mișa Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 Si eu am facut clorura ferica din hexametafosfat de sodiu si pentanitrat de tetraeritrita cu ajutorul unei baghete magice. Am picurat si eu putin clor. Merge si in ziua de azi. (clorul e un gaz)Solutia de clorura ferica poate fi incalzita la microunde fara nici un fel de probleme. Link spre comentariu
Vizitator ioa_ro Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 Ma gandesc sa cumpar si eu clorura ferica ca sa-mi corodez placi. Vreau sa stiu: - la depozitare trebuie sa se afle intr-un mediu racoros? De exemplu nu este indicat sa stea prin casa in timpul verii f calde de Bucuresti nu? Insa n-as pune-o in acelasi frigider in care tin mancarea... - din ce material trebuie sa fie vasele in care lucrez (sa zicem ca placile-s de 10x15cm maxim)? Pot fi din plastic? Pot fi cutii de plastic ca alea de bucatarie pt mancare? Sau trebuie sa fie obligatoriu inalte/grele etc. ca de laborator, ca sa elimin riscul de a stropi in afara? - cum sterg clorura ferica de pe obiectele care au fost imbibate cu aceasta? - nu in ultimul rand, unde ma duc sa arunc deseul, prin Bucuresti? Pot s-o tin la depozitare in acelasi vas in care corodez placile? In general cu ce instrument bag placa in baie? Cu o sarma tare, acoperita cu plastic, avand forma unui carlig cu patru capete? Cum sterg clorura ferica de pe sarma si placa nou formata? Link spre comentariu
djlove Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 "Ma gandesc sa cumpar si eu clorura ferica ca sa-mi corodez placi. Vreau sa stiu: - la depozitare trebuie sa se afle intr-un mediu racoros? De exemplu nu este indicat sa stea prin casa in timpul verii f calde de Bucuresti nu? Insa n-as pune-o in acelasi frigider in care tin mancarea..." O ti la temperatura camerei, nu este nici o problema, nu conteaza care este temperatura, numai sa nu inghete. "- din ce material trebuie sa fie vasele in care lucrez (sa zicem ca placile-s de 10x15cm maxim)? Pot fi din plastic? Pot fi cutii de plastic ca alea de bucatarie pt mancare? Sau trebuie sa fie obligatoriu inalte/grele etc. ca de laborator, ca sa elimin riscul de a stropi in afara?" Da, caserolele de mancare sunt perfecte. Sunt foarte bune din plastic, daca este metal, il poate coroda. Eu am un mic castronel patrat, cumparat de la piata, in care corodez cablajele. "- cum sterg clorura ferica de pe obiectele care au fost imbibate cu aceasta?" Daca ai atins de textile, nu se mai ia, ramane patat, la fel si daca lucrezi in curte pe beton, si acesta ramane patat. In concluzie lucreaza atent ca sa nu patezi nimic. "- nu in ultimul rand, unde ma duc sa arunc deseul, prin Bucuresti?" Eu il diluez foarte mult si il arunc in canalizare. "Pot s-o tin la depozitare in acelasi vas in care corodez placile? In general cu ce instrument bag placa in baie? Cu o sarma tare, acoperita cu plastic, avand forma unui carlig cu patru capete? Cum sterg clorura ferica de pe sarma si placa nou formata?" Nu este foarte bine sa o ti in vas deschis ca poate atingi de el si patezi tot pe acolo. Eu dupa ce am corodat placa, o pun inapoi in sticla in care a fost. Speli caserola si esti in siguranta cu petele Placa o pui cu mana pe suprafata clorurii, eu o pun sa pluteasca pe suprafata, cu fata cuprata, evident, in contact cu clorura. In acest mod, din cat am experimentat eu, se corodeaza mai repede decat daca ai intreduce placa complet in clorura, sau ai introduce complet cu fata in sus. De luat, o iei cu o penseta. Daca crezi ca nu te decurci cu clorura fara sa patezi, poti cumpara solutia de la TME, cristale, care se dizolva in apa si solutia este transporenta, nu pateaza, dar corodeaza intr-un timp mai indelungat. Nu mai stiu codul exact, B..... , daca daca cauti pe forum o sa il gasesti, pretul este mai mic, in jur de 4-5 ron. Eu asta folosesc in momentul actual si sunt multumit de ea. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 Poti lipi pe spatele placutei o bucatica de scoci,s-o scoti mai usor Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 Petele de clorura ferica din textile pot fi scoase complet cu acid oxalic (toxic). Riscul e sa se decoloreze de tot. Cel mai bine ies din textile albe. Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Folositi manusi chirurgicale (circa 0,4lei perechea in farmacii) si puteti sa va bagati degetelele in clorura sa manuiti placuta ;) Link spre comentariu
nickrvl Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Folositi manusi chirurgicale (circa 0,4lei perechea in farmacii) si puteti sa va bagati degetelele in clorura sa manuiti placuta ;)Poate sint fatalist? Eu bag mina direct in clorura, scot placa sa ma uit la ea daca e gata, o pun la loc daca nu dupa care ma spal la chiuveta si nu ma patesc nimic, nici macar patat. Din seria, nu faceti asa ceva acasa.... Link spre comentariu
yo9hnf Postat Noiembrie 22, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Si eu bag mana in clorura fara probleme (vizibile deocamdata ).Eu mi-am facut o mica cuva de corodare si inainte de a scufunda cablajul, ii dau o gaura pe unde trec o bucata de guta-ata de pescuit pentru a-l putea verifica repede.Partea buna la folosirea unei cutii este ca pui cablajul cu fata-n jos pe suprafata solutiei si poti vedea progresul de corodare. Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Nu e nici o problema sa-ti bagi mina in clorura ferica. Trebuie doar sa te speli dupa aia. Oricum nu e bine, nu exagera. Nu e mare pericol dar nu are rost. De ce sa te expui la Fe3+? Asta nu prea il intilnesti in natura! Link spre comentariu
Den Postat Noiembrie 24, 2009 Partajează Postat Noiembrie 24, 2009 Eu am reusit performanta sa rastorn clorura in mijlocul camerei.In fapt a zburat ca m-am impiedicat de scaun.Am aruncat pe pereti..haine..parchet..dulapuri,inclusiv pe o siameza.De fapt n-am ratat nimic(nemancat,aveam cam 1 litru si ceva in vas).Si eu ma balacesc cu mainile in clorura.Prost obicei.Nu stiu daca asta e o cauza ca am albit in cap mai de tanar. Mai trebuie sa vina cineva si sa zica ca a bagat vasul cu solutie si placuta in cuptorul cu microunde Link spre comentariu
djlove Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Mai trebuie sa vina cineva si sa zica ca a bagat vasul cu solutie si placuta in cuptorul cu microundeEu asa am incalzit clorura, cand foloseam, deoarece acum folosesc alta solutie. Puneam clorura intr-un borcan si il bagam 1 minut sau 2 la cuptorul cu microunde, apoi o puneam in vas si cabajul la corodat. Functiona perfect. Solutia am folosit-o numai cand aveam clorura noua, sau foarte putin uzata. Link spre comentariu
Vizitator nailuy Postat Iunie 18, 2010 Partajează Postat Iunie 18, 2010 hai sa va dau e solutii mai eficienteclorura ferica depozitati-o in cantitati mici si in mai multe sticle de plastic, de obicei cele de apa plata si inchise la culoare (albastre)daca se sparge sau se scurge sa nu curga totul si sa patati prea mult.atentie cand depozitati clorura desfaceti dopul sticlei putin, scoateti putin aerul cat sa se faca putin vid in sticla.depozitarea sa fie la temperatura camerei sa fie cel putin 10grade celsius si mediul sa fie cat mai putina lumina.ca sa poti folosi clorura ferica cat mai mult folositi un vas cu apa in care sa incapa sticla de plastic in care depozitati clorura.atentie cand incalziti clorura desfaceti dopul de la sticla cat sa iasa gazele care se dilata sa nu deformeze sticla sau sa o sparga in timpul incalzirii, fierberii.folositi sticle de apa plata de juma de litru de la DORNA au peretii mai grosi si rezista mai bine la temperaturi mai mari si mai si protejeaza clorura de radiatiile luminoase.dupa ce incalziti clorura in sticla si apa din jur fierbe, puteti sa o turnati in recipientul unde decuprati.procesul de incalzire este asemanator ca pe timpuri cand se fierbea laptele in 2 recipiente (gen termos) sa nu dea in foc.cand clorura este fierbine va recomand sa nu inhalati vaporii care ii degaja sunt inecaciosi.inainte de a turna clorura ferica in recientul de decuprare (care este din plastic bineinteles) turnati apa fiarta in el si vedeti daca rezista la 100 de grade sa nu aveti surprize dupa ce puneti clorura ca se deformeaza vasul de plastic la cladura.mai folositi hartie igienica sau servetele in caz de a curs pe undeva sa nu pateze sau sa se intinda asa mult daca ati atins ce nu vreeati sa fie atins...mai folositi o furculita de plastic de unica folosinta, iar la sfarsit cand puneti clorura ferica la loc si sa nu adunati mizeria sau ce raman reziduri folositi o seringa de capacitate mare si tot timpul asorbiti clorura din acelasi punct cand de vede "fundul" vasului de decuprare puteti sa il spalati in chiuveta cu aparece, respectiv toate ustensilele si placutele de decuprare...folositi furculita sau scobitoarea ca nu va atingeti de clorura prea mult si sa puteti manevra placuta...placuta sa stea la suprafata clorurii sa nu fie mai mult de 5 mm adancime clorura caci eficenta este tot aceeasi...viteza de corodare cand clorura este noua este de maximulm 2 minute si cnd e uzata in 5 minute...clorura pe care o folosesc eu este negru calumea si parca e o miere diluata ca si vascozitate, miscibilitate.cum as mai putea sa o diluez fara sa discrug calitatea, oky apa oxigenata o singura data si nu o mai pot folosi pe viitor se (distruge singura)alte metode de diluare, reconstruire a clorurii ferice? Link spre comentariu
stefan_k Postat Iunie 19, 2010 Partajează Postat Iunie 19, 2010 Vechi subiect.Chiar daca in majoritatea cazurilor nu se pateste nimic de la bagatul degetelor in clorura, cred ca e suficient un singur contraexemplu ...Aveam o zgarieturia foarte mica la nivelul epidermei, practic nici nu am observat-o decat "dupa" (nu ajunsese la "sange", doar pielea era zgariata). Si mi-am facut de lucru si cu clorura ... Chiar daca de obicei sunt atent, atunci a fost ce a fost de am reusit sa imi bag degetele in respectiva solutie.Rezultat: o infectie de toata frumusetea, de care am scapat cu greu. Infectie mica, localizata, sub forma de crusta, fara puroi, dar persistenta si deranjanta (un pic dureroasa). Degeaba desprindeam crusta si curatam/dezinfectam, problema revenea. A trecut intr-un final, dar destul de greu. Daca cumva as fi avut o rana mai mare / mai adanca (si nu o "banala" zgarietura), putea sa se termine mult mai urat.Asadar, atentie. Link spre comentariu
Vizitator nailuy Postat Iunie 19, 2010 Partajează Postat Iunie 19, 2010 Vechi subiect.Chiar daca in majoritatea cazurilor nu se pateste nimic de la bagatul degetelor in clorura, cred ca e suficient un singur contraexemplu ...Aveam o zgarieturia foarte mica la nivelul epidermei, practic nici nu am observat-o decat "dupa" (nu ajunsese la "sange", doar pielea era zgariata). Si mi-am facut de lucru si cu clorura ... Chiar daca de obicei sunt atent, atunci a fost ce a fost de am reusit sa imi bag degetele in respectiva solutie.Rezultat: o infectie de toata frumusetea, de care am scapat cu greu. Infectie mica, localizata, sub forma de crusta, fara puroi, dar persistenta si deranjanta (un pic dureroasa). Degeaba desprindeam crusta si curatam/dezinfectam, problema revenea. A trecut intr-un final, dar destul de greu. Daca cumva as fi avut o rana mai mare / mai adanca (si nu o "banala" zgarietura), putea sa se termine mult mai urat.Asadar, atentie.sa nu mai zic de mirosul degetelor care le-ai bagat in cloruraremediu in mare era (sa nu folosesti apa oxigenata un accelerator cu clorura) spirt pe rana si tifon imbibat cu rivanol un pansament schimbat de 2 ori pe zi si in 3 zile era gata... cate taieturi si rani aveam de la cu ce mai lucram.... ah... Link spre comentariu
radusa Postat Iunie 21, 2010 Partajează Postat Iunie 21, 2010 In ceea ce priveste clorura ferica la rani am o alta perere.Mama mea care era chimista m-a invatat ca clorura este un coagulant foarte puternic. Ca atare de cate ori ma taiam si curgea mult sange (care nu are intotdeauna legatura cu adancimea taieturii), puneam cateva picaturi direct pe rana. Sangele se coaguleaza rapid. Nu am avut niciodata probleme de infectare. Dar bineintales ca aceasta metoda este de preferat a se lasa ca o ultima optiune dupa ce s-au incercat alte metode ca presiune pe rana, presiune in amonte pe vena, etc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum