Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

12vcc - 5vcc

Vizitator cris07don

Postări Recomandate

• Răspunsuri 76
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

...ceva nu se potriveste :nebunrau:

Evident ca nu se potriveste, bobina nu se ia la voia intamplarii.La o proiectare corecta, ea trebuie sa suporte un curent de 1.15 ori mai mare decat curentul de sarcina maxim, despre care zicea ca vrea sa fie circa 2 amperi.Apoi, trebuie sa aiba si inductanta calculata cu nomogramele din datasheet, in functie de tensiunea maxima de intrare si curentul de sarcina maxim. Ea va fi cam 100 microhenry pentru cazul de fata, si e bine sa fie masurata la 52KHz, asta e frecventa de lucru.
Link spre comentariu

Am incercat mai multe tipuri de miezuri , dar rezultatul cel mai bun l-am obtinut folosind o bara de ferita de la receptoarele de radio care receptioneaza AM. Am taiat o dintr-o bara (de 1cm diametru) o bucata de 2cm ( pilesti putin locul unde urmeaza sa rupi bara iar apoi cu o lovitura puternica bine plasata bara se fractureaza exact in pozitia dorita ) .Eventual din cateva incercari obtii bucata dorita . Dintr-o cartela telefonica decupezi cu letconul si forfecuta 2 capacele care sa le introduci la capetele miezului , obtinand astfel un suport de bobinare .Lipesti capacelele cu prenandez si lasi sa se usuce 24h. Bobinezi apoi trifilar cu sarma de CuEm 0.5mm ( trei sarme deodata conectate in paralel ) aproximativ 60 spire .Obtii o inductanta de aprox 100uH. Am incercat metoda asta pe cateva miezuri si rezultatele au fost foarte bune pana la puteri de 50W.La puteri mai mari incepe sa se incalzeasca miezul.

Link spre comentariu

Miezul este cel mai important.Acum mai depinde si de puterea pe care o doresti de la el.La puteri de cativa wati s-ar putea sa mearga , chiar daca o sa ai un randament mai slab. Pentru miezul tau incearca sa "umpli" miezul cu sarma .Astfel o sa obtii o inductanta mai apropiata de cea ceruta .

Link spre comentariu

da... se prea poate sa nu mearga. Totusi marimea este aproximativa cu cea din poza de mai sus iar nr de spitre asemanator zic eu. Ce conteaza in realizarea corecta? Miezul? nr de spire? grosimea sarmei? Altceva?

Din pacate, nu cred ca sunt bune daca e vorba de ceea ce banuiesc eu. E foarte probabil ca bobinele alea cu miezul vopsit verde sa fie cele folosite in convertorul buck cu redresare sincrona care alimenteaza microprocesorul (Vcore). Uita-te pe placa de baza ce integrate sunt in apropierea lor, probabil vei gasi RT9241,9237, RT9602. Daca e asa, frecventa de lucru e de 200KHz, deci miezul corespunde dpv al frecventei (tie ti-e bun orice miez care se preteaza la peste 50KHz), dar dimensiunile sunt prea mici (torul nu are mai mult de 16mm diametru exterior) si nu incape numarul de spire necesar ca sa obtii 100uH cu sarma pentru 2 amperi.Probabil ca numarul de spire care l-ai gasit pe bobinele alea nu e mai mare de 8..10, iar inductanta nu e mai mare de 2uH (la astfel de bobine eu am gasit cel mult 2uH, pe masurate). La bobina din poza care am postat-o eu, miezul are diametrul ext de peste 25mm, iar numarul de spire e cam 30. Oricum, fara aparat cu care sa masori inductanta, e greu sa nimeresti ce trebuie. Daca ai cunoaste marca miezului, am putea gasi in cataloage AL-ul feritei si ti-am calcula numarul de spire pt inductanta dorita.Deci ce conteaza, este tipul miezului, si in functie de asta se calculeaza numarul de spire. Grosimea sarmei se alege pentru curentul maxim, care zici ca e de 2 amperi.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări