Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fotodioda

Postări Recomandate

Am alimentat de la 4.5V, un led inseriat cu o fotodioda.Ceea ce am obs, este ca oricum as pune fotodioda, ledul nu mi se aprinde la intuneric si sa stea stins la lumina.Cum functioneaza defapt fotodioda si cum as putea-o folosii pt. a aprinde ledul complet la intuneric dar sa stea stins cand e lumina? LE: Am incercat sa pun fotodioda in paralel cu ledul pt a-l scurtcircuita cand fotodioda conduce la lumina ... dar nu am avut succes :-??Va multumesc!Cu stima,Vlad

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Hubrus

2

• MifTy

1

• vsurducan

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Am alimentat de la 4.5V, un led inseriat cu o fotodioda.Ceea ce am obs, este ca oricum as pune fotodioda, ledul nu mi se aprinde la intuneric si sa stea stins la lumina.Cum functioneaza defapt fotodioda si cum as putea-o folosii pt. a aprinde ledul complet la intuneric dar sa stea stins cand e lumina? LE: Am incercat sa pun fotodioda in paralel cu ledul pt a-l scurtcircuita cand fotodioda conduce la lumina ... dar nu am avut succes :-??Va multumesc!Cu stima,Vlad

Vlad tata, ai de invatat cat de la Pamant la Luna.Citeste te rog cam tot de aici:http://en.wikipedia.org/wiki/LED si apoi despre fotodioda de aici:http://en.wikipedia.org/wiki/PhotodiodeEu nu am sa-ti raspund mura in gura la intrebare, dar bazandu-te pe ce ai citit, fa o corespondenta intre nivelul fotocurentului generat de fotodioda atunci cand este iluminata la maxim si nivelul minim de curent necesar unui LED ca sa se aprinda, presupunand ca asiguri tensiunea necesara (adica n-ai incercat cu un LED albastru sau alb care poate avea o cadere de tensiune de 4V pe jonctiune).Vasilehttp://surducan.netfirms.com
Link spre comentariu

Vlad tata, ai de invatat cat de la Pamant la Luna.

Tocmai deaia mi-am pus problema de mai sus cu fotodioda si ledul care sa lumineaze pe intuneric, pt a intelege modul fotodiodei de functionare si pt a stii cum sa umblu cu el ... dar se pare ca din reactia dvs. ar trebuii sa astept sa termin facultatea. Ori invat in facultate cum se foloseste fotodioda, ori dupa ce am terminat-o, vin aici sa pun intrebari mai elevate...Din ce mi-ati dat, nu inteleg nimic. Nu stiu exact de ce, dar nu ma pot concentra asupra modului de functionare in mare, al fotodiodei.Este cineva dispus sa explice in linii mari/babeste cum functioneaza o fotodioda si cum s-ar putea face ca fotodioda sa "lucreze invers"?Prin a-mi pune astfel de intrebari, si a vedea solutii la intrebarile mele, inteleg mai bine cum stau treburile, decat sa stau sa inteleg la nivel de electron ce se petrece intr-un led sau intr-o fotodioda.Va multumesc!
Link spre comentariu

foarte pe scurt:

1. ledul nu se alimenteaz? direct din baterie!!! are nevoie de un curent minimal s? se aprind? abia vizibil... ?i în apropiere de curentul nominal (?la din foaia de catalog) se aprinde perfect vizibil. dac? dep??e?ti valoarea, se stinge fiindc? se str?punge jonc?iunea, ?i gata!!!

2. fotodioda nu poate genera singur? curentul necesar ledului. uit?-te în datasheetul ei, acuma... iar bateria nu face nimic, pentru c? nu mai exist? nimic, nici o component? care s? fie comandat? de curentul foarte mic al fotodiodei astfel încât s? aprind? ledul. (dac? te gânde?ti c? fac aluzie la un tranzistor, ai dreptate. dar mai trebuie ?i s? adaugi componentele necesare polariz?rii corecte a tranzistorului, ca s? func?ioneze cum vrei tu!!!)

uit?-te aici, de pild?:

Posted Image

ledul receptor infraro?u genereaz? un curent mic, amplificat de tranzistor, curent care acum are un nivel suficient de mare s? poat? comanda altceva... de pild? un al doilea tranzistor care s? aib? ca sarcin? un led.

sau un bec... sau un releu, sau altceva...

dac? vrei s? înve?i cu adev?rat, ia una din schemele mai simple ata?ate pe forum, una care s?-?i fie ?i util? la ceva, realizeaz-o practic, ?i apoi cere l?muriri...

calea pe care ai apucat-o nu are s? fac? altceva decât s? te fac? s? cheltui aiurea banii pe piese, s? te sictireasc?... s? ajungi s? spui c? "nimic nu merge", ?i s-o la?i balt?...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări