jeepers Postat Februarie 25, 2009 Partajează Postat Februarie 25, 2009 Salutare, am de facut un proiect de licenta pe tema casa inteligenta-retea de senzori, si as avea o intrebare la voi in legatura cu alegerea microcontrolerului folosit.Sunt can newbie in acest domeniu, de acea apelez la voi cu inceredere. Am de facut in mare urmatoarele: control temperatura, lumini, senzori de presiune, detectie prezenta, autetificare prin introducere de cod prin keypad, eventul control prin web sau sms eventual, deschidere usi, inchidere geamuri la detectie de apa...Oare care model de PIC ar fi optim pt realizarea acestor functii, eventual o lista de seznori pe care le-as putea folosi. ms.De la faculta mi se poate pune la dispozitie un placa Picdem4 cu PIC 18 parca. Link spre comentariu
Laci Postat Februarie 25, 2009 Partajează Postat Februarie 25, 2009 Daca esti newbie atunci trebuie sa renunti la partea de "eventul control prin web sau sms eventual", familia 18F pare potrivit, eu asi alege P18F8722(128kbyte), sau 6622(64kbyte), are capsula de tqfp64, ai 4KRAM deci sigur incape programul. Poti folosi compilator C18 de la Microchip. Link spre comentariu
jeepers Postat Februarie 25, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2009 Ok si celelalte componente de care am nevoie care ar fi?Oricum pana la vara mai este ceva timp si daca proiectul evelueaza asa cum vreau eu poate resusesc sa fac si partea cu web. Nu stiu multe despre acest domeniu insa sunt dornic sa invat:). Link spre comentariu
Laci Postat Februarie 26, 2009 Partajează Postat Februarie 26, 2009 Pai, daca esti chiar asa de incepator atunci nu stiu ce sa-ti zic, eu nu iti fac schema completa nici lista de materiale, si nu cred ca cineva de pe forum va face in locul tau. Macar programare in C stii?, ca daca nici ala nu, atunci alegeti alt proiect, pana iunie ai 4 luni, din care daca scazi o luna, ca poate mai inveti si la alte materii..., si nu vad cum ai lucra la proiect 8 ore/zi. Parerea mea este sa te limitezi la ce poti face si sa fii realist, altfel te apuci de toate(incepi cu webserverul) si la final n-o sa ai nimic. Realist: control temperatura : depinde cat de departe vrei sa fie senzorii, pana la 10-15m merge 1-wire, senzorul DS18S20, simplu si bun. control lumini: relativ simplu pui cateva relee de 10A. senzori de presiune: sunt senzori de atmosfera dedicati, 20-40E/buc, deobicei au iesire de 0-20mA detectie prezenta: cel mai simplu daca pui senzor PIR Sa nu uiti sa pui si un RTC(RealTimeClock) pe placa. Trebuie sa faci o interfata PC, prin care sa poti configura, cel mai simplu prin RS232. Dream on: autetificare prin introducere de cod prin keypad: pui un keybad 4x3 si 2 leduri si un buzzer, relativ usor de facut si programul pentru el, mai pui o iesire de releu pentru sirena, buton pentru deschidere din interior etc, trebuie gandit sa fie practic, daca tastatura o sa fie un modul separat(asa ar trebui sa fie) atunci trebuie sa faci o comunicatie RS485... eventul control prin web sau sms eventual, deschidere usi, inchidere geamuri la detectie de apa... Link spre comentariu
jeepers Postat Februarie 26, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 26, 2009 ms de sfat. Din punct de vedere al programarii nu cred sa fie probleme, C stiu, la partea electronica nu ma descurc. Link spre comentariu
Nucleu Postat Martie 2, 2009 Partajează Postat Martie 2, 2009 Nu mai deschid alt topic...intreb aici!!!Am facut n controller de motor pas cu pas cu pic16f84 dar cu acest controller motorul are maxim 128 rot/min!!! Montajul are un oscilator RC care da impulsuri de "step" iar directia se selecteaza cu ajutorul butoanelor! Eu am dezactivat oscilatorul RC si am pus un oscilator de 1khz cu 555 dar motorul nu creste in turatie...si merge foarte neregulat!!!Intrebarea mea ar fi....de ce anume depinde "viteza" unui pic ??? Link spre comentariu
Laci Postat Martie 2, 2009 Partajează Postat Martie 2, 2009 Daca ai 1kHz, atunci instructiunile sunt executate cu 250Hz, care este f.f.f putin, pune si tu un quartz de 20MHz si o sa vezi ca merge mai rapid. Link spre comentariu
Nucleu Postat Martie 2, 2009 Partajează Postat Martie 2, 2009 Nu m-am exprimat bine...! oscilatorul RC este doar pentru impulsul de step pe schema exista un quartz de 4mhz http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_step2.htm#1 aceasta este schema circuitului iar turatia motorului este data in functie de VR1 ADICA PE PINUL 11 AL PIC-ULUI....eu pe acel pin am pus un oscilator de 1 KHZ fara niste rezultate deosebite...! Pic16f84 doar atata poate??? :cry: Link spre comentariu
sofian Postat Martie 2, 2009 Partajează Postat Martie 2, 2009 deoarece pic16f84 nu are ADC a inventat japonezu unul cu pin 11 si 13, deci nu ai sa obtii rezulate bune daca bagi impulsuri pe pin 11 Link spre comentariu
Laci Postat Martie 2, 2009 Partajează Postat Martie 2, 2009 Trebuie sa modifici codul sursa, daca ma uit pe flow chart:http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_step6.htmvad ca trebuie sa scazi Timer 5msec(asta iti limiteaza la 200Hz!) la 0.5msec, si schimbi condensatorul 10uf sa zicem la 1u, si variezi din potentiometru, asa poti sa obtii pana la 1kHz. Dar, motoarele pas cu pas trebuiesc accelerate la viteze mai mari, altfel pierd sincronizare si raman blocate(cuplul lor scade la turatii mai mari, daca nu menti curentul constant). Link spre comentariu
jeepers Postat Martie 5, 2009 Autor Partajează Postat Martie 5, 2009 Am reusit sa conectez la PIC16f877a Un LM75, acesta deoarece este relativ ieftin. Insa nu inteleg cum se face citirea temperaturii? Un fargment de cod C mi-ar ajuta, sau macar o idee. ms Link spre comentariu
jeepers Postat Martie 10, 2009 Autor Partajează Postat Martie 10, 2009 Am din nou o intrebare la voi, sper ca cineva sa ma ajute si pe mine. Am de facut un circuit de control al unui ventilator. Controlul il voi face cu PWM cuj pic16f877A, intrebarea mea este urmatoare: Pot lega motorul direct pe pinul de iesire al PIC-ului, in caz ca aleg un ventilator de 5v, sau trebuie mai adaugat ceva circuite pentru realizarea alimentarii separate a ventilatorului.(ex 12V), comanda facandu-se tot de la PIC. Eu ma gandeam la un comparator, ceva de genu, insa nu sunt hotarat daca este bine sau nu. Va multumesc. Link spre comentariu
Laci Postat Martie 10, 2009 Partajează Postat Martie 10, 2009 Nu-l lega direct la pin, foloseste un tranzistor, cel mai bine un mosfet-n de 1-2A, dar merge si bipolar npn daca frecventa este sub 30kHz, neaparat intre pic si baza tranzistorului bipolar trebuie o rezistenta de 220-330Ohm Link spre comentariu
jeepers Postat Martie 10, 2009 Autor Partajează Postat Martie 10, 2009 Aha. ms fain. Nu imi poti propune si un model, adica denumirea exacta sa stiu ce sa cer. Koszi szepen. Link spre comentariu
Laci Postat Martie 10, 2009 Partajează Postat Martie 10, 2009 Vezi schema [attachment=0]sch.jpg[/attachment] Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum