Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

comanda motoarelor pas cu pas


Vizitator emanuel2009

Postări Recomandate

Vizitator emanuel2009

am un proiect de diploma si tre sa fac o masina de gaurit automata ; folosesc 4 motoare pas cu pas pe care le voi comanda prin intermediul unei placi cu circuit programabil in limbajul Verilog ; am placa respctiva , stiu sa fac programul pe calculator , dar nu prea stiu cum sa comand motoarele alea ... am inteles ca imi trebuie niste tranzistoare BD ; am deja un tranzistor BD 139 si pot sa mai iau si altele ; dar nu stiu cate tranzistoare imi trebuie la fiecare motor ; am motoare si cu 4 fire , si cu 5 fire si cu 6 fire , fiecare de 12 volti ; cate tranzistoare trebuie ca sa comand motoarele alea ? io imi imaginez ca mi-ar trebui cate 8 tranzistoare la motorul cu 4 fire , 10 tranzistoare la cel cu 5 fire si 12 tranzistoare la cel su 6 fire ... este adevarat ? si cum ar trebui sa arate schema de comanda a unui astfel de motor cu ajutorul tranzistoarelor ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • vio2007

    1

  • Mikrosha

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator emanuel2009

nu gasesc decat lucruri , scheme prea complicate :nas: ; eu nu vreau sa folosesc decat numai tranzistoare si motoare si placa respectiva ... fara rezistente , condensatoare etc :speriat se poate asta ??? ... adica nu stiu cum sa pun tranzistoarele la motoarele alea :nebunrau: ; le pun pur si simplu ; si cate sa pun la un motor ...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

(scurt off-topic :jytuiyu observ ca facultatile tehnice din ziua de azi is degeaba. Te-nvata Verilog si te pune sa folosesti BD-uri de pe vremea lu' tata-mare, in locul unui driver integrat care te scapa de mult chin. Totusi e bine ca nu v-a cerut cu thyratroane.)

Voi incerca sa raspund la intrebari, sper sa fie bine.

Majoritatea stepperelor au 4 bobine. Cele cu 4 fire se numesc bipolare, au toate bobinele inseriate "consecutiv", si cate un fir vine intre fiecare 2 bobine consecutive. Astea nu cred ca se pot comanda doar cu tranzistoare NPN, eventual ar trebui cate 2 complementare pe fiecare faza. Sau un driver push-pull, gen L293D.

 

Motoarele cu 5 sau 6 fire sunt unipolare, se comanda mai usor cu doar 4 tranzistori.

Stepperele cu 5 fire au un fir comun pt toate bobinele, iar celelalte 4 vin fiecare la cate o bobina. Astea se pot comanda mai usor, doar cu 4 tranzistori. Fiecare tranzistor functioneaza ca un comutator care atunci cand primeste 1 logic in baza intra-n saturatie, inchide circuitul si alimenteaza bobina corespunzatoare. Trebuie avut in vedere ca curentul maxim este limitat de beta si de curentul maxim suportat de iesirea logica. In schema atasata curentul este de aproximativ 10*beta mA. Curentul supt din iesirea logica este de 10 mA, daca FPGA-ul nu suporta atunci mareste rezistenta, dar o sa scada si curentul prin bobine. O solutie mai buna este utilizarea a 2 tranzistoare in montaj Darlington, iar un integrat perfect pentru acest scop este ULN2003, compus din 8 Darlingtoane si diode de protectie anti-autoinductie aferente. Avantajul este ca nu-i mai trebuie nici o piesa pe langa el.

 

Motoarele cu 6 fire sunt tot unipolare, dar fiecare 2 bobine au un fir comun. Deci daca cele 2 fire comune se leaga impreuna la +12V, atunci se comanda la fel ca cele cu 5 fire.

Un site foarte util: http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/Stepper.html

Desigur, in loc de 74194 se poate implementa in Verilog un numarator binar reversibil pe 4 biti.

Sper c-am fost de folos. Daca inca esti in ceatza sau vrei scheme mai exacte, spune-mi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări