Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

THEREMINA

nicolae57

Postări Recomandate

• Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mikrosha

5

• kripton

5

• Dj_Dog

2

• nicolae57

2

Top autori în acest subiect

bv cristi,f frumosurmatorul pas va fi realizarea unei theremine complete sa inveti sa canti la ea??

Mersi pentru raspuns, am cam ezitat daca sa postez filmarea sau nu :jytuiyu Mi-am dat totusi seama ca-i greu sa canti la asa ceva. Trebuie sa misti mana foaarte repede, sa treci de la o nota la alta, mana mai rapida decat "urechea". Si trebuie sa ai si ureche bine formata. Deci a fost doar un experiment...
Link spre comentariu

Cred ca nu trebuia sa existe nici o ezitare , dimpotriva ,nu ar strica o prezentare mai detaliata a montajului chiar schema folosita ( daca nu e confidentiala ) si poate are cineva chiar o idee de imbunatatire daca nu cumva s-a si facut pana acum. In adevar, trebuie o siguranta si precizie mare la acest instrument,de fapt ca la orice instrument ''neconventional'' .Poate , pe curand si o mica partitura. succes.

Link spre comentariu

nu ar strica o prezentare mai detaliata a montajului chiar schema folosita ( daca nu e confidentiala )

Ok, sa vad ce-mi mai aduc aminte...

Schema nu o desenasem. Confindentiala, n-are cum sa fie. Oscilatoarele sint de tip Colpitts cu catodul la masa:

http://pagesperso-orange.fr/f5zv/RADIO/ ... 05c02.html

Alimentarea am ales-o sa nu depaseasca puterea nominala a unei triode, respectiv 900mW. In schema francezului lucreaza fara negativare, deci curent mai mare la aceeasi tensiune anodica. Deci tensiunea anodica ar trebui <100V, nu mai tin minte cat. Aveti datasheet aici: http://klausmobile.narod.ru/td/data/_6n16b.GIF

Pentru cei care ?? ????????, traduc cateva linii mai importante:

Tensiune filament 6,3V, (intre 5,7 si 6,9)

Tensiune anodica 100V (Maxim absolut 200V, cu catodul rece 350V)

Rezistenta in circuitul catodului pt negativare automata 325 ohmi

Curent filament 400 +/-40mA

Panta: 5+/-1,25 mA/V

Coeficient amplificare (miu): 25

Variatia curentului intre cele 2 triode: <1,9mA

Vibratii, impulsulsuri nu conteaza...

Tensiune maxima catod-filament +/-150V (la un curent intre acestea de 20uA)

Rezistenta maxima de grila 1M

Temperatura maxima 170'C

Bobina de shoc e clasica. Eu n-am avut, asa ca am luat o bucata de cablaj, cam de 50*5mm, am pilit cuprul pe partea din mijloc, in capete am lipit 2 termiminale, si am bobinat cu sarma de 0,1(parca!) 100-150 de spire. Bobinele de oscilator se pot confectiona, doar sa fie identice, merge cam cu orice tip de bobine. Eu am folosit niste bobine gata facute cu inductanta cunoscuta. Iesirea oscilatoarelor se leaga fiecare printr-o rezistenta de 50-100K (parca!) impreuna la o dioda cu germaniu, si un condensator nepolarizat (detectorul clasic MA), si de-aici vine la amplificatorul audio.

Frecventa fiind relativ mica (1MHz) nu trebuie sarme groase, ecranate etc, eventual doar legaturi cat mai scurte, si circuitele oscilatoarelor cat de cat distantate.

In imagine aveti 3 din piesele mai speciale folosite: un shoc improvizat, un condensator variabil si bobina oscilatorului.

Posted Image

Link spre comentariu

Originala rezolvarea schemei . felicitari si multumiri pentru prezentare.Sunt convins ca montajul se poate realiza si cu alte tipuri de tuburi , nu numai subminiatura . Ar fi interesant montajul executat intr-un selector de canale Tv. cu tuburi din care sa se scoata rotactorul , existand astfel socluri cu ecranaje , condensatori variabili si capacul , tot metalic , rezultand un montaj compact si robust. mai ales ca sunt doua sectiuni in acest dispozitiv unde se pot monta patru asemenea oscilatoare , folosind duble triode. exista multe posibilitati reale de a perfectiona acest ''instrument''.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Un termenvox ieftin (nu costa mai mult de 10 lei componentele), va puteti realiza dupa urmatoarea schema:

Posted Image

Traful de iesire e de tipul celor din radio-urile cu tranzistori, difuzor de 8 ohm.Cele trei integrate sunt CD4011, sau romanestile MMC4011.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări