Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 100W

zal

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

Findcă am fost întrebat de nenumărate ori cum se leagă protecţiile la rez de emitor (în cazul trz bipolari), sau sursă (în cazul moş-feţilor), ataşez aceste detalii, sper să fie lămuritoare. Sînt valabile ptr toate variantele de protecţie care folosesc citirea curentului pe acele rez. Rămîne doar să calculaţi corect valorile lor, cum am mai spus, multe amplifuri au acele rez de valori nerealiste, ce admit un curent cu mult peste SOA trz finali (de exemplu, 0,1 Ohmi ar fi echivalent cu peste 6A/trz final, ptr a excita trz de comandă din protecţie).

Varianta cu trz finali bipolari:

Posted Image

Varianta cu trz finali moş-feţi:

Posted Image

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator koandy1983

Vreau sa fac si eu acest amplificator.Am un traf dintr-un amplificator technics care scoate +/- 40V.O sa fie suficient pentru acest amplificator?Si inca o intrebare pentru cei care au realizat acest amplificator:Cum suna acesta in comparatie cu un amplificator tip receiver comercialin zona 800-1000 lei?Intreb asta pentru ca am deja un amplificator Pioneer VSK-416K 5x100W iar eu sunt multumit de cum se aude.Nu am mai construit amplificatoare audio de foarte mult timp, dar m-am mai jucat in ultimul timp cu diferite circuite electronice (microcontrollere atmega, integrate 555 etc)Ultimul amplificator audio pe care l-am realizat a fost acum vreo 14 ani si era facut cu TDA2003 :)Sper sa nu va suparati pe mine! Sunt doar un incepator care se joaca cu electronica din an in paste!

Link spre comentariu

Nu cred că se supără nimeni.La +/-40V va scoate cam 50W/8 Ohmi. Pe o sarcină de 4 Ohmi nu cred că ţine trafo de Technics, la cum e dimensionat. Sau e vorba de 2x40Vca (+/-55V)?Sînt membri care au realizat ampliful şi la tensiuni mai mici, +/-30 şi ceva de volţi, cu adaptările de rigoare. Se găsesc detalii şi cablaje în paginile din urmă.Comparaţii nu se pot face direct, sînt amplifuri diferite ca concepţie, Pioneer-ul din 280W consumaţi de la reţea scoate cam 2x60W/8 Ohmi sinus pe canalele principale, cu circuitele alea STK (PALxxx).

Link spre comentariu
Vizitator koandy1983

Multumesc frumos!E vorba de 2x40Vca.Deci cred ca e suficient.Cand ma refeream la Pioneer nu ma gandeam la puterea in Watti ci la calitatea lui.Adica din amplificatorul de aici sa ascult la un sfert sau o treime din volum, asa cum ascult acum si la receiver,dar sa se auda macar la fel de bine.

Link spre comentariu

koandy1983, în acest caz nu e nevoie de nici o modificare, va scoate la aceeaşi putere cu cel realizat de mine, rămîne doar să-ţi alegi trz finali, preferabil cîte două perechi pe canal ptr fiabilitate maximă. Încearcă să măsori totuşi suprafaţa miezului acelui traf, e necesar unul de minim 400W, chiar 500W ptr folosire la volum maxim timp îndelungat.

-----------------

Va trebui să compari un amplif cu corecţii cu acesta fără, sau poţi să-i adaugi corecţia de tonuri aici: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=205&t=65321

De asemenea îi poţi realiza un preu separat pe lampă, ca aici: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=205&t=44648

Mai poţi folosi şi un puţometru de volum în trepte ca aici: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=205&t=42993

Link spre comentariu
Vizitator koandy1983

Hmm... simt ca am suport aici :)Cum leg cate doua perechi ? Puteti sa ii puneti pe schema pt mine ?Si sa imi spuneti ce tranzistori recomandati pentru fiablitate maxima?Bineinteles ceva ce pot gasi in magazin. Ca tranzistorii va trebui sa ii cumpar,ca in rest am prin casa o gramada de placi, de pe care pot recupera componente.

Link spre comentariu

Păi, cei mai accesibili sînt 2SA1943/2SC5200, dacă ştii să-i alegi, dintre atîtea făcături.Ptr două perechi de trz finali pe canal, se schimbă valoarea rez de emitor la 0,33 Ohmi (0,3...0,36 depinde ce găseşti). Asta-i tot. În rest, citeşte cu atenţie indicaţiile din paginile din urmă.Unii buni arată aşa:

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator adi19

Buna ziua.Am facut si eu protectia cu TA7317P si vreau sa ma ajuta-ti sa o reglez.O sa o folosesc la un amplificator cu doua kituri DIY120, alimentate la 2x35Vca.In primul rand vreau sa stiu daca pot sa o alimentez dintr-un traf cu infasurari de 2x18, 0-30,0-40 Vca.Am pus si schema mai jos. Rezistentele de putere sunt patru de 1 Ohm in paralel.

post-30517-139829639446_thumb.png

post-30517-139829639456_thumb.jpg

post-30517-139829639477_thumb.jpg

Link spre comentariu

Poţi alimenta foarte elegant protecţia din trafo de alimentare al amplifului, are exact tensiunea necesară.Legat de amplif, la circa +/-47V cît ai alimentarea, cu o singură pereche de trz finali, scoţi sub 100W/8 Ohmi. totuşi e bine să te asiguri că sînt cît de cît buni, nu pocnitori. Curentul prin trz finali ar fi cam de 2,7A la care ar acţiona protecţia. Sper că acele rez de emitor sînt bobinate, nu de sfert de watt. Dacă nu, le poţi înlocui cu 0,22...0,27 Ohmi/5W bobinate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări