Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

FILTRU DE Separare


Bogdan

Postări Recomandate

Salutare.Am 1 bucata intrebare: Daca am un dif. de bass cu raspunsul in frecventza de 40Hz---3000Hz si un Tweeter cu frecventza de rezonantza 3000Hz(e indicat un filtru de 12 db la 5000HZ cel putin ). Credeti ca as putea sa fac din el un SISTEM pe 2 cai (cu filtru la 5000Hz)? Ar fi o gama de frecventza care nu ar fi acoperita , adika de la 3000(pana unde urca bassu) la 5000Hz(la cat e setat crossfaderul), si as vrea sa stiu daca aceasta ar afecta foarte mult calitatea sunetului. Multumesc la toti. :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Bogdan

    6

  • Sharky

    6

  • Adi Florin

    5

S-ar putea sa nu ai gaura in acea zona. Depinde de cum "cade" raspunsul difuzorului de joase peste 3kHz. Daca el cade destul de lent si folosesti un filtru de 6dB/octava pt difuzorul de inalte(daca acesta iti permite), atunci se poate, cum spuneam, sa nu fie "gaura" in acea zona de frecvente.

Link spre comentariu

Eu am un tweeter rusesc de 4W care a mers foarte bine cu filtru de 6 db/octava si frecventa de taiere 4KHz. Asta inseamna ca se auzea sunet in el pana la 1KHz. De curand am "upgrade-at" filtrul la 12 dB/octava cu frecventa de taiere la 6 KHz pentru ca asa cum erau inainte filtrele facute (de catre altcineva) gama 1KHz..2KHz se auzea in toate cele 3 difuzoarele.

Link spre comentariu

Boxele vreau sa le fac pe 2 caiNu stiu cum cade raspunsul in frecventa peste 3000Hz la bas ca nu am prospect la el nici grafic cu rasp. in frecventa. Si daca totusi as avea gaura in acea zona ce s-ar intampla? S-ar auzi foarte prost boxele?? Asta m-ar interesa pe mine. Cat de prost s-ar auzi.Boxele nu le-am facut inca, si vreau sa stiu daca merita sa le fac.

Link spre comentariu

nu stiu cat de prost s-ar auzi..sau daca s-ar auzi prost... tu pune filtru ala la 4.5kHz sau mai sus ca oricum urechea e sensibila la 3kHz deci se rezolva treaba..singura problema e ca daca diful poate sa urce curat in frecventa..ca is difuri care desi scot 3kHz suna ca dracu ca apar unde stationre pe membrana lor is coloreaza sunetul...zici ca asculti o conserva...la asta trebuie sa mai fi atent cand faci boxe pe 2 cai

Link spre comentariu

singura problema e ca daca diful poate sa urce curat in frecventa..ca is difuri care desi scot 3kHz suna ca dracu ca apar unde stationre pe membrana lor is coloreaza sunetul...zici ca asculti o conserva...la asta trebuie sa mai fi atent cand faci boxe pe 2 cai

Treaba asta nu an mai auzit-o pana acum. Cum adica apar unde stationare pe membrana si de ce numai la sistemele pe doua cai? si cum se evita aparitia lor?
Link spre comentariu

daca diful e prost apar...de ce crezi ca membranele sunt prevazute cu striatii? ma refer la mid-woofere..forta electromagnetica e aplicata in centrul conului si se transmite inspre margini..ia gandeste-te ce se intampla cu membrana aia daca nu e destul de rigida...apar pe ea unde dinspre centru inspre margini, la fel cum apar undele pe o corzile instrumentelor(chitara, vioara..etc), dar spre deosebire de acestea, undele de pe con sunt de fapt distorsiuni..ca se suprapun peste sunetul original..si crede-ma ca sunt enervante...Daca stai sa calculezi lungimea de unda ai sa vezi ca pt 1kHz lungimea devine comparabila cu dimensiunea difului, iar la 3kHz si mai mica, deci conditiile sunt propice formarii undelor stationare...Cumperi difuri bune si o sa scapi de ele...La incintele pe 3 cai nu ai probleme pt ca diful pt medii e mic si nu ai treaba cu fenomenul asta decat de pe la 5-8kHz in sus..de unde intra tweeterul.Ti-am spus asta ca sa nu cumva sa ai probleme...dar daca deja ai wooferul pur si simplu asculta-l si vezi daca iti place cum suna..

Link spre comentariu

Daca ai gaura in zona de medii, auditia o sa para mai "hi-fi" pentru ca or sa se auda mai pregnant joasele si inaltele(daca ai un tweeter de calitate care sa scoata sunete "placute"). Daca vrei sa asculti tot spectrul (cum nu ai graficul de SPL al dif-ului de joase) iti recomand sa pui si un difuzor de medii. Deci o sa rezulte o incinta pe 3 cai.Dar...iti va trebui un filtru bine proiectat care sa separe clar semnalele pentru cele 3 difuzoare astfel incat sa nu existe suprapuneri de spectre (ceea ce filtrele de pe piata nu prea asigura) deci va trebui sa apelezi la cineva care stie despre ce e vorba sa-ti faca un filtru ca lumea. De ce se intampla asta poate o sa te intrebi ? Asta se intampla pentru ca nu toate difuzoarele au aceeasi parametri si astfel un filtru proiectat pt o anumita combinatie de difuzoare nu va merge la fel pentru alta combinatie de difuzoare. De mers... va merge ce-i drept, dar nu se va obtine aceeasi calitate a auditiei.In concluzie, depinde ce te satisface (cat esti de sensibil la calitatea sunetului) si cati bani esti dispus sa investesti intr-un sunet de calitate.

Link spre comentariu

Daca stai sa calculezi lungimea de unda ai sa vezi ca pt 1kHz lungimea devine comparabila cu dimensiunea difului, iar la 3kHz si mai mica, deci conditiile sunt propice formarii undelor stationare...

Salut si scuze ca vin abia acum cu intrebarea asta dar am avut niste probleme cu netu. Lungimea de unda pentru 1KHz este 34.5 cm, iar pentru 3KHz este 11.5 cm. Diful este de 30 cm. (inca nu l-am cumparat, l-am vazut in magazin si mi-a placut cum suna dar nu stiam daca o sa-l pot folosi la un sistem pe 2 cai). Deci sa inteleg ca din moment ce lungimea de unda devine mai mica decat diametrul difului exista pericolul formarii acestor unde stationare? Dar nu apare la toate difurile, deci nu e o regula, nu? Difuzorul, cum am mai zis l-am ascultat in magazin (ce e adevarat ca nu la puterea maxima ca nu aveau amplif asa de tare) si nu mi s-a parut ca distorsioneaza. Ca sa imi dau seama daca apar aceste unde trebuie neaparat sa-l ascult la puterea maxima? Ca nu as vrea sa am surprize dupa ce fac boxele!
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator ronix4000

sharky, ai zis mai sus ca daca nu pune un filtru de 12 dB pe octava la 5 kHz o sa ramana fara tweeter...am si eu o problema asemanatoare ca la niste boxe am pus filtru romanesc de 6 dB pe octava si mi s-a ars un tweeter nou noutz SAL cu calota domica...crezi ca filtru a fost de vina????

Link spre comentariu

Bogdan : O sa le auzi tu undele alea..suna ca si un piuit...daca iti place cum suna diful atunci e bine..Ronix: Posibil sa fie de la filtru, sau poate ai dat ampliful prea tare, a intrat in saturatie si ti-a umplut sunetul de armonici care s-au dus fix in tweeter si l-a prajit. Totusi ar trebui sa pui un filtru de 12dB/oct sau mai mare.Frecventa de taiere o alegi in functie de difuri si de panta. Daca panta e mai mare poti sa o pui mai jos.Incearca tot asa cu 6dB/ oct dar pune f. la 10kHz (modifici condensatorul..pui valoare mai mica <2.2uF pt 8 ohmi)..nu e prea cinstit asa, dar s-ar putea sa reziste..cel putin eu am vazut la un lenes care tot asa are filtrele si rezista la ampliful lui de 60W

Link spre comentariu
Vizitator ronix4000

sharky, dar crezi ca totusi merita sa dau banii pe alte 2 filtre de 12 dB pe octava dupa ca abia le-am cumparat pe astea de 6 dB??? adica intrebarea mea e cam asa: chiar se simte diferenta dintre un filtru de ordinul 1 si unul de ordinul 2?? tot ce vreau e sa nu mi se arda tweeter-ul iar..ca e nou noutz....

Link spre comentariu

diful simte diferenta..tu nu prea o simti cu urechea...Schimba cum am zis condensatorul si vezi ce se intampla...depinde ce iti convine sa faci...ori bani de alte filtre, ori mai schimbi difuri din cand in cand...Ai putea sa iti calculezi si sa iti faci filtre..cu bobinele o sa fie mai greu..dar faci si tu rost de undeva de ele..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări