Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena bipolara

Vizitator Rockeru

Postări Recomandate

Vizitator Rockeru

Am tunerul din turnul electronica 3220 si nu am antena calumea la el ! in blocul in care stau eu se afla la etajul 7 un radio de pocaiti care emite doar sclujbe si ma dispera... tunerul urca pana la 104.5 MHz( pe vremea lui era ceva) prind tot ce se poate prinde cu o antena(un amarat de fir de 25 cm) lagat acolo in spate la ultrascurte...eu nu ascult pocaitzii... ascult kissfm cel mai mult si il prind destul de bine doar ca nu perfect (asa ca asta de la mine din bloc) si am auzit ca daca ii fac o antena bipolara, o sa mearga bine( sau un amplif de antena ar fi mai bun??) acuma nu stiu, va rog pe voi sa-mi ziceti cum arata o antena din aia bipolara ,ce contine si cum se face(sunt incepator si sunt cam habarnist) :nas: Ascult mult la radio si as vrea sa mearga calumea ... e singurul radio care il am la colectie ... la vara o sa am nevoie mare de el :smt103: :hamac :49 :colac stitzi voi......

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hnf

5

• yo4hhp

2

• cirip

1

• MiniTehnicus

1

Top autori în acest subiect

Nu prea cred ca-i zice antena bipol-ara....poate dipol.Tunerul tau sigur are banda VEST, 88-108Mhz ?O antena buna are castig (amplificare). Vezi daca poti urca o antena ground-plane sau Jpole sau dipol deschis pe acoperis.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Am tunerul din turnul electronica 3220 si nu am antena calumea la el ! in blocul in care stau eu se afla la etajul 7 un radio de pocaiti care emite doar sclujbe si ma dispera... tunerul urca pana la 104.5 MHz( pe vremea lui era ceva) prind tot ce se poate prinde cu o antena(un amarat de fir de 25 cm) lagat acolo in spate la ultrascurte...eu nu ascult pocaitzii... ascult kissfm cel mai mult si il prind destul de bine doar ca nu perfect (asa ca asta de la mine din bloc) si am auzit ca daca ii fac o antena bipolara, o sa mearga bine( sau un amplif de antena ar fi mai bun??) acuma nu stiu, va rog pe voi sa-mi ziceti cum arata o antena din aia bipolara ,ce contine si cum se face(sunt incepator si sunt cam habarnist) :nas: Ascult mult la radio si as vrea sa mearga calumea ... e singurul radio care il am la colectie ... la vara o sa am nevoie mare de el :smt103: :hamac :49 :colac stitzi voi......

eu am spus sa cauti antena cu DIPOL,de antena bipolara nu am auzitfii atent la exprimare!
Link spre comentariu
Vizitator Rockeru

uite, eu as puteas urca be bloc sa motez o antena , dar problema este ca tot pe blocul meu se afla inca vreo 50 de alte antene, si pe langa toate astea mai e si cea de la radio (la etajul 10 se afla un post de radio care emite de pe blocul meu! )eu stau la 3... si ar mai fi o problema! nu stiu cum sa fac o antena caluema pt radio! la tv stiu dar la radio habarnam ...... eu la tuner am 4 antene in spate... doua sunt de la lungi, medii si scurte, iar celelalte 2 sunt de la ultrascurte(cele care ma intereseaza pe mine defapt) dar acolo in spate la cele 2 antene de la ultrascurte apare un semn ca doua jumatati de plus, una langa alta si scrie 300ohmi sub ele... asta ce e? deci antena de la ultrascurte sunt defapt 2 antene? sau trebuie sa fac ceva bobina? care sa o leg la cele 2 borne de la antena? sau sunt 2 antene separate care trebuie sa le urc be bloc? Faptul ca acest post de radio emite de pe blocul meu e o problema daca eu ma urc cu antenele mele pe bloc? Imi strica semnalul? cum fac ca aceasta antena sau antene sa nu fie afectate de ploaie? sau sa nu fie traznite de fuljer? nu seamana cu o parabolica?

Link spre comentariu

Neica.....ce scrie pe scala aparatului in dreptul benzii de UUS ?Ai banda 88-108MHz ?O antena j-polecauta pe google calculator pentru antena asta.Restul antenelor de pe bloc sunt pt tv....n-ai tu treaba cu ele.

Link spre comentariu

Tunerul Electronica are ambele benzi de frecventa 65-73Mhz si 88-104Mhz.

Antena pentru FM este conectata la tuner prin cablu panglica cu impedanta de 300ohmi.

Seamana cu firele de boxe, adica 2 fire izolate in plastic transparent si alaturate, insa este practic

doar pe distante mici de 1-4m deoarece are atenuare mai mare decat cablul coxial.

Cablul coaxial de tv are 75ohmi si se poate folosi la tuner dar trebuie facuta o adaptare de impedanta.

Cel mai simplu folosesti un dipol deschis, adica 2 sarme de 4-6mm pana la teava de cupru de instalatii sanitare de 15mm.

Pe o bucata de izolator ( dreptunghi din plexi, lemn, textolit, chiar cablaj imprimat fara cupru)

fixezi sarmele una in prelungirea celeillalte cu un spatiu de 1cm intre ele.

Sa fie paralel cu latura lunga a dreptunghiului.

Conectezi firul central de la cablul coaxial la una din sarme si tresa la cealalta si asa obtii o antena simpla.

Iar aici gasesti cateva carti utile de unde poti afla mai multe despre antene si despre radio:

http://www.asrr.org/index.php?option=co ... ut=default

Link spre comentariu
Vizitator Rockeru

Asa. Am facut antena. Doar ca nu am pus nici o teava de cupru. Nu am inteles la ce te-ai referit cand ai zis de teava de cupru...si inca ceva! cum sa-i fac adaptarea de impedanta!??? cablul are 75 ohmi, iar mie imi trebuie 300! sa pun rezistente? daca trebuie sa pun, unde le pun mai exact?si inca o problema.... situatria este aceeasi. La fel de prost prind kissul. Acum doar daca pun radioul in geam abea prind ceva.Am sa pun si o poza. Daca nu e bine te rog sa-mi zici pls. (poza vine maine, acuma e noapte si nu se vede)

Link spre comentariu

Adaptarea in impedanta se face cu un BALOON :google Dar totusi nu cred ca e nevoie doar pentru receptie sa iti faci asta.Vezi ca antena trebuie s-o pui pe verticala.Ce zici de teava de Cu?Teava de cupru o folosesti pentru antena J-pole.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări