Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clorura ferica. Depozitare/Reutilizare

yo9hnf

Postări Recomandate

Eu pe vremuri (anii 80) am corodat prin electroliza. Practic se coroda aproape tot cuprul, mai ramineau insulite izolate din punct de vedere electric pe care le corodam cu clorura ferica. Am ajuns la metoda asta pentru ca gaseam foarte greu clorura ferica asa ca faceam economie. Sulfat de cupru pentru electrliza se gasea de cumparat. Azi nu e o metoda practica pentru ca se gasesc usor substante de corodat.

Se pare ca ai facut ceva "experimentari" la viata ta, si daca tot ai adus vorba trebuie sa te intreb, prin electroliza era multumitor ce iesea? dura mult ca timp comparativ cu clorura?
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

12

• yo9hnf

6

• nickrvl

5

• MifTy

4

Top autori în acest subiect

Cablajele ieseau foarte bine prin electroliza. Nu aveam trasee intrerupte. Bineinteles daca faceam bine desenul. Viteza de lucru depinde de densitatea de curent (A/dm2). La mine dura mult mai mult decit o corodare cu clorura ferica, da' eram multumit ca puteam lucra.

Link spre comentariu

mi?a, când mi-a spus gagiu' despre perhidrol, etc. eram încep?tor, a?a c? putea oricine s? bat? câmpii, c? nu avem ce altceva s? fac decât s?-l cred!!!îns? oricum, nu credeam chiar orbe?te, încercam pe cât posibil s? verific personal... dar vizavi de chestia aia n-am mai avut ocazia s? verific nimic...mai ?tii, poate m-am scutit de chestii dr?gu?e, ca de pild? demolatul blocului (de 10 etaje!!! :rade: ), etc...

Link spre comentariu

Ha ha! Demolatul blocului... Parca imi este cunoscuta expresia. Si parintii mei ziceau ca intr-o zi o sa arunc casa in aer, dar din fericire a scapat, iar eu am avut sansa sa nu ma accidentez niciodata.Daca tot am pomenit de metoda prin electroliza, trebuie sa spun ca avea si un avantaj. Puteai lasa oricit cablajul la corodat pentru ca dupa un timp cuprul se coroda iar circuitul electric se intrerupea asa ca nu riscai sa corodezi si traseele. Eu de multe ori puneam la corodat seara, iar dupa amiaza cind veneam de la scoala in loc sa imi fac temele il scoteam si-l bagam in putina clorura ferica pe care o aveam. In clorura statea foarte putin pentru ca urmele de cupru ramase erau foarte subtiri.

Link spre comentariu

Cablajele ieseau foarte bine prin electroliza. Nu aveam trasee intrerupte. Bineinteles daca faceam bine desenul. Viteza de lucru depinde de densitatea de curent (A/dm2). La mine dura mult mai mult decit o corodare cu clorura ferica, da' eram multumit ca puteam lucra.

La catod foloseai un electrod la fel de mare ca si placa pentru corodat? In loc de "piatra vinata" nu merge si sare de bucatarie? Pentru ca aici scopul e de a coroda. :nas: N-am ce face, intrebarile vin pe banda rulanta...
Link spre comentariu

Catodul era de obicei mai mare decit cablajul. Aveam unu' universal ca sa zic asa dintr-o tabla subtire de cupru de dimensiune aprox A5, pe care se depunea cuprul extras de pe cablaje.Merge si cu sare de bucatarie dar apare o problema: Cuprul ramine in electrolit, nu se depune. Acest lucru are ca efect ca dupa citeva minute solutia devine galben-maronie si mult mai conductoare din punct de vedere electric punind sursa in scurt circuit.(poate ca cu o sursa tapana ar merge)Pe de alta parte, electrolitul din sulfat de cupru nu se consuma in timp (nu se uzeaza) asa ca il puneam innapoi in sticle dupa ce terminam.Pe vremea aia mai faceam tot felul de experimente de acoperiri metalice, asa ca electrodul (catodul) folosit pentru cablaje il foloseam uneori ca anod in baile de cuprare pentru ca el era acoperit cu strat destul de gros ce cupru de puritate foarte mare (electrolitic).Ca sa fiu mai precis: electrolitul poate fi solutie de sulfat de cupru daca il folosesti doar pentru corodat. Daca doresti ca stratul de cupru depus pe catod sa fie de calitate, electrolitul trebuie sa contina si acid sulfuric, dupa o reteta exacta.

Link spre comentariu

Multam de raspunsuri, acum m-am luminat, si tot odata o informatie de tinut minte. Si uite asa mi-am adus aminte de vremea cind erau la moda filmele Western si ne tot chinuiam sa "metalizam" pe paftale de centura doua pistoale incrucisate ca asa era moda.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Si eu am folosit de cateva ori metoda asta de corodare a traseelor prin electroliza.Ca electrolit am folosit otet iar catodul era un cui de fier.Daca nu voiai un cablaj finut mergea de minune...

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator ionutmarius

sall . are cineva idee cum se prepara clorura ferica ca eu nu stiu.am cumparat azi o sticluta de 125g esolida si nu stiu cum sa o prepar.va rog ajutatima

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

dac? e cump?rat? la sticlu??, în form? lichid?, din magazin, e deja diluat?.dac? e solid?, dizolv-o în ap? distilat? (d'aia auto)... propor?ia exact? n-o mai ?tiu, oricum, dac? ajungi s? nu se mai dizolve nici o granul? în solu?ia aia, înseamn? c? ai saturat-o 100%...cea care se vinde în form? lichid? mi se pare c? are cam 70-80% concentra?ie...teoretic, ar fi trebuit s? scrie pe eticheta sticlu?ei un mod de preparare, ceva...

Link spre comentariu

Pe vremuri se coroda si cu sare de bucatarie prin electroliza, cuprul din clorura ferica se poate recupera pe o bucata de tabla de fier prin electroliza.De unde ai cumparat clorura solida?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Catodul era de obicei mai mare decit cablajul. Aveam unu' universal ca sa zic asa dintr-o tabla subtire de cupru de dimensiune aprox A5, pe care se depunea cuprul extras de pe cablaje.Merge si cu sare de bucatarie dar apare o problema: Cuprul ramine in electrolit, nu se depune. Acest lucru are ca efect ca dupa citeva minute solutia devine galben-maronie si mult mai conductoare din punct de vedere electric punind sursa in scurt circuit.(poate ca cu o sursa tapana ar merge)Pe de alta parte, electrolitul din sulfat de cupru nu se consuma in timp (nu se uzeaza) asa ca il puneam innapoi in sticle dupa ce terminam.Pe vremea aia mai faceam tot felul de experimente de acoperiri metalice, asa ca electrodul (catodul) folosit pentru cablaje il foloseam uneori ca anod in baile de cuprare pentru ca el era acoperit cu strat destul de gros ce cupru de puritate foarte mare (electrolitic).Ca sa fiu mai precis: electrolitul poate fi solutie de sulfat de cupru daca il folosesti doar pentru corodat. Daca doresti ca stratul de cupru depus pe catod sa fie de calitate, electrolitul trebuie sa contina si acid sulfuric, dupa o reteta exacta.

pe mine m-a pus mama dracului sa pun in clorura ferica in timpul corodarii placii, cateva picaturi de clor dar cred ca am intoxicat tot cartierul din cauza gazului emanat. partea buna a fost ca mi-a corodat placuta definitiv si irevocabil dar ... de tot... apoi m-am smecherit si cu o masca de gaz pe fatza, am facut corodarea, de data asta cu mai mult clor si in aprox un minut ori doua, aveam placa corodata :)
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator DIAFRAGMA

eu am facut solutie pt.corodat(nu stiu daca este clorura ferica)din acid clorhidric+RUGINA! prepararea se face intr-o sticla am pus rugina in sticla cu acid pana nu mai intra in reactie solutie din asta folosesc si in ziua de azi si sunt multumit

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări