, la fiecare mod de sudare, de aceea trebuie imbracaminte completa. Sortul, genunchiere, manusi se folosesc pentru a proteja pielea sau imbracamintea de stropii de sudura. In fiecare situatie iti trebuie masca de sudura cu geam DIN 9-13 (intunecimea) pentru a proteja ochii, cum zicea si yo9hrb, iti rup ochii, chiar si daca faci puncte, si atunci sa le folosesti. Pentru taierea/sudarea cu oxi-gaz poti folosi doar ochelari DIN 5, dar mai nou s-a bagat lege pentru folosirea mastilor si in cazul asta. Cele mai noi utilizate sunt cele heliomat, care se intuneca automat, si deja se gasesc la preturi acceptabile. O alta problema mai e cu gazele ce se produc si sunt toxice. Daca se poate sudeaza in arii deschise, sau cu geam/usa deschisa sa se aeriseasca, daca nu atunci trebuie folosit un sistem de aerisire sau de extragere a gazelor.In unele cazuri se recomanda si folosirea pantofilor cu talpa de cauciuc pentru a evita orice posibilitate de electrocutare.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Electrocutare: in principiu, cei 65-75 volti in secundar nu ar trebui sa faca probleme (mai ales ca secundarul nu e legat la pamant) Totusi, persoanele cu pielea umeda mi s-au plans ca sunt "piscate" si la aceasta tensiune joasa. Manusile ajuta.Radiatii: arcul emite lumina intensa, dar si ceva ultraviolete; ambele pot produce arsuri ale pielii (pe fata, mai ales!) ca cele de le plaja (arcul e relativ aproape); arsurile mai periculoase sunt cele ale retinei (de aceea se poarta masca/ochelari de protectie - e util de "vazut" si ce se intampla in baia de sudura si fara filtrare nu e posibil)Sortul, bocancii, jambierele, manusile, eventual palaria cu protectie pentru gat, apara de arsura stropilor de metal topit, mai ales daca se sudeaza in pozitii dificile (de jos in sus). Pentru lucrul la banc, sortul suficient de lung, pentru a proteja si picioarele e arhisuficient (utile ar fi si manusi, care sa permita tinerea unei piese fara a ne parli degetele)Cam astea ar fi ceea ce stiu eu (si aplic) (cu mentiunea ca nu sudez chiar asa de mult ca sa ma indur sa cumpar sort de piele, iar lucrul cu manusi ma face sa ma simt ca si cum as avea 2 maini stangi) Abia incep si eu sa-mi dau drumul la o sudura ceva mai ca lumea - nici "stropita", nici "gaurita"!Succes!

Link spre comentariu
Vizitator Komissar

Am patit-o pe pielea mea, facand sudura MIG/MAG . aveam doar niste ochelari de protectie, iar dupa cateva ore de sudura m-am cu arsuri gen insolatie ( radiatii UV ) , pe buze, obraji, frunte etc, a durut ca naiba (ustura ) ulterior pielea mi s-a exfoliat, iar cateva zile dup-aia ma ustura chiar si cand ma spalam la contactul cu apa. Efectiv, dupa sudura, fata imi mirosea a carne arsa. Ca sa nu mai zic ca aratam ca un raton, cu urmele de la ochelari imprimate in jurul ochilor. Mare atentie !

Link spre comentariu

Am patit-o pe pielea mea, facand sudura MIG/MAG . aveam doar niste ochelari de protectie, iar dupa cateva ore de sudura m-am cu arsuri gen insolatie ( radiatii UV ) , pe buze, obraji, frunte etc, a durut ca naiba (ustura ) ulterior pielea mi s-a exfoliat, iar cateva zile dup-aia ma ustura chiar si cand ma spalam la contactul cu apa. Efectiv, dupa sudura, fata imi mirosea a carne arsa. Ca sa nu mai zic ca aratam ca un raton, cu urmele de la ochelari imprimate in jurul ochilor. Mare atentie !

Aici sint intr-u totul de acord, sudura MIG/MAG si WIG e mult mai periculoasa de cit cea cu electrod invelit, din puctul de vedere al radiatiei UV.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

cunosc un nene sudor care la 70 de ani sudeaza foarte bine,si din ce spune el sudeaza de mai bine de 40 de ani pe santier...deci suduri babane nu punte de sudura,si poarta mereu masca si haine groase sa nu se trezeasca cu zgura incinsa in pantaloni...vede fara ochelari si se tine inca bine...probabil trebuie sa ai grija de tine sa tii mereu masca pe ochi la fiecare punct de sudura si nu patesti mare lucru...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări