Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clorura ferica. Depozitare/Reutilizare

yo9hnf

Postări Recomandate

Va salut !Am cautat pe forum dar nu am gasit nimic referitor la pastrarea clorurei ferice.Deci:-in ce se pastreaza-cat timp ar trebui folosita ?-ce facem cu mizeriile din ea?-ce facem cu stratul care se depune la fundul recipientului ?Din experienta, ce trebuie facut cu ea ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

12

• yo9hnf

6

• nickrvl

5

• MifTy

4

Top autori în acest subiect

Eu o pun in vas, corodez ce am de corodat cu ea si apoi o pun din nou in sticla in care am cumparat-o. Fac acesta operatie pana nu mai corodeaza. Cat despre statul care se depune pe fundul sticlei de clorura, cand o pun in vasul de corodare nu o pun pe toata, astfel incat sa nu curga si depunerea.Eu asa am facut pana acum, dar de azi vreau sa renunt la ea si sa cumpar solutia 327 sa o testez.

Link spre comentariu

Cît timp clorura feric? curat? are treab? cu corodatul pl?cu?elor, iau frumos sticla ?i o sp?l de ''drojdia'' de la fund. A?a o folosesc mai mult timp. Se poate p?stra mul?i ani în recipiente etan?e.

Link spre comentariu

Acidul azotic stiu ca se regenera daca introduceai o tabla de fier in recipient, cuprul din solutie se depunea pe tabla si astfel puteai sa mai corodezi cu el. Nu stiu daca merge si la clorura ferica, poate ne ajuta un chimist.

Link spre comentariu

Asta nu stiu, dar presupun ca e si asta o gluma. Reactia de corodare cu acid azotic e:8HNO3+3Cu=3Cu(NO3)2+2NO+4H2ONO e gaz si se degaja. Ramine azotatul de cupru Cu(NO3)2 si apa H2O. Nu vad care din astea si care ar fi reactia de regenerare cu perogen.In schimb, in acid clorhidric (HCl) (mult mai usor de gasit decit acidul azotic) daca pui pastile de perogen (peroxid de uree) obtii o zama care corodeaza cuprul extrem de rapid (secunde) dar e foarte agresiva si instabila, adica nu poate fi pastrata. Se prepara chiar inainte de corodare. In loc de perogen poti folosi si apa oxigenata 30% (perhidrol)

Link spre comentariu

Cred ca apa are rolul de catalizator, deoarece cu cat este mai multa (%) in solutie, cu atat o "subtiaza" .Eu am avut de la o rafinarie, clorura ferica in stare solida (bolovan) pe care l-am dizolvat in apa.

Link spre comentariu

cic? mergea regenerarea acidului azotic cu pastile de peroxid de hidrogen...care pastile se foloseau la zemuri de oxigenat ciuful în vederea vopsirii...

ori ?la care mi-a spus st?tea prost cu chimia, ori peroxidul de hidrogen e forma solid? a perhidrolului!!! c? mi-a zis de la început c? nu merge cu perhidrol lichid...eu n-am încercat practic, c? nu g?seam pastilele alea ?i pace!!!(da, ?i eu stau prost cu chimia, a?a c? l-am crezut pe cuvânt... pân? în momentul când încercam practic!!! momentul ?la îns?, n-a mai venit!! :rade: )
Link spre comentariu

peroxid de hidrogen e apa oxigenata H2O2, ia cauta pe google. E o substanta lichida. Ma enerveaza aia care pretind ca se pricep la chimie. Dupa cum am spus mai sus, chimia e grea.Mai! referitor la chimie va spun realitatea. Chimia e o stiinta exacta, la fel ca fizica. Nu exista compromisuri. Nu va lasati amagiti de tot felu' de dume si texte. Daca nu intelegeti un fenomen din chimie, nu ezitati sa ma intrebati. Daca stiu, am sa va explic. Ma pricep cit de cit.Mifti, vezi ca ala cu care ai vorbit nu e prea bun chimist. Nu te amagi, daca chiar te intereseaza intreaba-ma si am sa-ti raspund cu situatia reala. (cu placere, daca stiu)Vezi ca mai sus ai spus niste neadevaruri groaznice, care nu le pot admite nici macar pe forumul electronistilor. Din pacate nu exista in romania un forum civilizat al chimistilor.Nu mai stiu ce sa zic DA' nu mai vehiculati chestii chimice care nu le cunoasteti ca asa apar tot felul de povesti absurde.

Link spre comentariu

Pentru Dr.l: apa oxigenata nu reactioneaza cu clorura ferica. Totusi, ea ar putea functiona ca accelerator din cauza faptului ca clorura ferica prin dizolvare in apa are ca produs de hidroliza acid clorhidric. Acesta in combinatie cu apa oxigenata e coroziv pentru cupru. Nu merita sa faceti combinatii cu apa oxigenata pentru ca toate sunt instabile, adica nu pot fi pastrate deoarece se descompun.Eu zic ca desi exista mai multe substante care corodeaza cuprul, nu merita luate in calcul numai clorura ferica, persulfatul de sodiu si eventual acidul azotic. Alte amestecuri, de exemplu acidul clorhidric cu apa oxigenata, sunt fie instabile fie prea agresive. Pe principiul asta putem merge pina la amestecul de acid azotic cu acid clorhidric (apa regala). Si acesta dizolva cuprul. Dar cu ce protejezi zonele care nu trebuie corodate?Dupa parerea mea, si acidul azotic e prea agresiv pentru scopul propus si pe deasupra mai degaja la corodare oxid de azot, drept pentru care trebuie sa lucrezi afara.In domeniul corodarii cablajelor nu prea mai avem ce inventii sa facem. Cam tot ce era de experimentat s-a cam experimentat. Trebuie numai sa citim ce au facut altii si sa filtram ce bun.

Link spre comentariu

Pentru Dr.l: apa oxigenata nu reactioneaza cu clorura ferica. Totusi, ea ar putea functiona ca accelerator din cauza faptului ca clorura ferica prin dizolvare in apa are ca produs de hidroliza acid clorhidric. Acesta in combinatie cu apa oxigenata e coroziv pentru cupru. Nu merita sa faceti combinatii cu apa oxigenata pentru ca toate sunt instabile, adica nu pot fi pastrate deoarece se descompun.Eu zic ca desi exista mai multe substante care corodeaza cuprul, nu merita luate in calcul numai clorura ferica, persulfatul de sodiu si eventual acidul azotic. Alte amestecuri, de exemplu acidul clorhidric cu apa oxigenata, sunt fie instabile fie prea agresive. Pe principiul asta putem merge pina la amestecul de acid azotic cu acid clorhidric (apa regala). Si acesta dizolva cuprul. Dar cu ce protejezi zonele care nu trebuie corodate?Dupa parerea mea, si acidul azotic e prea agresiv pentru scopul propus si pe deasupra mai degaja la corodare oxid de azot, drept pentru care trebuie sa lucrezi afara.In domeniul corodarii cablajelor nu prea mai avem ce inventii sa facem. Cam tot ce era de experimentat s-a cam experimentat. Trebuie numai sa citim ce au facut altii si sa filtram ce bun.

E bine zis, ce a fost de inventat sa inventat, mi-a trecut si mie cu amestecatul acidului clorhidric si a apei oxigenate, prea agresiva si nu poate fi depozitata basca faptul ca acid clorhidric nu se gaseste, raminem tot la clorura si mai "nou" acel persulfat, poate cumva prin electroliza ar mai merge insa nu prea cred ar fi rentabil si nici functional, trasee care se intrerup... etc.
Link spre comentariu

Eu pe vremuri (anii 80) am corodat prin electroliza. Practic se coroda aproape tot cuprul, mai ramineau insulite izolate din punct de vedere electric pe care le corodam cu clorura ferica. Am ajuns la metoda asta pentru ca gaseam foarte greu clorura ferica asa ca faceam economie. Sulfat de cupru pentru electrliza se gasea de cumparat. Azi nu e o metoda practica pentru ca se gasesc usor substante de corodat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări