Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

THEREMINA

nicolae57

Postări Recomandate

• Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mikrosha

5

• kripton

5

• Dj_Dog

2

• nicolae57

2

Top autori în acest subiect

O aplicatie interesanta a tuburilor electronice, un instrument muzical original.

Din cate stiu eu, a fost inventat de un rus pe nume Termen, iar aparatul se numeste TermenVox. O schema pe tranzistoare a fost publicata si intr-o carte de electronica de la noi (nu-mi aduc aminte titlul acum)
Link spre comentariu

Din ce am vazut eu pe youtube cred ca in acel montaj cu tuburi se produc niste oscilatii (probabil ca nu sunt identice, or fi pe o gama de frecvente mai variata) pe care orice lampar le detesta la montajele tuburi.Oricum e interesant.

Link spre comentariu

"Termenvox" i se mai zice, si este format din 2 oscilatoare RF, la care unul dintre circuitele oscilante este legat la "antena". Mana actioneaza ca un condensator suplimentar, care scade frecventa acestuia. Din amestecul a 2 frecvente apropiate apare fenomenul de "batai", care are forma unui semnal de frecventa joasa modulat in amplitudine, care-i detectat si trimis spre amplificatorul audio. Intr-adevar, este un articol in "Caleidoscop de electronica" despre asta, cu o schema pe tranzistoare, cand il gasesc o sa-l pun aici.

Variatiune pe tema:

http://www.dogstar.dantimax.dk/theremin/index.htm

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

"Construiti un termenvox", din "caleidoscop tehnic" de Oprescu.Am incercat si eu de curiozitate un termenvox "original", pe subminiatura 6?16?. Fiecare trioda e folosita ca oscilator Collpits in jur de 1 MHz, atunci cand apropii mana de antena scade frecventa unuia si apar batai, care-s detectate cu o dioda punctiforma cu germaniu. Nu suna ca o "vioara", mai degraba ca un radio pe medii care nu-i pe post. :jytuiyu

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Imi aduc aminte de theremina dintr-o editie a Chestiunii Zilei, cand Calinescu incepuse sa introduca tot felul de oameni cu realizari ciudate, uimitoare sau inedite. Un tip a cantat la asa ceva. Ani de zile am incercat dupa aceea sa imi aduc aminte de numele instrumentului...

Link spre comentariu

Eu cred ca sunt de fapt doua perechi de oscilatoare.Numai asa imi pot explica intreruperea sau ''pauza''dintre sunete care au aceeasi frecventa si oscilatoarele care au acest rol de ''muting'' au ca rezultanta o frecventa ultraacustica,functionarea sau ne-functionarea acestora ducand la existenta sau absenta unei tensiuni ( obtinuta in urma unei demodulari )care comanda functionarea perechii de oscilatoare ce dau frecventa audio. Ma duce gandul la o combinatie intre un detector de metale si un tub de reactanta, ''metalul'' fiind de fapt a doua mana a interpretului ( se si vede ceva in acest sens ).

Link spre comentariu
Vizitator balauru

Vezi albumul live al trupei Led Zeppelin "The Song Remains the Same".Contine un solo al lui Jimmy Page la acest instrument "exotic".Respecte,balauru'

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări