Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Magnetofon Romanesc...

feri.visky

Postări Recomandate

• Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

11

• goguboeru

5

• radianr

4

• nichishoru

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Reel2ReelMaster

Daca nu o poti face partasa la restaurarea unui obiect de exceptie, (am inteles ca nu-i de vanzare si nici nu-l donezi Asociatiei....) atunci, intr-un moment de singuratate, ia o pensula, o sticla de detergent de vase mai fin, aseaza magnetofonul pe o tava apoi cu pensula unge totul, fara exceptie cu detergent. Lasa sa se odihneasca 15-20 de minute apoi da-i un dus cu apa calduta pana ce apa numai face spuma. Ai dedus de aici ca operatia se executa in vana (ceea ce suna a blesfamie pentru orice sotie...)! Lasa sa se scurga apa cam 1/2 ora apoi verifici rezultatul, daca mai e nevoie repeti baia daca nu, cu un aparat de uscat parul il usuci fara probleme. Nu uita sa ungi piesele in miscare cu un ulei fin. Daca prezinta rugina consistenta e nevoie de operatii suplimentare...Succes si asteptam rezultate...

Nu mi se pare o metoda prea buna! Am eu o metoda mai buna, pe care am folosit-o la multe magnetofoane vechi si a fost un succes:1)Se face partea mecanica bucatele, inclusiv motorul;2)Toate bucatele se pun intr-un lighean cu apa calda si detergent, dupa care se la la inmuiat mizeria de pe ele vreo 15-20 min;3)Se i-a fiecare bucatica si se freaca cu o "perie de picioare" cu sapun f bine;4)Dupa asta se sterge fiecare piesa in parte cu un prosop curat;5)Incepe montarea tuturor pieselor pe sasiu(si sasiul se spala), cu mare atentie(de preferat in cazul magurilor cu mecanica putin mai complexa sa se faca poze in cursul dezasamlarii, nu cred ca e cazul magului Doina, din ce am vazut in poze mecanica este extrem de simpla);6)In cursul montarii pieselor inapoi se unge cu vaselina fiecare lagar si cu Ulei Pentru Mecanisme Fine busele motorului, axului pt cabestan si cele are rolor colectoare;7)Dupa cum s-a mai spus, daca prezinta rugina, se freaca portiunea respectiva cu smirghel fin! Am atasat cateva poze din timpul restaurarii unui Unitra M2405, a trecut prin aceste operatiuni.
Link spre comentariu

Vasile, iti platesc eu avionul pana in satul ala si adu magnetofonul.... de patrimoniu...Acum si mai serios: Restaurarea magnetofonului lui radianr ar trebui luata in serios... nicolae57 stie 3D si-l poate trece in Autocad, Catia sau ce... sau macar capacul si masca aia superba... ca mai apoi baietii cu CNC-ul (nu dau nume...), sa-l reproduca...Reel2ReelMaster, ceea ce am propus eu este doar igienizare, trebuie sa vezi de praf ceea ce ai de facut, evident ca ceea ce ai spus tu e ok!P.S. G.D. Oprescu mai aminteste de un magnetofon: "Perinita", dar eu sunt convins ca a vrut sa spuna ... "Doina"!

Link spre comentariu
  • Administratori

Vasile, iti platesc eu avionul pana in satul ala si adu magnetofonul.... de patrimoniu...

Nu mai cred ca e posibil, intre timp mosul a dat coltul si 100% magnetofonul a ajuns la gunoi
Link spre comentariu
Vizitator viobio

radianr, pai scoate-l la lumina, dar mai repede... te roooog...

...M-am conformat...caci imaginea copertei de mai sus mi-a trezit multe amintiri ale copilariei si tineretei mele.Dupa multe sapaturi si chinuri am reusit sa scot relicvele:ochi-magic-w.jpg[/attachment]Aici cativa "factori primi" in care au fost descompuse capetele (in speranta ca le voi putea reface eu :ras:[attachment=2]capete-w.jpg[/attachment]Atat deocamdata caci am fost trimis cu el "acolo de unde l-ai luat!"Voi reveni cu detalii si imagini mai clare (sper).
salutarima numesc vio sunt membu in Asociatia Colectionarilor de Aparate de Radiova fac o propunere va ofer 1000 de euro pentru acel magnetofon rominescvreau sa l cumpar pentru colectia asociatiei nu pentru mine ,de acea am facut aceasta propunere aici si nu pe privat pentru a vedea si ceilalti colectionari ,sa nu se creada ca este ceva dubios la mijloceu zic ca acest aparat va fi restaurat si va fi un exponat important al tehnicii romanesti care a fost ucis in fasa de "capitalismul comunist"
Link spre comentariu
Vizitator viobio

...va fi un exponat important al tehnicii romanesti care a fost ucis in fasa de "capitalismul comunist"

Iar o dam un ultrantionalism ?Ce va face sa credeti ca pe vremea aceeia nu s-a vrut fabricarea in serie a unui astfel de tip de aparat ?In acest fel daca existau in productie se putea aplica taxe vamale pe orice produs identic din import.Din cate stiu eu erau scutite de plata taxelor vamale produsele care NU se fabricau in tara la noi (VCR-uri, MAGNETOFOANE, etc)Este interesant de vazut cum arata un astfel de aparat dar atat...cat despre performantele lui...nici nu merita enuntate...Dar sa mai dai si 1000 euro...
e uite eu dau sa ramina si la noi in tara ceva din pioneratul electronicii,dupa mine asta trebuia sa faca statul si muzeul tehnic(care nu mai are ce arata)eu si alti colectionari avem radiouri din anii 20 ,crezi ca ma intereseaza fidelitatea lor?colectionarii au alte principii
Link spre comentariu

sa ramina si la noi in tara ceva din pioneratul electronicii,dupa mine asta trebuia sa faca statul si muzeul tehnic(care nu mai are ce arata)eu si alti colectionari avem radiouri din anii 20 ,crezi ca ma intereseaza fidelitatea lor?colectionarii au alte principii

FELICITARI ! TOT RESPECTUL !Mare pacat ca Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida arata ca un centru de fiare vechi si nu ca un muzeu tehnic adevarat ! ( PS : Si la Iasi este cam acceasi poveste )
Link spre comentariu

Viobio a ridicat mingea sus de tot, ca de obicei... sa vedem ce zice radianr...

Bucuria ?revederii? acestui aparat s-a transformat in ?tristetea? despartirii. Aveam de mult in plan si voiam sa incep restaurarea lui pentru mine, in ideea ca face parte din ?istoria? mea, dar subiectul ?Magnetofon Romanesc? deschis de D-l Fery a schimbat lucrurile in sensul ca acest magnetofon face parte din istoria electronicii romanesti si, deci, valoarea istorica depaseste valoarea sentimentala. Deocamdata, pana sa plece de la mine, vreau sa-l mai ascult odata.
Link spre comentariu
Vizitator Reel2ReelMaster

salutarima numesc vio sunt membu in Asociatia Colectionarilor de Aparate de Radiova fac o propunere va ofer 1000 de euro pentru acel magnetofon rominescvreau sa l cumpar pentru colectia asociatiei nu pentru mine ,de acea am facut aceasta propunere aici si nu pe privat pentru a vedea si ceilalti colectionari ,sa nu se creada ca este ceva dubios la mijloceu zic ca acest aparat va fi restaurat si va fi un exponat important al tehnicii romanesti care a fost ucis in fasa de "capitalismul comunist"

Mai rar o asemenea persoana! Respectele mele! :aplauze
Link spre comentariu

...va fi un exponat important al tehnicii romanesti care a fost ucis in fasa de "capitalismul comunist"

Iar o dam un ultrantionalism ?Ce va face sa credeti ca pe vremea aceeia nu s-a vrut fabricarea in serie a unui astfel de tip de aparat ?In acest fel daca existau in productie se putea aplica taxe vamale pe orice produs identic din import.Din cate stiu eu erau scutite de plata taxelor vamale produsele care NU se fabricau in tara la noi (VCR-uri, MAGNETOFOANE, etc)Este interesant de vazut cum arata un astfel de aparat dar atat...cat despre performantele lui...nici nu merita enuntate...Dar sa mai dai si 1000 euro...
Jalnic !
Link spre comentariu

Linistiti-va, istoria este greu de inteles daca nu poti privi inapoi obiectiv si cu dorinta sincera de a afla de ce suntem (doar ) aici... si ce a fost inaintea noastra...Magnetofonul "Doina" a fost doar apanajul celor din "forta conducatoare" a Romaniei, ei si numai ei au avut posibilitatea sa cumpere aceste aparate (a fost oferit doar lor)... asta este istoria...Pretul unui magnetofon a fost de circa 750 lei pe cand cele de import se vindeau cu 7500 lei... acum intelegeti de ce CAER-ul nu a vrut ca unele tari sa nu fabrice orice... (informatia provine de la un om deosebit Ing. Ion C.).

Link spre comentariu

Magnetofonul "Doina" a fost doar apanajul celor din "forta conducatoare" a Romaniei, ei si numai ei au avut posibilitatea sa cumpere aceste aparate (a fost oferit doar lor)... asta este istoria...Pretul unui magnetofon a fost de circa 750 lei pe cand cele de import se vindeau cu 7500 lei... acum intelegeti de ce CAER-ul nu a vrut ca unele tari sa nu fabrice orice... (informatia provine de la un om deosebit Ing. Ion C.).

Imi permit sa va spun ca informatia este total eronata. Parintii mei nu au fost membri de partid ba, mai mult, au cunoscut si inchisorile ( pe motive politice). Daca sunteti din Arad, cititi inscriptia de pe lateralul podului metalic de peste Mures si veti realiza de ce!Daca doriti, continuam discutia pe privat.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări