Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intercomm pentru moto - cu preamp si amp - DIY

raduadi

Postări Recomandate

Salut.

Vreau sa imi contruiesc un intercomm pt motocicleta. De ce? - pt ca imi place DIY si imi trebuie o astfel de instalatie. Pentru cei care nu stiu termenul: "intercomm" se refera la un fel de sistem de comunicatie intre pasagerii unei motociclete care poate avea pe langa microfoane si casti si intrari auxiliare pt muzica, gps, statii emisie-receptie, radare si orice sunet care vreti sa il auziti bine in casti.

In al 2-lea rand legat de pozitionarea topicului la accesorii audio si nu la auto sound, sper sa nu se supere moderatorii, dar rubrica aceea e plina de intrebari de coduri de casetofoane si mufe. Aici cred ca voi avea mai multi cititori experimentati in design audio care sa imi dea o mana de ajutor in legatura cu unele probleme pe care le am cu zgomotul si conexiunea semnalelor audio (nu sunt electronist si unele intrebari vor fi chiar comice pentru unii din voi).

Ideea este sa montez 2 difuzoare (250mW/8R/diam.3cm), un microfon, firele si o mufa jack de 3,2mm cu 4 contacte in fiecare casca moto (cu banda autoadeziva, lipici, un cutter si rabdare). Casca pasagerului pasagerului se conecteaza printr-un cablu cu 4 fire la o mufa in lateralul sei pasagerului, conducatorul se conecteaza la panoul frontal pe ghidon. Panoul frontal de comanda va avea si mufele pt gps, statie emisie receptie, aux, etc. Tot pe panou vor fi aduse butoanele mp3-ului (play/pause/next/prev) si un regla volum pt microfoane si un master volume pt casti. Celelalte volume (gps, statie radio, aux se vor regla de la fiecare dispozitiv in parte). Pe firele de microfon montez cate un buton (tip contact limitator - buton fara retinere - normal deschis) care vor cupla microfonul doar la apasarea butonului. Pt pasager acesta va fi pe lateralul sei si pt conducator pe ghidon. Circuitele si mp3-ul vor fi puse la un loc sub sa ca sa fie asigurate impotriva ploii si hotilor. Cred ca e destul de clar si in poze - Poza 1 si Poza 2 (scuze de schema - de obicei desenez frumos).

Poza 3 - Preamplificatorul

L-am lipit dar alimentat dintr-o sursa de calc bazaie si fasaie incredibil de urat - ce as putea sa fac sa elimin aceste probleme.

Poza 4 - Amplificatorul

Inainte sa imi spuneti ca nu imi trebe TDA2005 pt niste casti - asta aveam in cutia cu piese, merge direct la 12V, l-am montat (dupa schema din datasheet) si merge binisor (are totusi un fasait pe fond). Dar am cateva intrebari legat de modificarile pe care vreau sa le fac fata de schema originala si care le-am desenat in poza 4:

-e ok sa leg castile in modul acela?

-pe intrare mi sa parut ca se aude mai bine cu cond de 100n poli decat cu electrolitic de 2,2uF care bazaie. condensatoarele de 100n sunt cele verzi din ultima poza. e ok sa le folosesc pe cele verzi in locul celor de 2,2uF electrolitice?

-rezistentele de 3,3 ohm sunt ok? pt ca unele scheme pun de 33 ohm?

-factorul de amplificare il pot regla doar prin schimbarea lui R1 120k?

Conexiuni - probleme

-pot lega cele 2 microfoane in felul cum leam desenat eu in poza 2?

-pot lega semnalul de iesire din preamp la canalele stanga si dreapta de la amplificator prin rez cum le-am desenat eu?

-mai observati vreo greseala pe partea de microfoane? curentul de bias pt microfoane e ok daca trece prin mai multe rezistente?

Filtru deparazitare

-imi trebuie asa ceva neaparat?

-puteti sugera o schema eficienta?

-pot folosii bobine de genul celor din ultima poza? (sunt recuperate din surse de calculator)

Va multumesc anticipat pt ajutor. Pana vine vremea buna sper sa termin si intercomm-ul. :partyman: Norock!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• raduadi

4

• niq_ro

1

Am rezolvat partial problemele cu preamplificatorul. Am folosit schema de mai sus inlocuind urmatoarele piese:-rezistenta de 500k cu una de 100k-cele 2 rezistente de 22k cu unele de 33k-am pus un cond ceramic de 100n peste TL071 intre pinii de alimentare 4 si 8-am eliminat condensatorul de 10uF si am pus unul de 100uF intre pini de alimentare pe placa preaplif.Se aude un pic cam slab amplificat printr-un amplif de P3A de 60W dar cred ca se rezolva schimband factorul de amplificare. Ce recomandati sa schimb rez de intrare de 10k in una mai mica sau rez de 100k cu una de valoare mai mare???Problema apare daca conectez preamplificatorul la amplificatorul TDA2005 care pare sa oscileze deoarece nu se aude nimik in afara de un bazait f enervant. Nu inteleg de ce face asa pt ca aplificatorul merge f bine daca ii dau semnal dintr-un mp3 player.M-am mai gandit si cred ca ar fi totusi mai bine sa fac un amplificator pe tranzistori pt casti ca nu imi trebe un amp 2x10W pt 4 difuzoare de casti totusi. Puteti sa imi recomandati o schema care sa fie mai putin zgomotoasa avand in vedere ca o sa fie alim din bateria motorului? Si care sa duca difuzoare pe 30-32 ohm/250mW (am gasit niste difuzoare mai mici cu impedanta asta).

Link spre comentariu

Am scapat de problemele cu zgomotul la conectarea microfonului conectand preamp la un amplificator pt casti ca acesta: http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Audio/headphone.htm

-la aceasta schema am modificat (din motiv de piese disponibile) 2n2222 in loc de tranzistori bc549c, rez de 500k in locul celor de 470k, cond de 220u in locul celor de 2200uF si am mai adaugat un cond de 100n in paralel cu cel de pe alimentare.

-singura modificare pt preamp a fost schimbarea rezistentei de 10k cu una de 1,5k pt a mari factorul de amplificare

As vrea sa modific amplificatorul sa scoata mai mult (se aude f incet cu semnal preluat dintr-un mp3 player dat la maxim). Folosesc casti de 8ohm/500mW/diam 3cm.

Se poate?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

CLOSED - macar dpmdvAm folosit un preamp TL072 cate un opamp pt fiecare microfon (neinversor). Un mixer pasiv pe rez de 10k in care mixez MP3 stereo, microfoanele 1 si 2 la castile 2 si respectiv 1 (sa auda 1 cand vb 2 si invers), gps mono, radio mono. Amplificatoarele folosite sunt TDA2822M (cate 1 pt fiecare casca). Castile ceva prostii chinezesti - diam 23mm, 8 ohm, 0,25W cu cate o rezistenta de 100ohm in serie (da si asa tot fasaie).Ca idee pcbul e asta (in partea de sus sunt 2 LM317T - pt 1,5V si respectiv 10V).Nu mai am timp de proiect acuma dar se poate imbunatatii alegand un alt amplif decat prostiile alea de tda2822m. Bafta!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări